Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.10. 16:02 mijemaja

Kacsamáj kacsa hájával együtt sütve tűzzel és vízzel avagy a természetes minimalizmus maximális íze

Címkék: kacsa máj sült főétel kacsamáj szárnyasok húsok belsőségek #összes kacsaháj Édestől Aszódról

kacsamáj igazi kacsával.JPGEz a kacsamáj csúcsa. Semmivel kacsamájat sütni csak házi, udvaron totyogó kacsából lehet!

A hipermarketekben vásárolt kacsmájnál használok ízestíő fűszereket, leggyakrabban majoránnát és kakukkfüvet. Külön-külön is jók, de együtt fantasztikusak! Ámde - ha az a szerencse ér, hogy hozzájutok egy igazi falusi házi kacsához (piacon kelleti magát vagy kapom vidékről, vagy ismerőstől vehetek), akkor ki nem hagynám a SEMMI FŰSZER elkészítést. Semmi lacafaca, csak egyszerű természetesség, maga a kacsa és a földanyaistennő: háj, máj, tűz és víz.                  

kacsamáj és kacsa.JPGItt a máj a kacsával. A kacsát sokféleképpen készítem, de újra és újra visszatérek a No’ = Kakukkfüves, fokhagymás sült kacsamell és kacsacomb változathoz. Ott maximum azzal fokozom az ízorgiát, hogy vörösborban (Linbrunn portugieserben) pácolom előtte, és azzal is teszem fel sülni.

Az aprólékból kacsakása vagy kacsaaprólék levest készítek.

A semmivel (tűzzel-vízzel) sütött kacsamáj elkészítése: 

A májat letisztítom (hártya, bevérzés mentesre) berakom egy edénybe, amit szinte kitölt.

A kacsáról lefejtett testhájat felkockázom egy vágódeszkán.

Köré rakom a kacsa testháj darabokat. Felöntöm vízzel, ami épp ellepi.Ne féljetek a sótalanságtól!  Ízes lesz a máj saját magától és saját zsírjától is.

Ha cserépedénybe rakom, akkor lefedem és úgy berakom a sütőbe. Ha lábasba rakom, akkor nagyon kis tűznél kezdem el párolni. Sütőben 130-150 fokon párolom lefedve.

Akár így-akár úgy, másfél- két őrácskát sütöm-párolom, mert ennyi idő alatt a víz nagyja elmegy, a zsír kioldódik, a háj tepertővé pöndörödik., a máj vajpuha.

A zsírt leöntöm üvegecskébe – nagyon jó a konyhában kenyérre, mártogatós krémekbe, főzéshez, sütéshez egyaránt.

A tepertőt egy nagyon kevés zsírral megsütöm ropogósra. (Akár a sütőben egy tepsiben, akár egy serpenyőben a tűzhelyen.)

sima kacsamáj.JPGA májat kiveszem, és eldönthetem:

  • így, puhán esszük meg – szinte kenhető a kenyérre! Frissen, zsírjával, megsózva, ecetes lilahagymával…. Isteni. Puhán akkor hagyom, ha pl. pástétomhoz, májkrémhez nagyon-nagyon jó.
  • Vagy a tepertő megpirításakor (netán utána, ha nincs hely a májnak),  ropogósra sütöm a serpenyőben – vagy a tepsibe rakom és ott pirítom meg a felületét.  Ha ropogósra akkor sütöm, ha így esszük magában.

kacsamáj mártással.JPGSzoktam olyat csinálni, hogy a visszamaradt zsiradékra bort öntök, pl. a konyhakedvenc Linbrunn portugiesert – (a képen ez látszik a mártásban), vagy édes fehéret, és összeforralom – lesz egy pikáns mártás.

Néha teszek bele egy kis birsbefőttet (kevés levet és birsgerezdeket is), szegfűszeget, így forralom össze. Szuper!

Lehet a mártásba is belevágni, de a máj mellé is adni egy kis friss zöld csípős paprikát, vagy sóba mártogatható zsenge zöldhagymát. Pikáns mellé a kovászolt répa, kovászolt fokhagyma  – szóval amilyen egyszerű a máj, olyan egyszerű köretek kellenek mellé. Az ilyen máj nem egy francia díva, hanem egy magyar parasztnagyasszony,  meg kell adni a módját a körítésének, népinek, egyszerűnek, frissnek és ízletesnek kell lennie.

Kenyér, máj, egy kis tunkolnivaló mártás – és teljes a lelkibéke. Talán ha Obama, Putyin ezt enné, a világbéke is közel lenne…

Egy időben kacérkodtam a jógával, és jógakonyhát is olvasgattam. Nézegettem az ételeket, legörbült a szám, úgy éreztem, nem elég ízletesek az ételek. Ott olvastam a következőket. (Nem szós szerint idézem, elnézést a szerzőtől, csak magát a gondolatát, a felvetett „ingerküszöb-problémát vettem át tőle kb. 1985-ben.) Egyre ingergazdagabb életet élünk, egyre több „fűszert” használunk a mindennapjainkban: tévé, rádió, internet, netes, számítógépes játékok stb. Ételeinkben is egyre több olyan adalékot, ízfokozót fogyasztunk, hogy a valódi, a természetes ízeket íztelennek érezzük. Magas az ingerküszöbünk – és ez nem jó. Szép lassan el kell jutnunk oda, hogy ne ízfokozókkal, vegetákkal varázsoljunk a konyhánkban. Én akkor szakítottam a Delikát-Vegeta-jellegű mesterséges ízesítőkkel, az előre gyártott fűszerkeverékekkel és egyéb kombinációkkal, a leveskockákkal, a boltokban kapható félkész izékkel.   Hozzáteszem: olcsóbb is igazi fűszereket, gyógynövényeket használni, piacon vásárolni.

Ha ezt a sima májat esszük, mindig mondom: ez most a kacsamáj igazi íze…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr995623011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása