Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.06. 20:30 mijemaja

sült birsalma készítése egészséges édességnek és felhasználása birsalma pürének

Címkék: tartósítás édesség köret desszert befőzés birs #összes

sült birs készítése.JPGÉdességnek, egészséges nassolnivalónak ugyanúgy készítem a sült birset, mint a normál sült almát, ugyanúgy lehet gazdagon és ízesen variálni eltekintve attól, hogy a sült almát egyben sütöm, magházmentesen és mindenfélével töltve.

sült birshez birs pucolása.JPGA birset viszont nem egyben sütöm, ehhez túl kemény a magháza, tehát nekiállok és gerezdekre vágom. A  magházát másként nem tudom kiszedni. Ne meg ugye, azok a fránya kukacok… biztosra szeretnék menni, tehát gerezdelek.

Nézzétek csak meg ezt a képet, mennyi sok mindent ki kell dobni a birs pucolásakor!

A sütni való birs pucolása előtt a legelső lépés: kb. fél liter vízbe belefacsarok fél citromot. (citromsó, vagyis a patikában kapható citromsav is lehet, abból mondjuk egy lapos kk elegendő a vízbe.)

Előveszem a tepsit, beleöntöm a citromos vizet, és begyújtom a sütőt, 160-170 fokra.

Nekiállok bontani a birset. Egy tál hideg vízbe dobálom, s ha megtelik, kinyitom a sütőt, és a tepsibe beleteszem a birsdarabokat. Fakanállal végigsimítom, hogy egyenletesen szétterítsem.

Mindig öntök alá egy kevés folyadékot:

  • vagy maradok a citromos vizes aláöntésnél, (ami már eleve ott van a tepsiben, s akkor a citromos vizet kis birssel kompótnak megfőzöm),
  • vagy öntök alá cukros-vaníliás tejet,
  • rácsorgatok egy joghurtot, tejszínt,
  •  vagy felöntöm egy kis fahéjas borral (akár a Linbrunn fehér Chardonnay borával, akár a Linbrunn villányi portugieser bármely évjáratával, a végeredmény garantáltan finom lesz! S ha a borból bármennyi marad a sütés végére, nem gond – mártásként tökéletes lesz! )
  • ha borba áztatott aszalt gyümölcsöt szórtam a birs közé, akkor természetesen az áztató bor kerül a birs alá!

A tepsit a már meleg sütőbe teszem, így pirítom 15-20 percig –  akkor kivehetek pürének, mártásnak, köretnek való birsgerezdeket a sütőből.

Akár kiveszek fűszeres-sósabb köretbe birset, akár nem, a visszamaradó birset édesítem (mit tegyek, így szeretjük mi lányok a legjobban), és az eddigi ízesítéseim:

sült birs kandíscukorral.JPG

  • megszórom mézes kandiscukorral, (ezt imádom! Kicsit megolvad, s OK – ez nem mesterséges édesítőszer- amikor roppan és kicsit karamellesen szétporlik a számban és egybeolvad az íze a sült birs zamatával – hát, hmmmm azt nagyon szeretem, ezért is van, hogy a megsütött birs nagyja az én pocimban landol. A képen a kandiscukros birset látjátok. )
  • vagy meghintem egy kis őrölt fahéjjal és szegfűszeggel elkevert porcukorral, (tyűűű de jó!)
  • vaníliás cukorral (a birs imádja a vaníliás cukrot!)
  • rumba vagy fehér borba áztatott mazsolával (nekem, mert ez nagyon, de nagyon jó)
  • s az egyik legnagyobb kedvencem: a villányi vörösborba áztatott aszalt szilvás sült birs!!!!!!!!!!
  • megszórom mozsárban tört dióval (már a gondolattól is beindult a nyálképződésem)
  • hámozott, vékonyra szelt mandulával (a birs íze számban hol méz, hol mandula)
  • megcsurgatom mézzel
  • vagy ezek bármely kombinációjával.

A tepsit a sütőbe visszateszem, s puhára sütöm. Ez a második szakasz 180-200 fokon 15-20 perc.

Ezt lehet a sült birset lehet a végén még tűzforrón rummal vagy konyakkal leönteni és flambírozni, fantasztikus lesz az íze.

Birs serpenyőben sütve 

Ha nem sütőbe teszem, akkor egy serpenyőbe is lehet berakni a birsdarabokat, pl. vörösborban megpárolom, aztán megszórom cukorral, a cukor rásül, karamelleződik, a birs megpuhul, és uhhh – nagyon szeretem.

sült birs édességnek.JPGNem muszáj azonnal megenni, hidegen is jó, üvegben és hűtőben sokáig eláll, és lehet enni kenyérrel, magában, pudinghoz, belekeverni joghurtba, teába. 

Itt láthatjátok ezt a kis műanyag tálkát, mandulás-diós -vaníliáscukros a benne lévő sült birs. isteni. A hűtőben akár két hétig is elállna gond nélkül. (Tudom, egyszer ott feledtem, semmi baja nem lett!)

Sült birsalmából lekvár vagy krémleves vagy bármi

Fontos! A birslekvár fantasztikus sült birsből. Ámde ehhez natúr készítem, sütöm a birsalmát, és amikor a tepsiben sült birsalma kész, (vagy maradt valamennyi a végén, merz nem ettük meg), akkor át lehet passzírozni és lehet belőle készíteni:

  • Lekvárt is (olvassátok el a birslekvár receptemet)
  • Sajtot is eltenni (a birssajt receptemet is el lehet olvasni hozzá)
  • De lehet sütit készíteni, püréként felhasználva birses kifli, rétes, táska stb. módon
  • Vagy egy kis mézzel-tejszínnel össze turmixolva BIRSKRÉM LEVEST készíteni belőle!!! A krémleveshez egy kis pikáns citromlevet ki ne hagyjatok belőle! A  tálalásnál hasznos egy kis pirított fenyőmag vagy mandulaszelet.

Birsalmapüré többféle ízesítéssel köretnek

sült birsből birspüré.JPGÉrdemes birspürét készíteni – nagyon EXTRA köret, kevesen készítik, és meglepődnek a vendégek rajta. S ha birspüré - akkor azt nektek is sült birsből kell készíteni, mert abból finomabb, mint egy natúr kompótból.

Ha köretként készítem a sült birset, akkor nem cukrozom persze, csak a citromos csepegtetés marad, és jöhet a mindenféle ízesítés.

  • A legegyszerűbb, ha köretnek sütött birs mellé keverek egy-két füstölt szalonnakockát – ettől  pikánsabb, füstösebb lesz a birs. Szalonnakockákkal sütni a legjobb hús mellé!!!
  • Sült birs köretnek borral párolva: Picike vízzel, borral segítem a párolódását a sütőben, citromhéjat reszelek rá, megsütöm.
  • Zöldséges birs lesz, ha a sütőbe teszek a birs mellé zöldségeket pl. egy-két fehér répát, egy sárgarépát, netán  krumplit negyedelve, zellert felkarikázva. Nekem a legjobban a felkarikázott paszternák jött be! Azt még apátok is kedvelte.Sózom, borsozom, szerecsendiót reszelhetek hozzá. Kicsi chilivel csípősebbé tehetem.
  • Ha szalonnazsíron fonnyasztok egy kis aprózott hagymát, azzal is ízesíthető. 
  • A vele sült dió, mandula nem zavarja az ízét sőt – gazdagítja!

Birspüré készítése:

1. Ha megsült az ízesített birs, összeturmixolom kevés tejszín, joghurt és egy kis olívaolaj (netán leveske) hozzáadásával.

2. Egy másik változat, ha kis vajjal habosra turmixolom, és borssal, kevés szerecsendióval fűszerezem.

3. Érdemes simán krumplipürével elkeverni, szóval harmad-feleannyi főtt krumpli (mint birs), vaj és tej vagy tejszín vagy a krumpli főzőleve – és kész  a birspüré.

Birspürét marha, vadak vagy ragadozóhalak mellé érdemes kínálni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr965603898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása