Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.07. 23:28 mijemaja

camembert sajt ecetesen pácolva

Címkék: reggeli ecet előétel hidegkonyha camembert pácolás #összes tót konyha

camembert ecetben pácolva 1.JPGA görög feta sajtot, a bolgár vagy magyar kecskesajtot nagyon sokféleképpen pácoltam már idehaza, így nem volt idegen számomra az olajban pácolt cseh-szlovák camembert sajt sem, amit Kassán ettem.„Nakladany hermelin”-t azaz a szlovák olajban pácolt camembert sajtot ettem - Akár Aszódon is készülhetett volna!

Letagadhatatlan a konyhánk felvidéki gyökere – még akkor is, ha Csehszlovákia és a Monarchia hatására a csehek is éppúgy készítik. Csak amíg mi a virslit és a krinolint pácoltuk (írtam már róla sokat!), addig a bajorok a párizsit pácolták, a csehek a sajtot és a szlovákok a lecsókolbászféléket.

Az én kis tót konyhámban nagyon sok mindent pácolok ecetben, marinálok ecetes olajban, illetve sajtokat is érlelek olajokban meglehetősen sokféle ízesítéssel, Idehaza Kassa után azóta is készítem az ecetben pácolt „hermelint”, a camember sajtot.

Ami különleges benne: a sajt valahogy cuppanósan finommá válik, nem nyögvenyelős még a penészrétege sem.

A szokásos fűszeres ecetet készítem el hozzá, és nagyon jók bele a különféle savanyúságok, lágyítják, kerekítik az ecetes (vagy ecetes-olajos pácot).

Nézzük az elkészítését!

camembert ecetben pácolva 2.JPGHozzávalók:

  • Veszek egy nagyobb guriga camembert. Lehet natúr, ízesített (leginkább itthonra mindenfélét veszek, a camembert nagyon jó reggelire), szeretjük máskor is! Egy sajt szűken elegendő 4 embernek, de a legszebb (néha ilyet is lehet kapni) ha 4 kis kerek camembert veszek.
  • Kell hozzá egy fej hagyma – lehet fehér, veres vagy lila is, akár fele-fele keverve. Nagyon szép néhány gyönyörű gyöngyhagyma bele!
  • Pár gerezd fokhagyma is kell, én mindig jócskán belerakok 5-6 gerezdet minima. Több okom is van rá: először, mert jó ízt ad. Másodszor, hogy maga is igen jó ízű lesz a páctól, sajttól, hagymától. Harmadszor, mert egészséges, antibakteriális, méregtelenítő, koleszterinszint javító stb. 
  • Szeretek belerakni szép húsos és színes paprikát. Félcentis karikákban vagy kicsi kockákban – egyaránt szép (a szemnek) és finom a szájnak.
  • Fűszerek: só, de rendes erdélyi kősó (!),  kihagyhatatlan az 1-2 levélke babér és pár szem bors, (nagyon jó és különösen szép a mozsárban durvára tört színes bors!), jó a szegfűbors, a boróka (csak 1-2 szem/üveg ezekből!), szeretem bele a mustármagot és a koriander magját, üvegenként 1-1 kk mondjuk – ez viszont már csak lehetőség, opcionális bele. Ezek a fűszerek jellemzően mind gyógyhatásúak, az emésztést, az epe, a máj működését serkentik, némelyik pl. a boróka, a fokhagyma a húgyutakra is jó hatású, fertőtlenít is.
  • Akárcsak a zöldfűszerek, jöhetnek, szépek, finomak, de nem fontosak. Lehet friss, szárított, legjobb a petrezselyemzöld, de klassz a kakukkfű, a kapor is, és nagyon szeretem ezekhez a pácokhoz a majoránnát! Persze lehet zsálya, rozmaring, borsikafű…majd elfeledtem, oreganó is szuper! Nem épp autentikus tót fűszer az oreganó, de nagyon megszerettem, szurokfűnek viszont azért már elég régi.
  • Amit szintén ki lehet hagyni, de nem érdemes: az a zöld csípős paprika, karikázva vagy egyben, mikor hogy. Lehet kicsi piros chilikből vagy a zöld halapenókból/habanerókból is egy-egy darab. Néha meg egy-egy szárított piros paprikát (persze enyhén csípőset) mozsárban összetörök, és azt szórom bele, szép is, jó is.  (Nem tehetek róla, nagyon szeretjük csípősen…)
  • Végül az öntethez kell 1-2 ek finom olaj, olyan, amit kanállal is meginnánk, és maga az ecet, ebből pedig finom borecet vagy almaecet, az is jó, ha pácolt, fűszeres. Egy befőttes üveghez mondjuk 1 dl 6 %-os ecet kell.

Elkészítése:

camembert ecetben pácolva 3.JPG1. A sajtot vagy egyben hagyom vagy cikkekre vágom, vagy szeletkékre. Ha darabolom, teli rakom a hagymákkal a sajtdarabok-rétegek között!.

2. Veszem az edényt, vagy egy befőttes üveget szélesebb szájjal és csavaros fedéllel, vagy szép zárható üvegtálat. Belerakom a hagymákat, a paprikákat, a sajtot.

3. A fűszereket egy kevés, mondjuk 1 dl sós vízben felforralom, beleöntöm az ecetet, és ha már langyos, ráöntöm a fűszerekkel együtt a sajtos hagymára. Eztán egy-két evőkanál olajjal gazdagítom, majd az edényt lezárom. Összerázom.

4. Hűtőben érlelem. 2 nap múlva jó,de egy hétig is ehető nyugodtan– ám ha zavarosodni kezd, akkor azonnal enni kell, amíg lehet!

Maradék páclé hasznosítása: A megmaradó olajos ecetben általában húst pácolok, és a fűszerekkel együtt fel is teszem sülni benne. Nagyon-nagyon finom lesz tőle a hús!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr585620175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása