Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.10.30. 12:28 mijemaja

Madártej ahogyan édesanyám készítette és egyéb madártej variációk a konyhánkban

Címkék: tojás édesség desszert #összes Édestől Aszódról tót konyha palóc étel

madártej édesanyám szerint 1.JPGEnnek a könnyű kis édességnek komoly múltja van nálunk. Ha beteg volt bármelyikőnk, Édes azonnal megjelent nála egy tálka madártejjel. Valahogy számomra és számotokra is a madártej = Édes szeretetének habos csodája, ételben testesítette meg az édesanyám gondoskodását. Az, hogy szinte nem csinált egyikőnk sem madártejet – szerintem ez is mutatja, hogy a madártej Édesé volt, ő volt a forrás. (Ahogy a pogácsák és bukták forrása is az ő két dolgos keze volt…)

Az is érdekes számomra, hogy a paraszti konyhában, ahol a tojás érték volt, spóroltak vele, (lássátok: egytojásos sütemény, tojás nélküli csipetke, tojás nélküli sztrapacska stb.), a madártej sok tojásból készített roboráló étel volt, s a kicsiknek tréfásan a fecskék kifejt tejének mondták. A fecskét a parasztok nagyon szerették! Azt tartották, aki fecskefészket lever, annak az úristen veri vissza. Nem is bántottuk mi sem, a gangon nyaranta ott csiviteltek, piszkoltak, szóval volt honnan madártejet készítenie az édesanyámnak…

Édes is megadta a módját, általában hat tojásból készítette.

  • 6 tojás,
  • 3-4 ek méz vagy cukor
  • 1-2 vaníliás cukor, 1-2 ek porcukor, egy vaníliarúd igen jó bele
  • Csipetnyi só
  • Egy liter tej
  • egy ek rétesliszt vagy 1/2 tasak vaníliáspuding
  • 1 ek rum opcionálisan /de lehet likőr, konyak, ami ízben illik hozzá

tojáshab madártejhez.JPG

Elkészítésekor el kell dönteni, mennyire akarunk szép galuskákat, szép tiszta madártejet. Ha nagyon szépeket akarunk, akkor a galuskákat külön kell kifőzni, mert azokhoz hígabb „főzőlé” kell. Sima vaníliás tej. Ekkor vendéglátásra, vagyis a háziasszony főzőtudományának megmutatására Édes a tej nagyját egy vaníliás cukorral elkeverve feltette egy hideg vízzel kiöblített lábasba forrni. (Édes hitt abban, hogy így a tej nem fut ki.)

  • Amíg a tej melegedett, nagyon gyorsan felverte a tojás fehérjéket kemény habbá – közben hozzájuk is szórta a tasak vaníliás cukrot és egy ek porcukrot, vagy csak simán két tasak vaníliás cukrot.
  • Ahogy a tej elkezdett gyöngyözni, evőkanállal galuskákat szaggatott bele a habból, és fakanállal inkább csak gyengésen toszogatta, óvatosan, had duzzadjanak, keményedjenek meg. Emiatt nem is lehetett sokat belérakni, több garnitúrát készített a habból Édes.
  • Fél perc után óvatosan meg is fordította, (ha jó forró tejben főttek át alaposan, stabilabbak lettek, nem tottyadtak össze állás közben a habgaluskák).
  • A szűrőlapáttal kiszedett galuskákat nagy tálra rakta, egymás mellé.
  • Megjegyzem, van aki gőz fölött veri keményre a habot, aztán csak kiszed belőle a madártej tetejére!

S amit most egyébként éppen elkészítettem, s odahaza is ez volt a gyakoribb, az a mi lustább változatunk, aminél a keményre felvert tojáshabot magába a madártejbe főztük bele. 

madártej gyorsan.JPG1. Elkészítettük a madártejet magát:

Édes a tojás sárgákat a pici liszttel, a cukorral (vagy a mézzel) Édes habosra keverte, (ez volt talán az egyetlen olyan konyhai kisegítő tevékenység, amire egyébként befogott engem is, Judithkát is, keverhettük habosra ide is, a piskótába is – aztán kinyalhattuk a vajlingot, lenyalhattuk a főzőkanalat. Mintha ti ezt már nem csinálnátok…).

Belement az a csipetnyi só, (ami soha nem hiányzott a süteményeiből), és a visszamaradt kevéske hideg tejjel simára keverte az egészet.

Én már gyakran liszt helyett vaníliás pudingport használok, de akkortájt az drága volt, mi a pudingot is csak főztük magunknak. S most még abba is szívesen belerakom a vaníliás cukrot, elvégre a madártej maga a vaníliaillatú-ízű finomság…– ezért aztán, ha van itthon vaníliarúd, a madártej megérdemli, hogy felnyissam és belekaparjam… a tokját porcukor közé szoktam tenni, had illatosítsa még sokáig.

Édes vaníliarúdra ritkán költött, vaníliacukrot öntött inkább csak bele egy tasakkal. (Hozzáteszem a régi Aszódon, anno a fűszerboltban minden volt, narancs is, fahéjrúd is, a földek révén kicsit jobb élet is, és csak az ötvenes-hatvanas évekre pusztult le az én kis szülővárosom faluvá.)

FONTOS! Ha édesanyám előzőleg tejben kifőzte a habot szépre, akkor most itt volt a felhasználandó édes-vaníliás tejcsi. Ha viszont gyorsan dolgozott, és nem főzte külön szépre a habot, akkor a sima tejet feltette melegedni.

Amikor a melegedni tett tej már kézmeleglangyos volt, akkor keverte bele a tojássárgákkal, vaníliával elkevert cukros krémet.

Az így kapott tojássárgás tejet kicsi tűznél vagy fél órán keresztül kevergette, kevergette…nagyon fontos, hogy nem lehetett otthagyni, akkor vagy túlmelegedett, vagy odakozmált, szóval nem volt jó a végeredmény, s ennyi tojással elég drága étel volt ahhoz, hogy Édes végigállja ezt a fél órát. A képeken láthatjátok, én vízgőz fölött főztem sűrűre, így nem kellett végig ott állnom mellette, 100 foknál nem fog odakozmálni a krém alja. Minden más esetben ez számomra valós veszély.

PLUSZ: Szeretem ennél a fázisnál reszelt citromhéjjal ízesíteni a tejet, vagy reszelt narancshéjjal is – ha van cukrozott narancshéj, azt is főzök a krémbe. Édes nem tehette, akkoriban karácsonykor lehetett narancsot kapni, kincs volt a citrom, stb.  Arra is rájöttem, hogy érdemes kis likőrrel, vodkával bolondítani. Pláne, most van egy kis narancspálinkám, az is jó bele. (Ha megkérditek, honnan van narancspálinkám, én sem akartam elhinni, hogy ez tényleg narancsból főzték, de tényleg: valami zöldségkereskedésben a hulladék narancsokat gyűjtötte össze egy ügyes székely fiúcska, és főzetett belőle pálinkát – olyan, mintha narancs lenne a nyelvemen – átjön az aromája!!!)

2. Közben felvertük keményre a tojáshabot. Ezt szinte mindíg valamelyik gyerek csinálta...  A habba nem kellett belekeverni, de  úgy félkemény állapotban hozzáadott egy ek porcukor vagy egy tasak vaníliás cukor igenis jobb ízt adott neki, tehát mi belevertük azt is, így lett fényes, habos, keméyn a hab, ki se folyt a vajlingból, fittyet hányt a gravitációra... (ugye a tapadási surlódás nagy ereje).

3. A lustamadártejes módszernél Édes az így megfőzött madártej tetejére hidegvízbe mártott evőkanállal belerakta a kemény tojáshabot, és hagyta – ekkor lekapcsolt tűz mellett, saját melegében- megfőni benne a galuskát. Ha nem vízgőz fölött csinálta, akkor ez veszélyes pont, mert ha nem vette le a tűzről, odakozmálhatott volna keverés nélkül. Galuskával nincs keverés, mert akkor nincsen galuska, enyhe túlzással, de szétszakad buborékokra…Így is-úgy is foszlik egy kicsit.

S miután itt még fordigatni is csak óvatosan lehet, ezért ez nem a legszebb madártej. Így, ahogy volt, belefőzve kimertük a madártejet galuskástól. Finomnak finom, hamar elkészül, de tény, ezt magunknak főztük.

4. Ha vendégeknek szántuk, a tálalás szépségéért kellett előre készíteni a galuskát. Akkor a szép madártej tetejére csak rárakta Édes a formás, keményre főzött habgaluskákat és tálalta is. A díszítés csúcsa gyermekkoromban az volt, ha Édes tálkába a habgaluskákat megszórta tortadarával.

madártej csokoládéval.JPGMa már azt mondom, még jobb megszórni reszelt étcsokival, elvégre abban biztosabban ott a kakaós. Pirított, darált mogyoró, dió vagy mandula is igen mutatós rajta, és passzol ízében.

Ha külön lett kifőzve a hab, tovább elállt, ami maradt belőle, azokat Édes óvatosan berakta egy tálba, rájuk öntötte a szószt és így, lefedve eltette a hűtőbe.

Vigyázni kell vele, romlik, mint a krémes!! Legkésőbb másnap meg kellett enni, bár általában nem maradt.

Piros madártej most már tőlem

Eperszezonban az epret megszórom kis cukorral, levet ereszt, azzal összeturmixolom, és szép lassan, először az epres turmixot hígítom a madártejjel, aztán mehet a már hígított eper a madártejbe – és szép piros szószt kapok!

A málna is jó lenne, de magos, azt ehhez át kell szűrni.

Csokoládés madártej

A főzéskor elkeverek vagy holland kakaót cukorral, és azt kavarom el a meleg tejes masszában, vagy igazi étcsokit olvasztok fel benne – de csak a végefelé, az odakozmálástól rettegek, szóval akkor, amikor belerakom a tejbe, jól elkeverem, látom hogy Ok, és rögtön le is húzom, ahogy felbuggyan egyet.

Kávés madártej:

Az egy liter tejből 1 dl –t kiveszek, helyette forró kávét teszek hozzá, úgy főzöm fel a krémet. Miután nagyon szeretjük a kávét, hébe-hóba különlegességnek készítem. De az igazi persze a vaníliás…

Karamellás madártej

Ez vált be a legjobban a vaníliás után! Egy-két evőkanál cukrot felteszek a lábasba, megfolyatom szépen világos barnára – ne feledjétek, kevergetni nem szabad! Csomós lesz és nem folyós.

Amikor világosbarna, akkor öntöm rá az egy dl kávét vagy vizet, és elkeverve, összeforralva jön a főzőtej és megy tovább a madártej öntetének főzése. (jöhet a tejjel elkevert tojás stb.)

Madártej jégkrém

  • sima: a tojásos:  Egy az egyben lefagyasztható! (persze a galuska nem.)
  • epres: az epres masszás megy fagaysztóba.
  • kávés: kávéval főzött
  • kakaós: ha az elején belekeverek 1-2 ek holland kakaót a tejbe, úgy főzöm össze
  • tejszínes: ha tej helyett tejszínnel főzöm fel a tojásos krémet.

Madártej fagylalt

Felvert tejszínhab bele – és akkor nem lesz olyan jeges.

Tej helyett tejszínnel is lehet főzni, akkor lesz igazán extra belőle a fagylaltunk

Ízesítések:

  • Gyümölcspépek főzés után
  •  kávé vagy kakaó a tejhez adandó főzés előtt

Még jobb, ha csokireszeléket, gyümölcsdarabkákat is beleforgatunk. 

Javaslatom (SK) a csokishabot elkészíteni mellé – vagy a sima madártejhez is!

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Barátom, Novreczky Lajos (alias Lucifer, és a Lucifer féle ökörpofa saláta, Lajos hentes mája és egyéb receptek forrása is egyben) igen művelt émber, s a szavak nagy játékosa, írt egy verses köszöntőt nagynénje századik születésnapját ünnepelve. A nénje fizikailag még bírja magát, szellemileg friss, értékelte a köszöntést, és ebben a versben bukkantam Lajos gyermekkori madártej-élményére, amit idéznék nektek:

Istenkút egyik élménye

Madártej az ebéd végére.

„Mi az a madártej, nénje?”

A választ megkaptam végre.

A Bélus mondta nevetve,

A nénnye fecskéket megfejte,

Mind azokét összeszűrte,

De a verebekét kiszedte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr895606180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása