Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.15. 20:07 mijemaja

Habos galuska avagy repülős galuska a tót konyháról

Címkék: köret levesbetét galuska #összes Édestől Aszódról tót konyha palóc receptek

habos galuska.JPGA galuska könnyítésének több módja is van – a legegyszerűbb az 1-2 ek gríz a tésztába, és akkor majd az megdagad, lazítja a lisztes szerkezetet. A másik könnyű módszer, hogy a mesterséges porozitást adalékanyaggal biztosítja a háziasszony – egy csipetnyi sütőpor, szódibikarbóna megy a lisztbe beleszitálva, és egyből könnyedebb a szerkezete. A harmadik a természetes anyaggal való lazítás, na ilyen a tojásfehérje kemény habbá verve. Na, erről mesélek most nektek.

Ez mindössze annyival tart tovább, mint a mezei galuska készítése, hogy a tojásokat lehűtöm előtte (könnyebb a hideg tojáshabot felverni!), szétválasztom, a sárgája megy a liszthez, a fehérjét felverem, a kettőt összekeverem és megy tovább a maga útján a galuska készítés. Az így készített galuska úrimódi volt, mert a simába sokszor még tojás sem került, nemhogy még szétszedve, habbá verve, ez gazdag ételnek számított, akárcsak a vajas galuska is.           

Hozzávalók:

  • 5 ek sima liszt, 5 ek rétesliszt, ez púpos kanalakkal 20 dkg lisztet ad ki. A legtöbb tésztába édesanyám belekevert egy kanálka grízt, ő esküdött arra, hogy ez lazítja, így én is így teszek. (Minden tésztába ment só, és ha linzer, omlós tészta volt, akkor ki nem hagyta volna a kanálnyi rumot, és nagyon szerette a tésztákba a citromhéjat belereszelni. Na de azok aprósütemények, nem levesbetétek.)
  • Hígítani kevés vízzel vagy kevéske tejszínnel, tejföllel, szódavízzel szoktam. A víz is jó, a tejszín a legfinomabb, a többi köztes. Mind jó.
  • Kell 2 tojás (egy is elég és 3 sem sok)
  • Só, fehér bors, és bármi zöld, ha van, csak elég apróra kell nyesegetni. Szoktam juhtúróval elkeverni, sajtot reszelni bele, ez csak jobbá teszi!

habos galuska készítése.JPGElkészítése

1. Azzal kezdem, hogy egy nagy fazékban felteszek vagy 2-3 liter vizet forrni. Sózom, (literenként mondjuk egy lapos kk só, de ezt kóstoljátok meg, kellemes ízűnek kell lennie, nem lehet túl sós!), és nekiállok a tésztamasszát összerakni.

2. A lisztet átszitálom, ne legyen csomós, rászórom a fűszereket. Azért ilyenkor, mert aztán a tojássárga összedolgozásakor biztosan homogénre keverem, később már nem látom, s ha nem elég alaposan dolgozom ki a tésztát, még a végén itt-ott sósabb lesz némely galuska. Nem sajnálom sem a sót, sem a borsot, mert a tojáshabot is ilyenkor sózom, hiszen ebbe fogom beleforgatni.

A tojássárgákat ráütöm a lisztre, ahogy keverem, keverem, öntök hozzá kis vizet, hogy szépen alakuljon a massza.

3. Jöhet a tojásfehérje, kemény habbá verem és szép lazán összekeverem a masszával.

4. Veszek két kanalat, egy poharat, amibe vizet öntök, és a lassan forrni induló sós vizes fazék mellé állok. Hideg vízbe mártom a kanalat, bele a galuskás masszába, és a gyöngyöző vízbe mártom, a másik kanállal segítem lecsusszanni. Aztán a következőt stb. Igyekszem szépen egymás mellé rakni (csusszantani) a galuskákat, akkor jó, ha nem érnek össze, nincsenek egymáson, nem szoronganak. Amikor megtelik velük így a fazék, akkor megvárom, míg felforr lassan újra a víz, és az összes galuska felúszik a tetejére. Csak kis láng lehet, nem zuboghat a víz, mert az széttöri, darabolja a galuskákat.

Ha kész vannak, egynél ellenőrzöm félbevágással, teljesen jó-e. Ok, akkor szűrőkanállal kiszedem őket. Jöhet a következő adag.

5. Előkészítve vár egy nagy vajling, abban egy kevés olaj, s belerakom a leszűrt galuskákat.

Levesbe is főzhetitek! 

Másik, hogy rögtön levesbe főzöm őket. Akkor nem is nézegetem ennyire, adok a galuskák gyöngyözésének 5-10 percet, akkor elzárom a vizet, lefedve ott hagyom a fazekat, és 10-15 perc múlva biztosan kész a teljesen átfőtt galuska, tálalható a leves.

Galuska köreteim:

A külön főtt galuskákból szoktam szaftos húsok, pörkölt mellé is tenni köretnek.

Aztán előfordul, hogy jénaiba teszem őket, reszelt sajttal megszórom, és megpirítom. Karikákra vágott hagymát, kis szalonna kockákat is szórhatok közéjük, úgy is jó.

A simán csak a rajta lévő olajon megpirított galuskához a legjobb a lisztben meghempergetett és barnára megpirított hagymakarika! Igazi szegényes és igazi tót vacsora volt felénk pl. télen.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr565636020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása