Diákként jártunk le Csopakra, és ott a csárdában ez a palacsinta volt a kedvencem. Haza is vittem a receptjét Aszódra, és meg is szerették, édesanyám haláláig készítette.
Nem volt benne nagy titok: Ez a palacsinta friss, magozott meggyel és durvára tört dióval van megtöltve, és egy kevés porcukros darált diót is teszek hozzá (akár a meggyszemeket meg is hengergethetem bele).
Télen meggybefőttet használok! Mindenképpen magozott kell! A friss gyümölcsöt vagy a meggybefőttet is kimagozom.
Aztán már csak simán feltekerem és porcukorral szórom meg. S aztán megesszük, a frissen kisült palacsinta a hideg meggyes, roppanós dióval - hmmmmm ez nagyon nyamis! Plusz: Egyike azon kevés palacsintának, amit Apátok is megeszik!
Ha elég sok meggy van, szeretek meggymártást is készíteni hozzá (ez a Csopaki Csárdában nem volt, de így is finom):
- kimagozott meggyszemeket kevés alma- vagy narancslével, pici citromlével, őrölt fahéj és szegfűszeggel, esetleg kis kardamommal megszórni, majd összeturmixolom. Ha kell, porcukorral édesítem. = ez így egy nagyon finom, natúr nyers mártás!
- Lehet felforrósítani, úgy is nagyon finom.
- Szoktam meleg mártásként a meggylével vagy a befőtt levével hígítani, és egy kiskanál keményítővel elkeverve összeforralni.
Az elkészített mártással meglocsolom az összetekert palacsintát. Darált dióval megszórom – és aztán már csak nyammogunk, s megállapítjuk: az élet szép.
Variálom egy kis meggydzsemes alapozással.
Ha van meggydzsem, jó nagy meggydarabokkal, az is kenhető egy pici a palacsintára „alapozásul”, de kell a roppanós gyümölcshús bele.
Variálom azzal is, hogy megpirítom a diót.
Öntöttvas vagy nagyon vastagfalú serpenyőt felforrósítok, beleszórom a diót, kavarom, míg meg nem érzem a pörkölődő dió szagát. No, akkor azonnal félrehúzom, megszórom cukorral, kevergetem, s kiveszem lapátkával hideg porcelánnal. Olvastam, a zseni és az őrület egy határsávon mozog – hát a pörkölt és az égett dió is, vigyázni kell vele, ott összeszedett elme kell, itt időben levenni a serpenyőt, s nem benne hagyni megégni a diót!
Ezzel a dióval talán még finomabb. Csak az eredeti 2 perc – ez több, s a mosogatnivaló, előkészítő munka is jóval több…