Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.09. 19:53 mijemaja

Édes-savanyú zöldborsó főzelék répával

Címkék: répa köret főzelék zöldborsó #összes vegetáriánus étel zöldséges étel

zöldborsó főzelék répával.JPGEz a kis gyors finomság a finomfőzelék kevesebb adalékból készülő változata – de cseppet sem szegényes, mert nagyon szépek a színei, (fehér főzelék zöld borsóval és narancssárga répával – na meg a feltétlenül szükséges petrezselyemzölddel szépen tarka!), gyengéd, friss, kicsit édeskés és határozottan finom az íze. A képen grillcsirke, na meg annak a sült csirkeszárnya volt a feltét, de ti mindketten csak magába eszitek. Azt mondjátok, a répával éppen elég, nem igényel semmi mást.

Hozzávalók:

  • kilónyi zöldborsó (fejtett vagy mirelit, mindegy)
  • nagy csokor zöldféle, petrezselyemzöld az igazi
  • tej, liszt a besűrítéshez
  • egy fej hagyma
  • 1-2 ek zsiradék
  • ½ citrom leve
  • 1-2 nagyobb ropogósan friss répa (minél zsengébb, annál finomabb!)  Figyeljetek! Ha magam állítom össze, akkor kisebb kockákra vágom a répát, vagy akár a nagylyukú reszelőn lereszelem! (közelítem a borsóhoz), de kapható készen egy olyan mirelit egységcsomag, amelyben a borsó mellett édes, gyönyörű bébirépák, narancssárga, gömbölyded gyönyörűségek vannak. Olyankor egyből megvan a kész összeállítás, csak beleöntöm a fazékba a vegyes mirelitet.

Elkészítése: 

1. Egy-két evőkanál olajat teszek egy fazékba. Vajjal is készítem! Felforrósítom, és vagy egy egész hagymát teszek rá (átforgatom, pirítom és a főzelékből a végén kidobom), vagy nagyon apróra vágott hagymát rakok az olajra, és picit megfonnyasztom.

2, A répakockákat ráteszem, átforgatom.

3. Persze ha együtt van a mirelitben a répa is, a borsó is, akkor ez a lépés elmarad, és rögtön jön a következő: rádobom a közel kilónyi zöldborsót. Ha a zöldpetrezselyemnek volt sok szára, akkor az a levélkéktől külön vágom össze, félcentis-centis darabokra, s azt is ilyenkor adom a főzelékbe.

4. Pár perc párolás után (hogyha mirelit, akkor jó pár perc, meg kell várni, míg felenged, és pirítható), megszórom fehér borssal, sóval. Nem szeretek vegetát/delikátot használni, a tartósítószerek tömege van ezekben az ételízesítőkben, s igen, ízfokozók, amiktől jobb az étel, amik vegyszerek, de én szeretem a zöldségek saját ízét érezni, és ez egy zsenge, gyengéd ízű főzelék lesz.

5. Ha már pirul, szépen párolog, akkor szórom meg egy púpos ek liszttel, és felöntöm annyi 1:1 arányú vizes tejjel, ami éppen ellepi.

6. Összeforralom, elég pár perc, ekkor belekeverek egy dobozka natúr élőflórás joghurtot, és beleszórok egy nagy marék aprózott zöldpetrezselymet. Összekeverem, elzárom a tüzet, lefedem a fazekat és hagyom párolódni saját gőzében.

7. Csak a végén sózom ízlés szerint. Amilyen egyszerű, olyan finom. Tálalható! – és tálalás előtt facsarok bele egy kevés citromlevet. Ettől lesz kerek egész: savanykás, édeskés, tarka finomság.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr545622351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása