Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.15. 23:59 mijemaja

Cukkini pörkölt legalább háromféleképpen

Címkék: pörkölt köret főétel cukkini vegetáriánus #összes

cukkini pörkölt.JPGMindig is készített odahaza Édes zöldségpörköltet (szegényember pörköltje volt az is, hiszen kényszerűségből s nem diétás megfontolásból készítette). Természetes, hogy most már viszont én azért készítem nektek, hogy egészséges, finom ételeket együnk. A karfiol, a karalábé, a tökpörkölt természetes számotokra, s lassan egyre inkább idetartozik a cukkini (és a patisszon) pörkölt is.

Két fontos dolgot kell tudnotok a cukkiniről (remélem, tudjátok is!):

  • A cukkini zsenge, élveznivalóan roppanós tud lenni, ám elég jellegtelen ízű – ezt a semleges ízt viszont jól lehet ízesíteni (bár apátok azt mondja: bárhogyan igyekszem, tökízű marad)
  • A cukkini igen kevés főzési időt igényel, mert ha túl főzöm, szétmállik, viszont pirítva imádjuk, mi lányok mind (érdekes, hogy idehaza a fiúk közül egy sem eszi, sem apátok, sem keresztapátok, de még unokabátyáitok sem).                  

Ha ezt átgondoljátok, egyből következik, hogy a pörkölt hagyományos főzési idejét szegény cukkini nem bírja. Emiatt egy szokásos pörköltalapot kell készítek s abba keverem bele a cukkinit csak a legvégén. (Felénk ott a Galgamentén a „szegényember pörköltje” régen a hagymás pörköltalap volt, ezt készítette Édes, s tunkoltuk kenyérrel, ettük főzelékek ízesítő szaftként – ez volt a feltét.)

Hozzávalók:

  • személyenként annyi cukkini, hogy a megtisztított, (meghámozott, magoktól kipucolt, vagy ha a magok nem látszanak még, akkor azokkal együtt kicsi, kb. centis kockára vágott) cukkini egy tányért azért megtöltsön. Mondjuk egy kicsi vagy ½ nagyobb cukkini
  • ehhez fejenként ½ vereshagyma kell, egy gerezd fokhagyma sem árt mellé
  • fűszerek: só, bors, kömény, (lehet egy csipetnyi római kömény is benne!),
  • cukkinihez szívesen használok zöldfűszert, ha lehet frisseket: petrezselyem, bazsalikom, kapor, oregáno, majorána, borsikafű … ezek jöhetnek, a tárkonyt és a koriandert túl erősnek érzem, dominálóak.
  • zöldségek: paprika, paradicsom, vagy sűrítmény, darálmány belőlük, esetleg egy répa is jó bele

A legegyszerűbb cukkini pörkölt változat elkészítése:

cukkini pörkölt készítése.JPG1. A pörköltalappal kezdem, mert nem szeretem a túl darabos hagymát, azt szeretem, ha a zöldségpörköltnek is valódi, sűrű, homogén szaftja van: ehhez a hagymapucolással és a fokhagyma tisztítással kezdek. A megtisztított hagymát felaprózom, a fokhagymát úgyszintén.

2. Ízes zsiradékot használok hozzá: vagy olívaolajat, vagy fokhagymás disznózsírt (Édes féle sültzsír… hmmm), egyéb hússütés után maradt zsiradékot, amiket mindig félreteszek kis üvegben, és a hűtőben tartogatok ilyen alkalmakra. Ebből teszek egy keveset a lábasba. 4 főre egy fakanállal kiveszek egy kisebb diónyit.

3. A forró zsiradékra dobom a hagymát, aranyszínre pirítom. Ha répát is hozzáadok (szeretek hozzáadni, mert gazdagabb a zöldséges pörkölt íze! Úgyis zöldséges a cukkinivel, belefér az a kis répa is), akkor annak is itt az ideje. Ez akkor a második változat, ha van benne plusz zöldség, úgy készül a pörköltalap.

Ráadásul nagyon szeretem ugyanezt nagyon sok póréhagymával és újhagymával, zöldhagymával is készíteni!  (ez a póréhagymás-vadul zöldhagymás lenne a harmadik féle változat)

*Húsos alternatíva!

4. Ekkor adom hozzá a fokhagymát, átkeverem és fűszerezem, mint a pörkölteket: piros paprika, só, bors, kömény az általános fűszer, egy kevés zöldfűszer is jöhet – de annak a nagyját a végére tartogatom majd, hogy üde, friss maradjon az ízük, átjöjjék az illatuk is.

FONTOS! Ha gyorsan akarjátok elkészíteni, akkor itt az idő az előkészített cukkini kockák hozzáadására!!!! Annyi csak, hogy nem lesz szép sima a szaft – de így is finom.

5. Jön a paprika, a paradicsom, és egy kevés víz, ha a paradicsom nem ad elég levet. Így főzöm kis lángon nagy türelemmel szép szaftra az egészet.  Ha a cukkinit már beletettem, akkor jellemzően paradicsomsűrítményt és darált paprikakrémet adok hozzá, vagy kész lecsót teszek bele pár kanállal, akár össze is turmixolom előtte, akár simán darabosan adom bele.

Sok lecsóval = negyedik változat.

6. A cukkinit ráérek a szaft készültének vége felé elővenni, s előkészítem (már annyiszor mondtam, hogyan készítem elő): két végét levágom, magokat megnézem, ha nagyon nagyok már, látszanak, kivágom őket, cukkinit felkockázom centis kockákra. Szoktam elkészítés előtt pár percre besózni, és ami levet engednek, azt nem használom fel. – mint az uborkánál.

A kis kockákat adom a szafthoz.

Összepárolom 5 perc alatt, és kész is.

 cukkini pörkölt darált húsos.JPGFontos variáns! * A húsos pörkölt = ötödik változat

A húsos változat is lehet zöldséggel vagy zöldség nélkül készítve.

Figyelem, lényok! - én pont ebbe a húsos változatú cukkini pörköltbe nagyon szeretem a répát beletenni. Ha csak pörköltalap, akkor esetleges, hogy főzök-e bele, de a hús és a cukkini mellé kifejezetten nagyon szeretem belevágni.

A legelején, amikor a hagymát fonnyasztom, akkor adom hozzá a répát és együtt pirítom őket. 

Ha a répás hagymára darált húst teszek, akkor ugyanígy végigviszem  a készítést, csak épp igazi darált húsos pörkölt lesz a végén – ebbe főzöm bele a cukkinit.

 

Pirított cukkiniből is készítem a pörköltes cukkinit:

Pirított cukkinivel, hát ez a hatodik variácuó.  Ilyenkor a pörköltalapba nem belefőzöm a cukkinit, hanem külön elősütöm: a cukkinit külön zsiradékon átforgatom, lepirítom, és a pirított cukkinit már csak összeforgatom és összeforralom  (1 perc sem kell hozzá!) a pörköltszafttal.

Csípős cukkini pörköltek 

Az előbbi változatok bármelyike módosítható egy ek csípős paprikakrém hozzákeverésével, vagy egy csípős zöldpaprika összekarikázásával és  a hagymával együtt való megpirításával.

El is feledtem mondani: a cukkini pörköltet magában is ehetjük, de igen jó köret mind a rizs, mind a nokedli!

Cukkini pörköltből tésztaétel

S ha egy adag tésztával keverem össze, akkor fantasztikus tésztaételt kapok, cukkinis tésztát.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr495636302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2016.09.24. 15:08:18

Az azért meglepő, hogyha a cukkinipörköltet összekeverjük főtt tésztával, akkor cukkinis tésztát kapunk eredményül :) És ha ezt összekeverjük egy tojással (esetleg ezt előtte lekeverhetjük egy kevés főzőtejszínnel is), valamint némi reszelt sajttal, majd beletesszük egy kivajazott tűzálló tálba, a tetejére sajtot reszelünk, betesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a tetején a sajt megolvadva egy kis színt kap, akkor ez lesz a csőben sült cukkini(pörkölte)s tészta.
süti beállítások módosítása