Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.07. 21:04 mijemaja

Házi sajt készítése azaz gyors krémsajt tejből és tejfölből

Címkék: tejföl házilag #összes házi sajt maradék hasznosítás

házi gyors sajt tejfölből.JPGHa egy igazi házi tejhez jutok (Cédrus piacról, nagycsarnokból, vagy Villányból a palkonyai háztáji gazdaságból, gyakran Tamás ajándékaként), akkor annak úgy megörvendek, hogy nem is isszuk, egyből olyan ételeket készítek belőle, amihez igazi tej kell, s a boltokban kapható „tejek” nem alkalmasak. (Elvégre ha egy tejet a napra teszek és három hét után sem alvad, ott gond van a tejjel, ezt ismerjétek el…)

Ilyenkor jön el a nyári hideg aludttejek, (az aludttejtből sajt, túró, húspác, pite), oltással házi joghurt, az Édes féle hamis túrógombóc, netán Iskola mama kukoricadarás túrógombócának ideje, - és igen, krémes és különlegesen finom házi sajtot készítek belőle. No, ennek a leírása következik.

Hozzávalók:

  • Egy liter megalvadós igazi tej
  • Egy 2 dl-es dobozka tejföl
  • Pici só

Elkészítése:

1. A tejet felforralom. Megvárom, míg teljesen langyos, akkor keverem bele a tejfölt (nem baj, ha lejárt a szavatossága, ha épp ilyen tejfölöm van, a fél literest is belerakom a tejbe, csak jobb lesz, szóval ez maradék mentésére is ideális recept!)

házi gyors sajt tejfölből 1.JPG2. Pihentetem langyosan. Van villanytűzhelyem, s azon lehet nagyon-nagyon langyos hőmérsékletet beállítani. Úgy teszem oda ezt a tejföllel elkevert tejet, hogy akár egész este, lefekvésig ott tartom.Akkor elzárom a tüzet, és betakarom konyharuhákkal éjjelre.

házi gyors sajt tejfölből 2.JPGA könnyebb és olcsóbb ősztől-tavaszig jó megoldás: a radiátorra teszem. Az pont langyos. Bal oldali képen a radiátoron volt a tej, a jobb oldalin a tűzhelyen.

3. Reggel a tésztaszűrőre (szitára) teszek egy tiszta vászon konyharuhát (elég lenne egy jó sűrű szita, de olyan sűrű nincsen), és hagyom lecsöpögni. Munkába menet előtt berakom a hűtőbe.Délután, mire jövök, majd le is csepeg szépen.

házi gyors sajt tejfölből 3.JPG

Délután, mire jövök, majd le is csepeg szépen.

házi gyors sajthoz.JPGA kis képen balra látszik, ilyen induláskor, középen pedig, hogy ilyen érkezéskor, láthatjátok, sokáig dolgozom…

A levét (voltaképpen az a savó) elhasználom levesbe, főzelékbe – pl. köménymag leves alapnak igen jó. Húspácnak is jó.

4. Szikkasztom. Deszkára borítom és hagyom szikkadni hűvösön (kamra, hűtő).

5. Átgyúrom sóval: a deszkán igazi erdélyi jóféle sóval átgyúrom. Átgyömöszkölöm.

házi gyors sajt fűszerezése.JPG6. Eljött az ízesítés ideje  - ha ízesíteni akarom, márpedig miért ne tenném?  Szabad a gazda, szinte bármi jó a sajthoz amiből épp maradékom van a hűtőben!

  • Mozsárban sóval összetört fokhagymával,
  • zöldfűszerrel,
  • piros paprikával,
  • provanszi zöldfűszer csokorral,
  • vagy eddig az általatok legjobban dicsért medvehagymával…
  • S ha a körözött alapízesítését kapja: só, bors, őrölt piros paprika, kis őrölt kömény, aprózott hagyma, s ha lehet fokhagyma is pici, zöldhagyma vagy snidling.

Így lesz fokhagymás krémsajt, zöldfűszeres (kapros, petrezselymes, bazsalikomos, levendulás, provanszi) vagy medvehagymás krémsajt. Így lesz fenomenális körözött. Újhagymás, snidlinges is lehet…és persze sok más, ami most nem jut az eszembe.

7. Hagyom a deszkán a kamrában szikkadni. Formába lehet igazítani: teaszűrővel félgömb, pogácsaszaggatóval henger forma lesz. Folpackkal kibélelt őzgerincbe is tömködhetem.

házi gyors sajt tejfölből kész.JPGNem lesz igazán kemény, kifejezetten lágy marad. Innentől kezdve fogyasztható! 

FONTOS! Ha jó krémesen lágyan, akkor amikor kiborítom a szűrésből, (3.pont végétől) -  rögvest ízesíthetem és akár már aznap este tálalhatom pirítós kenyérrel vacsorára.

Jó önmagában, juhtúróval, körözöttnek, ha tálalom friss zöldfűszerrel (snidling, újhagyma, petrezselyemzöld), pirított dióval, fenyőmaggal, lenmaggal, szezámmaggal, napraforgó maggal…

Házi krémsajt joghurtból

A joghurtos változat hasonlóan készül, tejföl helyett joghurtot rakok bele.

házi gyors sajt tej és joghurt.JPGA két krémsajt közül nekem a tejfölös vált be jobban. Ám ha joghurt kerül lejárat utáni állapotba, akkor azt is felhasználom, de az sokkal lágyabb lesz. Az íze is kicsit más. Amikor külön-külön adom az asztalra, mindig megeszitek. Amikor direkt egymás mellé tettem és állásfoglalást kértem, melyik jobb, egységesen a tejfölösre szavaztatok.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr85367918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalin Tresz 2014.12.19. 20:14:18

Nekem két liter tejből és fél liter tejfölből sem lett ennyi miért,

mijemaja 2014.12.19. 21:02:13

@Katalin Tresz: szia, szerintem a tej nem volt jóféle zsíros tej. A bolti dobozos /zacskós tejek jó része nem igazán "tehénszagú".
Édesanyám kedvence a "hamis túrógombóc", az "aludttejes pite" mind aludttejből készül, és képzeld, a sima bolti tejek meg sem alszanak! Szóval sajt készítésére olyan tej jó, ami megalszik... Én pl. az Őrs vezér tér sarkán elbújt Cédrus piacon veszek házitejet. Villányban is van lehetőségem rendelni háztól. Biztos van másutt is lehetőség venni, unokaöcsém is hoz néha PET-palackos jó tejet. Megkérdem majd, honnan hozta, s megírom.
süti beállítások módosítása