Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.17. 18:44 mijemaja

Édes régesrégi paradicsomos káposztája üresen

Címkék: köret paradicsom főzelék káposzta vegetáriánus #összes Édestől Aszódról tót konyha palóc étel

paradicsomos káposzta hústalanul.JPGFasírttal vagy húsgombóccal. Vagy sült oldalassal de nagyon jó hozzá a sima sült szalonnataréj is. S jó magában is.                   

Van, aki vízben főzi meg a káposztát, s utána készít egy paradicsomos rántást, amivel besűríti. Édes egyszerűen készítette, semmi külön főzés, meg paradicsommártás, nem ért ő rá ilyesmire. Az akkor volt, ha csak sűrített paradicsom volt a háznál. Szegény özvegyasszony volt három gyerekkel, minden túlórát elvállalva – egyszerű paraszti/galgamenti földműves konyhát vitt. A nagy különbség a hús volt – ha telt rá, hússal készítette ezt a káposztás ételt, ha nem telt húsra, hát ettük magában, kenyérrel a paradicsomos káposztát, ettük pirított hagymával, bundás kenyérrel, vagy csak sima zsírban pirított kenyérrel.

Paradicsomos káposzta hústalanul, paradicsomlében főzve édesanyám szerint

Hozzávalók

  • Egy kisebb fej édeskáposzta,
  • Egy vereshagyma
  • 1 púpos ek liszt (lehet rétes, graham, rizsliszt, szóval ki mit akar, Édes finomlisztet használt)
  • Egy nagydoboz sűrített paradicsom, egy liternyi paradicsomlé, és 1-2 ek sűrített paradicsom vagy legalább 1 kg paradicsom, amiből paradicsomlevet állítok elő
  • Ízlés szerint cukor (tessék kóstolni, én 1-2 ek-nyit teszek bele, Édes 3-4 ek-val sem sajnálta, persze káposztamérettől függően, a lényeg, ő édesen szerette!)
  • Diónyi zsír (1-2 ek olaj)
  • Fűszerek: só, bors, őrölt kömény 2-3 kis babérlevél, édesnemes őrölt paprika
  • Jó bele zöldnek: borsikafű és zellerzöld
  • nem feltétlenül kell, de 1 ek paradicsompüré és 1 ek paprikapüré jó bele, és egy paprikát is szeretek belekockázni, - és mivel szeretem a csípőset, nem baj, ha épp egy hosszú, csípős zöldpaprikát vágok bele! Sőt, az édes-csípős-sós paradicsomos káposzta igen jó kombináció nekünk, lányoknak. (Sem apátok, sem keresztapátok nem eszi a paradicsomos káposztát…Apátoknak túl édes, Lacinak túl káposztás.)

Elkészítése:

1. Édes egy kisebb fej káposztához egy kisebb fej hagymát vett elő. A hagymát nagyon apróra összevágta.

2. A káposzta külső, koszos leveleit mindig leszedte (a tescós és egyéb beszerzéseiteknél is gondoljatok bele: hány kéz fogta már meg a hozzánk került káposztát, a külső leveleket én is leszedem!). Vagy kettévágta és a torzsa kivágása után centis vastagra szeletelte, vagy mind a négy irányban levágta a torzsa felett, úgy szeletelte fel.

paradicsomos káposztához káposzta.JPGSzóval itt semmi gyalulás, vékonyra vágás, nagy késsel, vágódeszkán kevésbé vékony – mondjuk félcentis – centis csíkokra vágás szükségeltetik. Ez a kép itten egy demonstráció (Cseh Tamást idézve: Hóhohohó, ez itt egy demonstráció!), a fakanál mérete helyettesíti az általános gyufásdobozmércét.  Az albán párolt savanyú káposztán kívül talán ez az egyetlen étel, amihez ilyen széles laskára vágom a káposztát.

3. Egy nagyobb mogyorónyi zsiradékon Édes a hagymát szépen megfonnyasztotta. (Ha volt szalonna, egy csíkocskát apróra vágva megolvasztotta, onnan vette a zsiradékot, ha nem volt, akkor legalább szalonnabőrt tett később a káposztába.)

paradicsomos káposzta hagymás alapon.JPG4. A jó forró dinsztelt hagymára (forró legyen, de meg ne égessétek! Attól keseredik!!) Édes rádobta a káposztát – átkeverte, pirította, várt egy kicsit, inkább egy icipici vizet löttyintett rá, oda ne kapjon az alja. 

Fűszerezésre vagy hagyma pirításakor forró zsiradékba szóráskor, (az előző 3. pontban), vagy most, a káposztára való rászóráskor – felöntés előtt kerített sort. Én is hol így, hol úgy készítem, nem igazán van különbség.

5. Édes a paradicsomos káposztát így fűszerezte:

  • őrölt köménnyel szórta meg, vagy egyszerűen csak beleszórt egy lapos ek köménymagot a forró zsiradékra, amikor a hagymát fonnyasztotta, s a puha köménymagot a végén a kész paradicsomos káposztában megettük, (mi néha köpködtük, de Édes megesküdött, hogy ez nagyon egészséges, serkenti az emésztést, hajtja a szelet, és bizonyíték rá, hogy hasfájós csecsemőként is édeskömény teát ittunk).
  • Aztán megszórta még sóval, pici fekete borssal, jellemzően egy kis babérlevelet is beledobott.
  • - és jött az, amitől igazán galgamenti a mi paradicsomos káposztánk, beletett egy ágacska borsikafüvet. Én ma már rámorzsolom ha úgy adódik (télen a száraz, keményebb ágból került belé, győztük kiszedni), és Ha nem volt gyerekkosztos a háznál, de volt egy csípős húsos paprika (ha friss, ha szárított) – az is került bele.

paradicsomos káposzta felöntése.JPG6. Felöntötte annyi paradicsomlével, amennyi nagyjából ellepte. Ha volt paprikacsuma (vagy egy darabka paprika), akkor abból is került e lébe ízesítőül. Ha paradicsomsűrítmény volt, akkor azt vízzel hígította fel olyan sűrűségűre, mintha paradicsomlé volna.

7. Lefedve hagyta párolódni kicsi tűzön egy szűk órácskát. 

8. A végén berántotta és édesítette:

paradicsomos káposzta berántása.JPGEgy ek lisztet 1 ek zsiradékon rózsaszínre pirította, és kevés édesnemes paprikával szórta meg, félrehúzta, és ha már langyos volt, felöntötte, egy kevés vízzel, egy kevés tejjel. Ezzel sűrítette a káposztát.

paradicsomos káposzta édesítése.JPGÖsszeforralta, és a végén cukorral édesítette. A cukor az ízlés dolga – ki-ki annyit tegyen bele, ahogyan szereti, s még a paradicsomlé édessége is befolyásolja a cukor mennyiségét. Tény: ez az étel édes és savanykás ízvilágú.

Könnyített változat belefőtt hagymával hagymás rántás helyett eresztékkel

paradicsomos káposzta eresztékkel.JPGÉn néha a pirított hagyma helyett egy egész hagymát teszek bele, amit a szokásos paprika csumákkal együtt rakok bele a főzelékbe, s a végén ki is veszem őket még sűrítés előtt.

S én már inkább csak eresztékkel készítem. Elkeverem vízben az 1 ek lisztet, (egy kicsit púposabban adom az egy evőkanálnyi lisztet a sűrítéshez ilyenkor, mert a hagyma sűrűje kimarad a paradicsomos káposzta levéből).  Kevés tejet hozzáöntve teljesen simára keverem és úgy eresztem bele a káposztába a végén.

Tálalás előtt beleforgatok bármi friss zöldet is, pl. ma is – november van, és ez a fura hosszú meleg kihozta a földből az oroszlánfogakat, tobzódik az őszi oroszlánfog sok sűrű aprófogú levelekkel teli fészekhajtása a kert füvében. Fantasztikus jó bele! Enyhén kesernyés és roppanós levélkéi passzolnak ehhez az édes-savanykás főzelékhez.  

Érdekesség. Az utóbbi időben, az archaikus konyhát felidézve, egyre gyakrabban készítem a hagymás rántással – és érdekes módon, nektek bejön, semmi gond vele, na ja, ti szeretitek a hagymalevest is…

Paradicsomos káposzta hústalanul, vízben főzve paradicsomos rántással

paradicsomos káposzta pari rántással.JPGEgy is könnyű változat, így is lehetséges elkészíteni. Akkor készítette így Édes, ha sűrített paradicsomból és nem paradicsomléből főzte a paradicsomos káposztát.

A káposztát összevágom, felöntöm harmadnyi vízzel, bele a babér, a borsikafű, só, bors, őrölt kömény. (a hagymát felaprítva beletehetem, vagy a rántásba rakom a végén, esetleg egy egész fejet belefőzök s a végén kiveszem, - lehet választani!). Lefedve, kis tűzön párolom puhára. (45-50 perc kell hozzá.)

Külön készítek bele hagymás rántást a végén, beleöntöm a sűrített paradicsomot, őrölt bors, őrölt kömény is mehet bele, összekeverem és felöntöm félliternyi hideg vízzel. = Ez így egy paradicsomszósz lenne, hívhatnám paradicsomos rántásnak is – ezzel sűrítem be a megfőtt káposztát.

A végén szórom meg kaporzöldjével vagy zellerzölddel, virágokkal…

Ha nem zsíron készítem és nincs benne még szalonnabőr sem = vega étel!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr215639423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása