Ez a kis gyors finomság a finomfőzelék kevesebb adalékból készülő változata – de cseppet sem szegényes, mert nagyon szépek a színei, (fehér főzelék zöld borsóval és narancssárga répával – na meg a feltétlenül szükséges petrezselyemzölddel szépen tarka!), gyengéd, friss, kicsit édeskés és határozottan finom az íze. A képen grillcsirke, na meg annak a sült csirkeszárnya volt a feltét, de ti mindketten csak magába eszitek. Azt mondjátok, a répával éppen elég, nem igényel semmi mást.
Hozzávalók:
- kilónyi zöldborsó (fejtett vagy mirelit, mindegy)
- nagy csokor zöldféle, petrezselyemzöld az igazi
- tej, liszt a besűrítéshez
- egy fej hagyma
- 1-2 ek zsiradék
- ½ citrom leve
- 1-2 nagyobb ropogósan friss répa (minél zsengébb, annál finomabb!) Figyeljetek! Ha magam állítom össze, akkor kisebb kockákra vágom a répát, vagy akár a nagylyukú reszelőn lereszelem! (közelítem a borsóhoz), de kapható készen egy olyan mirelit egységcsomag, amelyben a borsó mellett édes, gyönyörű bébirépák, narancssárga, gömbölyded gyönyörűségek vannak. Olyankor egyből megvan a kész összeállítás, csak beleöntöm a fazékba a vegyes mirelitet.
Elkészítése:
1. Egy-két evőkanál olajat teszek egy fazékba. Vajjal is készítem! Felforrósítom, és vagy egy egész hagymát teszek rá (átforgatom, pirítom és a főzelékből a végén kidobom), vagy nagyon apróra vágott hagymát rakok az olajra, és picit megfonnyasztom.
2, A répakockákat ráteszem, átforgatom.
3. Persze ha együtt van a mirelitben a répa is, a borsó is, akkor ez a lépés elmarad, és rögtön jön a következő: rádobom a közel kilónyi zöldborsót. Ha a zöldpetrezselyemnek volt sok szára, akkor az a levélkéktől külön vágom össze, félcentis-centis darabokra, s azt is ilyenkor adom a főzelékbe.
4. Pár perc párolás után (hogyha mirelit, akkor jó pár perc, meg kell várni, míg felenged, és pirítható), megszórom fehér borssal, sóval. Nem szeretek vegetát/delikátot használni, a tartósítószerek tömege van ezekben az ételízesítőkben, s igen, ízfokozók, amiktől jobb az étel, amik vegyszerek, de én szeretem a zöldségek saját ízét érezni, és ez egy zsenge, gyengéd ízű főzelék lesz.
5. Ha már pirul, szépen párolog, akkor szórom meg egy púpos ek liszttel, és felöntöm annyi 1:1 arányú vizes tejjel, ami éppen ellepi.
6. Összeforralom, elég pár perc, ekkor belekeverek egy dobozka natúr élőflórás joghurtot, és beleszórok egy nagy marék aprózott zöldpetrezselymet. Összekeverem, elzárom a tüzet, lefedem a fazekat és hagyom párolódni saját gőzében.
7. Csak a végén sózom ízlés szerint. Amilyen egyszerű, olyan finom. Tálalható! – és tálalás előtt facsarok bele egy kevés citromlevet. Ettől lesz kerek egész: savanykás, édeskés, tarka finomság.