Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.09. 23:33 mijemaja

Fanninak spanyol churrosa a spanyol forrázott avagy kitolófánk

Címkék: fánk desszert sütemények égetett tészta #összes Spanyolországból

Churrosa a spanyol kitolófánk.JPGFanni, a spanyoloknak szurkolva megrendelted nálam ezt az édességet először. Spanyolországban utcán árulták, olyan egzotikusnak találtam, hogy sose fordult meg a fejemben a készítése, ámde az első próbálkozás sikere alapján rögvest megfogadtuk, eszünk még ilyet: nagyon olcsó, gyors tészta: égetett tészta forró olajban kisütve.OK- az olajban sütés végett illik legalább egyet sétálni utána - le kell járni a kalóriákat...(A képeken: balra fent a hozzávalók, jobbra fent a kész churros az itthoni csokismártogatóssal, alább a mi spanyol képeinkből ízesítő -emlék képek, és a churra kos.)

Sok a recept, de egy a lényeg: ez egy édes égetett tészta, leginkább úgy kell készíteni, mint gyermekkorom forrázott fánkját, illetőleg a jól ismert „ördögpirulákat”.

A szegény spanyol parasztok éppúgy olcsón próbáltak főzni, mint a szegény tót parasztok, - s mi van könnyebben, mint liszt, víz, só? Azt olvastam, hogy ezt a süteményt spanyol birkapásztorok találták ki évszázadokkal ezelőtt, és ha belegondoltok, hogy bográcsban felforralják a vizet, zsír, só lehet náluk bödönben, iszákban, liszt sem romlandó, elkeverik a masszát, (látszik, hogy a tojás nem volt a hegyekben a legelőkön, tehát igencsak opcionális volt akkortájt!), és ezt a kenyérmasszát botra/nyársra húzva megsütötték a tűz felett. A kenyér megégését védték a csillagszerűre tapasztott formával (semmi linzernyomó, kézzel formázhatták), - szóval ez így számomra hihető eredetmese.A "churros" nevet pedig azzal magyarázzák, hogy formára hasonlít a pásztorok által legeltetett híres spanyol churra kos szarvára.

Régen tehát a spanyol égetett tészta alapja egy zsírral és vízzel, tojás nélkül készített massza volt. Alapösszetétele a következő volt:

  • 10 dkg zsír
  • 2 dl víz
  • 20 dkg liszt
  • csipetnyi só - ennyi az eredeti recipe. Ne feledjétek, a tojás régen értékes volt, ezért tömték meg-gazdagították felénk is a Galga völgyében a rántottát mindennel, volt egytojásos az ünnepi szalalkális süti és tojás nélküli a régi sztrapacska...
  • Ámde ha van tojás, az jó, mert minél több tojás kerül bele, annál repülősebb a tésztája, ehhez a zsír és lisztmennyiséghez egy-két tojás igazán jót tesz!

A churros egy nagyon finom változata vajjal és tejjel (vizes tejjel, én fele-fele arányban hígítottam):

  • 10 dekás vajat veszek, de a 10 dkg zsírt inkább 12-13 dkg vaj váltja ki
  • marad a 20 dkg liszt
  • a 2 dl víz helyett 1 dl víz-1 dl zsíros tej
  • marad a csipetnyi só (azt a spanyol földművesek is tudják, minden tésztába illő, még az édesekbe is)
  • ezt a tésztát egy lapos ek cukorral édesítem (az igazi a barna nádcukor, nuku finomítás, vegyszerezés), ezt egy tasak vaníliás cukorral adom hozzá
  • három tojás (ettől több nem kell 20 dkg liszthez! de ettől repülni fog a tészta!)
  • egy kis fahéjat és egy kis vaníliaaromát is adok bele (ezt a tojásokban keverem el - így jól "szétterítem" a süti tésztájában) 

Elkészítése:

spanyol churros készítése.JPGFigyeljétek majd meg a hasonlóságot Édes „forrázott fánkjával”! A képeken a fázisok, jobb szélen alul Dalma a Rondai (és az egyik legöregebb!)  spanyol bikaarénában.

Egy magas és vastag falú fazékba teszem a 2 dl vizet (fele tej-fele vizet, vagy simán tejet), az 1 ek  cukrot, a 10 dkg-os vajat, összekeverem, csipet sót szórok bele, és felforralom.  (Forrázott fánk: 2 dl víz, só, diónyi zsír.)

Előkészítem a 20 dkg lisztet, és gyors keverés mellett hozzáöntöm a forró vajas vízhez. (Édes leforrázta a lisztet a zsíros vízzel – de készítenek churrost így is!)

