Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.10. 12:10 mijemaja

Szilvás narancsos marinált lazac

Címkék: szilva saláta lazac halak citrom narancs bazsalikom füstölt oregano #összes ehető virág füstölt lazac saláta nyersen ehető hal

lazac saláta narancsos citromos szilvás.JPGNem mondom, hogy „füstölt lazacos” ez a saláta – mert sima nyers lazacfiléből is készítettem már. Ott arra kell ügyeljetek, hogy érdemes picit megfagyasztani, úgy lehet csak éles késsel olyan leheletvékony szeletkéket (inkább csíkokat) vágni, ami ehhez kell. A nyers lazac is marinálódik és nagyon finom lesz 1-2 nap múlva! S a citrusos hal savanykás, rostban gazdag szilvával, édeskés, lúgosító narancskarikákkal nemcsak finom, hanem egészséges is! A fosóka szilvából az igazi, vagy valami savanykás ámde lédús ringlóból. Ám lehet más bolti szilva is pl. az ősszel, csak akkor kóstoljátok meg s ha nem elég savanykás, facsarjatok több citromlevet bele. A szilvát lehámozom és összepépesítem a marinádhoz. Ebbe jön az olaj és a narancslé, meg a citromlé.

Friss fűszernövényekből készítem, pl. az oregano ágacskáit vágom bele a marinádba illatosítani, fűszerezni, kis bazsalikommal. További ízesítés benne: reszelt fokhagyma, reszelt citromhéj, a kifacsart narancs reszelt héja is belemehet Narancskarikák, citromkarikák, szilvagerezdek kellenek bele és egy kis idő.

Hozzávalók mennyiségei:

  • Egy adag leszívott fóliás füstölt lazacot veszek, az általában 10 dkg Ha igazi lazacfilét veszek, akkor is hasonló mennyiséget vágok nagyon vékony csíkokra.
  • Egy narancs, egy citrom kell (ahogy adódik, és ha van vérnarancs, ki ne hagyjátok!) – nagyon alaposan öblítsétek le őket folyó víz alatt, ildomos sikálni is (külön erre a célra tartom a mosogató felett a zöldségnek szánt jó fogantyús körömkefét!), megreszelem, a héjukat – és ha nem kellene ide, szárítom és félrerakom más ételekhez, de ide pont illik a levük mellé a reszelt héjuk is. Csak vigyázzatok, a fehér ne jöjjön bele, keserű lesz, mint a bor a széttört szőlőmagtól!
  • 1-2 gerezd fokhagyma jól összeaprítva, itt nem szabad elnyomni a citrusok harmóniáját
  • Zöld fűszernövény (télen is lehet pl. bazsalikom, oregano a konyhaablakban, onnan belecsipkedve)
  • Pár szem keményebb szilva – néhány (mérettől függően 1-2 ringló vagy egy marék fosóka) mag nélkül, felkarikázva.
  • A mag nélkül, kétszer annyi és puhább szilvát a narancs és citromlével összeturmixolom. Ehhez a szilvapéphez kerül az ½ dl olívaolaj, só, bors – kész az öntet.

Elkészítése semmi más, mint ezeket összerakni egy zárható edényben.

1. Előkészítem a hozzávalókat, ahogyan fentebb már el is meséltem nektek:

  • A narancs, citrom nagyját lereszelem, elfelezem, Elkezdem – amíg egyben van!- nagyon vékonyra felkarikázni, olyanra, amilyenre csak tudom. Jó az éles kés, de az én ujjaimra veszélyes. Amikor a feléhez elérek, akkor annak a felének meg kifacsarom a levét.
  • A fokhagymákat megpucolom, és összeaprítom kicsire.
  • A salátába szánt szép, keményebb szilvákat magozom, gerezdelem.
  • A lazacot előkészítem.

2. Egy tálban összehalmozom az egészet : a lazac csíkokat beleforgatom, igyekszem úgy elrendezni, hogy minden szelet között ott legyen egy narancs és egy citromkarika, pár szilvagerezd, no meg kis fűszerágacska is.

3. Elkészítem az öntetet:

  • Ehhez először a szilvapépet készítem el turmixban a citrom-narancslével.
  • Aztán az olívaolajat hozzáadom, sózom, borsozom  
  • és ráöntöm a salátára. Nem keverem, csak rázom picit, hogy ne törjem össze a vékonyka lazacszeleteket.

szilvás narancsos marinált lazac.JPGLezárom és így érlelem a hűtőben. Ha délután elkészítem, este ehetjük, de másnap, harmadnap sokkal jobb!  A képeken épp a hozzáadott fűszerek virágzó ágaival díszítem. Oregano is nyílt, calaminth is, - annak a kis mentás-oregánós-bazsalikomos pikáns levélkéi nagyon finomak az ételekben!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr195622965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása