Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.06. 23:02 mijemaja

Kökénybefőtt

Címkék: tartósítás befőzés befőtt kökény #összes Édestől Aszódról tót konyha palóc étel

kökénybefőtt.JPGIlyenkor ősszel csak úgy kéklenek már messziről a kökénybokrok. A kökényt jó magában, dércsípés után  eszegetni a bokrokról. Érdemes szedni is, - bármennyire is nehéz, mert sok a tövise, szúrnak, küzdenek, de mi nem hagyjuk magunkat,-  leszedjük befőttnek, lekvárnak, szörpnek, mert ízletesek és egészségesek.

A kökénybefőttet a legkönnyebb elkészíteni.

1. Ehhez a befőzéshez a jól megmosott kökényt puhára főzöm először. Kezdjük mondjuk kilónyi kökénnyel. (sosincs sok, nem jó munka és nem is jó órabér kökényt szedni!) Adok ehhez egy-két rúd fahéjat. Ha van vaníliásrúd, annak is belekaparható a belseje. (Nagyon extra tőle!)

Annyi vízzel, ami jól ellepi, - ez kb. 2 pohár, kis lángon és lefedve jó órát-másfél órát főzöm. (Ellenőrzöm, a víz ne tűnjön el, kell a szirup majd a felöntéshez is!)

2. Saját feledékenységem miatti óvatosságom, edényeim védelme érdekében csak ekkor, a végén adom hozzá a cukrot.

Összeforralom, hagyom teljesen feloldódni. (Azért nem az elején adom hozzá, mert akkor még könnyebben odaég, és ismerem magam, ha valami odakozmálhat és elkerülhetem, akkor kerüljem el).  Kilónyi kökényhez 30-40 dkg cukrot számolok. Összefőzöm.

3. Ekkor a kökényt a tésztaszűrőn leszűröm, előkészített, tiszta, a kökényfőzés ideje alatt pl. a sütőben 100 fokon melegen tartott, steril kis üvegekbe teszem.

4. A szirupot felforralom újra, ráöntöm.

5.a.)  Az igazi és eredeti receot szerint ekkor lezárom az üvegeket, és sajnos ennél jönnie kéne a vizes dunsztnak: gyöngyözéstől 20 perc a dunsztidő, aztán száraz dunszt következne.

5.b.) Lusta vagyok a gőzölő dunszthoz, egyszerűbbet választottam s bevált: Öntöttem a kis üvegekre 1-1 ek rumot…S maradtam a száraz dunsztnál, simán a kis hálózsákban (de múmia és -15 fokig jó!) kihűlni. 3 nap, mmire abban lehűlnek a befőttek.

Nem azért, mert 3 a magyar igazság, de tényleg, 3 év múlva is teljesen jó volt még! S sokkal lazább, könnyebb eszegetni -  és pikáns mártásokhoz látványos és különleges ízesítő pl. vadak mellé, karácsonyi ünnepi vacsorákhoz.

A kökénymártásra külön felhívom a figyelmeteket!a rum direkt jó hozzá, a vadhúsok mellé nem kívánni jobbat nála.

A kökénybefőttet edénybe öntöm, összeforralom, kis étkezési keményítőt vagy lisztet (egy tk egy kis üveghez) elkeverek vízben, és hozzáadom a léhez, s tejjel apródonként belekavargatva-csurgatva addig hígítom, míg mártás sűrűségű nem lesz az egész.

A kökénybefőtt hozzávalói:

  • kilónyi kökényhez
  • egy rúd vanília, ha megadatik, és 1-2 rúd fahéj, de azt ne hagyjátok ki, bár egyik se kihagyhatatlan
  • 30-40 dkg cukor
  • 2-3 ek rum

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr355611815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Strelli József 2013.11.07. 08:54:53

A magokkal mit csinálsz???

Motoflo 2013.11.07. 11:06:24

Gondolom, mint a magozatlan meggybefőttnél, kiköpködi :-)

mijemaja 2013.11.07. 17:52:04

Stimmel, kiköpködjük.
A mártásnál is benne hagyom - szeretem vörös borral készíteni, és OK, magocskás, de kezelhető, és az íze finom. Egyébként a magja nem ártalmas, kifejezetten szokás volt felénk néhányat beletörni. A kökénypálinkához is érdemes összetörni párat mozsárban. Gondoljatok bele, a meggymagból gyógyszer készül, a barackmagtól egészséges a Hunza-völgy a Himalájában, Villányban a fél borászat szőlőmagot szárít ilyenkor ősszel.
A kökénylekvárnál viszont passzírozok!
süti beállítások módosítása