Addig keverem, míg ez a massza el nem válik az edény falától. (Ebből tulajdonképpen egy égetett tészta lesz, ugyanúgy, mint a képviselőfánk tésztánál, a forrázott fánknál  vagy a már emlegetett ördögpirulánál.)

Ekkor jöhet a tojás: robotgéppel dolgozom bele (keverhetném is, de Édes se igen dagasztott kézzel az NDK gyártmányú háztartási robotgép beszerzését követően!), és ha van vaníliaaroma, akkor az jön az első tojással, ha fahéjasabban szeretném, egy lapos tk-nyi jön a második tojással.

Reszelt citrom vagy narancshéjat is adhatok bele a harmadikkal. Végül a masszát letakarom, pihentetem egy órát.

Előkészítek mindent, ami kell, mert gyorsan kell dolgozni sütéskor, a tészta könnyen megég, az olaj túlhevül, a cukor később már nem marad a churroson, szóval mindent odakészítek a kezem ügyébe.

  • Egy széles szájú, lapos lábasban felteszem az olajat melegedni közepes hőfokig. (180 oC az ideális, de hol van nekem mérőm?)
  • Kikészítem a porcukrot, fahéjas porcukrot, és egy kis szitát, mellé a kanálkát
  • A linzernyomót, vagy habzsákot.
  • Kést vagy még inkább ollót a sütik méretre vágásához.

Ekkor az olaj már meleg, megtöltöm a kinyomót, és megtöltöm.

A sütés innentől kezdve egy rohanás:

  • Kinyomom  (a megtöltött habzsákból a tésztát a forró olajba),
  • Felvágom (késsel, 8-10cm-es kisebb darabokra, mert úgy könnyebb forgatni, a felvágás nyomás közben is mehetne),
  • Forgatom (1-2 perc múlva idő van rá! szűrőlapáttal, mert gyorsan sül),
  • közben töltöm (a habzsákot a tésztamasszával),
  • aztán kiszedem (3-4 perc alatt kész! a megsült csillagos rudacskákat az olajból papírszalvétás szitára),
  • kinyomom (megint a tésztát az olajba, mielőtt túlhevül),
  • porcukrozom ( a kisült, kiszedett, még forró tésztát),
  • felvágom, … és kinyomom...így tovább a tészta teljes felhasználásáig. – No, ezért kellett előkészíteni, hogy egy helyből végig csinálhassam.


Spanyolországban a szállodában és a gyakori kis reggelizőkben a reggelihez csészényi forró csokival tálalják, az utcákon, vagy az ún. churreríasokban is csokit adnak hozzá.

Egy javasolt forró csokoládémódszerem:

  • 4 dl tejet egy tábla étcsokival összeforralom,
  • lehet ízesíteni cukorral,
  • lehet sűríteni csokis pudingporral vagy sima étkezési keményítővel,
  • ízesíteni mentalevélke darabokkal, fahéjas cukorral, reszelt narancshéjjal

Nemcsak a forrázott fánk hasonlít ehhez, Egyiptomban is ettünk hasonlót! Persze az a szokásos arab szirupba volt áztatva: „Balah el sham” volt a neve, egyiptomi égetett tészta: hideg (fele cukor-fele víz) cukros-citromos sziruppal, a fogyókúrások kedvéért gyümölccsel a tejszínhab mellé.

Szóval hasonló körülmények között és nyersanyagok mellett hasonlót állít elő a józan eszű ember, nemigaz?

Akkor csináljuk, ha spanyol nagy meccsek vannak a TV-ben, jó ilyen finomságok mellett szurkolni a Barcelona csapatának...

Végezetül egy pár érdekes kép:

churros csokoládé és Barcelona.JPG

Voltunk Barcelonában (a Wizzair olcsó és piszok sokat késett oda is, vissza is, de előre szervezve, sk foglalva repjegyet, szállást, helyi bérletre felkészülve fantasztikus program volt, Gaudi+Miro+Picasso-túrát szerveztünk magunknak), és íme egy kis ízelítő az élményeinkből: a churros, a forró csokival, Fannival a Montjuic oldalában, alattuk lévő képen a Barcelona meccse kezdődik, s mellette Güell sárkányos kapuja.

Egy érdekesség: Nem finomabb az ott evett churros, mint az itthoni! ez tényleg jó recept, amit leírtam, higgyétek el. S a csokoládé sem volt az…drága az igazi kakaó, s én ügyelek a hevített olajokra is sütéskor.

churros spanyol büfében.JPGMég egy kép, mennyi is egy spanyol büfében a churros ára. Egyébként 2-3-4 euro, és gyakran benne van a csokoládé is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr825622554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása