Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.08. 20:43 mijemaja

Csopaki csárda palacsinta meggyel és dióval

Címkék: meggy dió sütemény desszert palacsinták #összes

csopaki meggyes diós palacsinta.JPGDiákként jártunk le Csopakra, és ott a csárdában ez a palacsinta volt a kedvencem. Haza is vittem a receptjét Aszódra, és meg is szerették, édesanyám haláláig készítette.

Nem volt benne nagy titok: Ez a palacsinta friss, magozott meggyel és durvára tört dióval van megtöltve, és egy kevés porcukros darált diót is teszek hozzá (akár a meggyszemeket meg is hengergethetem bele).

Télen meggybefőttet használok! Mindenképpen magozott kell! A friss gyümölcsöt vagy a meggybefőttet is kimagozom.

Aztán már csak simán feltekerem és porcukorral szórom meg. S aztán megesszük, a frissen kisült palacsinta a hideg meggyes, roppanós dióval - hmmmmm ez nagyon nyamis! Plusz: Egyike azon kevés palacsintának, amit Apátok is megeszik!

Ha elég sok meggy van, szeretek meggymártást is készíteni hozzá (ez a Csopaki Csárdában nem volt, de így is finom):

  • kimagozott meggyszemeket kevés alma- vagy narancslével, pici citromlével, őrölt fahéj és szegfűszeggel, esetleg kis kardamommal megszórni, majd összeturmixolom. Ha kell, porcukorral édesítem. = ez így egy nagyon finom, natúr nyers mártás!
  • Lehet felforrósítani, úgy is nagyon finom.
  • Szoktam meleg mártásként a meggylével vagy a befőtt levével hígítani, és egy kiskanál keményítővel elkeverve összeforralni.

Az elkészített mártással meglocsolom az összetekert palacsintát. Darált dióval megszórom – és aztán már csak nyammogunk, s megállapítjuk: az élet szép. 

Variálom egy kis meggydzsemes alapozással.

Ha van meggydzsem, jó nagy meggydarabokkal, az is kenhető egy pici a palacsintára „alapozásul”, de kell a roppanós gyümölcshús bele. 

Variálom azzal is, hogy megpirítom a diót.

Öntöttvas vagy nagyon vastagfalú serpenyőt felforrósítok, beleszórom a diót, kavarom, míg meg nem érzem a pörkölődő dió szagát. No, akkor azonnal félrehúzom, megszórom cukorral, kevergetem, s kiveszem lapátkával hideg porcelánnal. Olvastam, a zseni és az őrület egy határsávon mozog – hát a pörkölt és az égett dió is, vigyázni kell vele, ott összeszedett elme kell, itt időben levenni a serpenyőt, s nem benne hagyni megégni a diót!

Ezzel a dióval talán még finomabb. Csak az eredeti 2 perc – ez több, s a mosogatnivaló, előkészítő munka is jóval több…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr225621216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása