Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.10.28. 22:53 mijemaja

Birsalma befőtt bevált és könnyű tartósítószermentes receptje

Címkék: tartósítás befőzés birs #összes Aszódról

birsbefőtt bevált.JPGFelvágom a birseket, - mert mint már sokszor említettem volt,-  a kukacok miatt muszáj. (Olyan furfangos járataik lehetnek, hogy nem is hinné az ember.) A magházát kiszedem, a héját rajta hagyom. A birs szeleteket citromos vízbe teszem.

A birsből csak és kizárólag a pucolt, tiszta birs mennyisége számít, ha ez mondjuk 1 kg, akkor 40 dkg körüli cukrot adok hozzá. Ilyenkor lehet lemérni, vagy szemmel saccolni, ezt én „köbölésnek” hívom. A birs mondjuk a fazék fele. Akkor a szükséges cukor kevesebb, mint a negyede. Vagy a birs egy téglatest, akkor kicsikét kevesebb fele téglatest a cukor.  

A sziruphoz szükséges víz mennyiségénél abszolút tapasztalati becslések megy, mert leöntöm a birset éppen ellepő citromos vizet, és felteszem forrni, abba öntöm a cukrot.

Így készítek szirupot. A citromos vizet cukorral felfőzöm, s közben fűszerezem.

Ami mindig van benne: egy kiló tisztított birshez mondjuk

  • 1-2 rudacska, szóval pár darab fahéj
  • és jó pár darab szegfűszeg,
  • valamint pár borsszem,
  • esetleg egy-két szegfűbors.
  • Ami változhat és igazán csak opcionális egyéni ízlés szerint: egy kisebb darab csillagánizs, kevés kardamom, netántán egy rúd igazi vanília (ez igazi luxus!!), és kevés igazi gyömbér. Ezek mind megváltoztatják az ízét, a kardamom igen jó bele, a csillagánizs annak ízlik, aki szereti az ánizs rejtelmes édességét, s vigyázni kell vele, nagyon félreviheti az ízét! a gyömbér is megosztó, de frissé, egzotikussá teszi az ízét, a vanília idáig mindenkinek bejött.

A szirupot leszűröm, és ráöntöm a birsre, felteszem puhulásig főzni nem túl nagy tűzön, közepesen.

Figyelem! Ha már piros lesz a vize, és puha a tapintása a birsdaraboknak, akkor készen van. Nem kell hozzá sok idő, tán 15 perc forrástól.

Ekkor leszűröm, a birsdarabokat kiforralt üvegekbe töltöm. Az újból felforralt sziruppal színig töltöm, lezárom csírátlanított fedővel, és nedves dunsztban 25 percig főzöm. Utána száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Talán feltűnt már, szeretek szesszel javítani az ízeken és segíteni a tartósítást, ezért a birsbefőttnél is szoktam a tetejére 1-1 ek rumot vagy konyakot önteni. De ez tényleg csak opció! Megjegyzem, ha öntök, akkor csak jót szabad, gagyi műromot kerülöm a konyhában.Csak jó rumot és a konyakból is jobbat. Pl. az Albániából hozott Szkander bég rumot, konyakot*, amiért kishíján az életemet is adtam… (Tényleg így volt, Skodrában leestem, koponyarepedést ss szilánkos orrcsonttörést szenvedtem, mentő vitt Tiranában, ahol a katonai kórházban műtöttek meg. Érdekes napok voltak azok!)

birsbefőtt bevált két éves.JPGAz utolsó képeken két éves birsbefőtt bontását fotóztam le. Nézzétek csak meg, milyen szép tiszta a befőtt csavaros teteje! S az íze… hm, megérte elkészíteni, hogy most ehettem belőle.

 

 

 

albánia konyak.PNG

 

*Miután javítottam, kénytelen vagyok bemutatni a Fanni általad annyira kedvelt albán konyakomat, sajna ez az utolsó üveg, és nem is épp ez volt a legjobb minőségű (az igazin ágaskodó lovon ott látható Szkander bég is, Corvinos Hunyadi János becsült kortársa. S nem is konyak van ráírva, elvégre a cognac/konjak védett lett. Az albán képeken az látszik, volt ám az út mentén fotókkal igazoltan: kecske, szamár, öszvér, ló, taliga, szekér, gödör, még nagyobb gödör...

kubai rum.PNGTermészetesen ahogy a konyak szőlőpárlat, (a legjobbat Örményországban kóstoltam!), a rumot a cukornádból készítik, a melasz az alapja. Íme egy fotó: havannai rumgyárban láthattuk ezt a makettet a rumkészítés gyártási folyamatairól, (a kép minősége elég pocsék, elnézést kérek érte, de maga a makett érdekes, nem?). A helybeli rum nagyon finom volt, esküdtek rá, ez az igazi Bacardi, csak névlopás és emigráció esete forog éppen fent. Persze kubai rumom már nincs. Jamaicai, Bacardi, Captain Morgan, Havanna Club - ezek a még megfizethető, jó rumok a konyhámon. Nem sütőrumot használok befőzésre, és nem is budafokit. Egy élesebb, színes kubai képet is keresek mellé érdekességnek. Nagyon szép, tarka ruhákban, szivarozva ült ki az utcákra sok helybeli kifejezetten turistacsalogatónak, és a fotókért pénzt kértek többen is.

 A LÉNYEG: Kedves lányok, sokszor mondogatom nektek főzés közben, ha alkoholos valamit használok, az ételben /ételhez használt ital mindíg jó minőségű legyen, akár bor, akár konyak, akár rum. S persze ha bor, az nálunk vagy villányi, vagy tokaji (borleves, borsodó, libamáj esetében), ha villányi, akkor Linbrunn bor bármihez, borleves, oportómártás, boros körte, villányi vörösboros pincepörkölt, vadragu...mind szereti!

 

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr775603829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czuwaj 2014.10.01. 16:26:46

A Szkander bég az konyak.Van rum is? Azt miből főzik?

mijemaja 2014.10.01. 18:42:25

@czuwaj: Hülyeséget írtam, bocsi! a Szkander bég tisztességes konyak - de persze brandy néven, mert a "konyak/konjak/cognac" stb. védett lett.
rögtön javítom is a szövegben,de azért lefotózom és iderakom az albán konyakom fotóját, sajna már kevés van belőle...Rum persze cukornádból, melaszból készül, nem szőlőpárlat, mint a konyak! van egy fotóm egy havannai rum-gyártó üzemből, makett a régi gyártásról, azt is felteszem érdekességnek!

czuwaj 2014.10.02. 18:41:06

Szia! Nincs semmi baj. Az említett italból komoly menyiséget fogyasztottam a 70-es években.
A birsalma kompót kiválóra sikerült. Nem most csináltam először. Az apukám néha, így jött haza -anyukám csinálj egy kis „bisalma ” kompótot.
Üdv: Rajtad vagyok.
süti beállítások módosítása