Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.09. 19:43 mijemaja

Spenótos rakott krumpli szóval rakott krumpli spenóttal

Címkék: spenót krumpli köret egytálétel vegetáriánus #összes

spenóttal rakott krumpli.JPGA spenótos rakott krumpli csajos étel, mi nagyon szeretjük, apátok egyáltalán nem eszi. Bár a keresztapátok eszi, tehát hozzáteszem, bár csajos étel, de bárki eheti, aki szereti a spenótot.

Hozzávalók:

  • Fejenként két héjában főtt krumpli, (édesanyám számítása szerint 2 fejenként és 2 a vendégnek), tehát 10 közepes darab 4 főre
  • Szalonna ízlés szerint, minimum olyan sűrűséggel, mint a tepsinkben látjátok
  • Tejföl egy nagyobb dobozzal (1/2 literes vagy 2x2 dl-es) egy ilyen családi adaghoz
  • Fejenként egy keményre főzött tojás és 1-2 plusz nem árt
  • Kilónyi spenót frissen vagy egy mirelit spenótkém
  • Só, bors, egy-két ek olaj

Elkészítése, akárcsak a rakott krumplié:

1. Megsikálom, megmosom  és hájában megfőzöm a krumplit kevés vízben, gőzében párolva, s véle a tojást is.  

Nagyobb fazékba teszem fel, a jól megmosott tojásokat is óvatosan a krumplikra teszem, és lefedve hagyom lassan felforrni a sós vizet. Egy 2-3 literes edényben kb. 2-3 cm-es a vízréteg. Amikor felforr a víz, kicsi lángra teszem a meleget, és lefedve 10 percig párájában puhítom.

Akkor elzárom és várok még 10-15 percet. Kemény (és így gőzben készítve) különösen ízletes, tömötten gazdag ízű lesz a tojás és puha a krumpli.

2. Közben elkészítem a spenótot.

-   Ha friss a spenót, kivágom a levelek vastag szárát, megmosom, lerázom őket.

-   Ha mirelit spenótom van, kicsit azt is felengedem.

-   Olajat forrósítok – ha lehet, persze a szalonnazsír az igazi, tehát szívesen sütök ki legalább az olajon pár kocka szalonnát. Amikor a szalonna szinte teljesen megpirulna, akkor pár  gerezd apróra vágott fokhagymát is rakok bele. Ezt már nem pirítom, ha megég a fokhagyma, megkeseredik, rögtön rádobom a spenótleveleket – vagy a mirelit, olvadozó, már puhább spenótmasszát. Elég össze rottyantani.

Nekem így darabosan is jó – ha krémesebbet szeretnék, akkor langyosan turmixolom, és úgy használom fel egy rétegnek a rakott krumpliban. 

3. Amíg ezzel elkészülök, a krumpli is és a tojás is megfő. Előkészítem őket:

  • A krumplit melegen lehéjazom, felkarikázom vékony karikákra.
  • A tojást megpucolom, és azt ilyenkor ha csak tehetem, mindig a tojásszeletelővel, sok és egyenletes vastagságú így a tojásszelet.

4. Előveszek egy magasabb falu, közepes méretű tepsit. Jöhet a spenóttal gazdagított rakott krumpli összeállítása.

  • Alulra durvább prézli. Arra egy sor krumplikarika (szépen átlapolva, egyenletes rétegben!).
  • A krumplikarikára jön a tojás,  – és arra a spenótkrém.
  • Megint kis tojás itt-ott- és a maradék krumplival befedem.
  • Ezt öntöm le a tejföllel, elsimítom- és szalonnadarabkákat rakok reá. 

5. Sütőbe rakom a tepsit, lezárom egy alufóliával, és sütöm egy órát 170-180 fokon – és amikor a tetején a tejföl pirulni, pöttyösödni kezd, akkor jó. Emiatt általában felhúzom 50 percre az órát, s onnantól pár percenként ellenőrizgetem.

Ha nincs szalonna, akkor vegetáriánus étel! De szalonnával azért sokkal finomabb. Bizonyíték: le se tudtam fotózni, egyből elfogyott az egész...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr155367597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása