Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2014.03.26. 20:43 mijemaja

Túrós palacsinta, ahogy én szeretem simán tejföllel leöntve sütve narancsosan pudingosan avagy mindenhogy

Címkék: túró tejföl desszert sütemények palacsinták #összes Édestől Aszódról tót konyha palóc ételek

túrós palacsinta.JPGSimán készítve

A túrót villával összetöröm, (régebben Édes elkeverte egy tojássárgájával is), hozzáadom a kevés lazító tejfölt, vaníliás cukrot és csak annyi porcukrot– hogy ne legyen túl édes, jaj, majd elfelejtettem, reszelt citromhéj is kell bele, pont attól lesz pikáns!

Hozzávalók mennyisége:

  • Negyedkilónyi túró még sok is egy családnak, (nem szeretem vastagon kenni)
  • annyi porcukor, amennyi jólesik, én nem akarom túl édesre, 1-2 ek elég, inkább porcukorral szórom meg, ha készen van.
  • Egy tasak vaníliás cukor, vagy pár csepp vanília aroma
  • Tejföl, ízlés szerint pár ek a túróhoz, hogy krémes legyen a töltelék, és sok tejföl, kevés cukorral a végén, öntetnek
  • Ami opció, de nagyon szeretem: citromlé és reszelt citromhéj, vagy narancsos cukor, netán egy narancs leve és a belseje is belekaparva!
  • A képen fahéjas cukrot láthattok, azt is szoktam használni a túrós palacsinta édesítésére.
  • Van vaníliás cukrom is úgy, hogy egy vaníliarudat széthasítok, magját is beleszórom, héját is belerakom fél kilónyi cukorba, összeturmixolom, jól kopog egy darabig, de utána nagyon jóízű, aromás, illatos vaníliáscukrom lesz, bőséges mennyiségben. Túróhoz isteni! 

Szóval a sima töltelék végülis lehet citromos, narancsos, étcsokidarás, még mazsolás, sőt, rumba áztatott mazsolás is lehet! (Ha ennétek a mazsolát, csak azzal készíteném, s borba áztatnám, aztán a fehér borral sodót készíteném és leönteném vele a palacsintát…) 

Én egyszerűen megtöltöm a palacsintát, feltekerem, cukros tejföllel megcsurgatom és esszük, ha már hideg, akkor így felforrósítom, had folyjék a tejföl.

Hajnalka nagyon szereti úgy, hogy megkeni körben a közepét a palacsintának, összehajtja négyrét, vagyis először félbe-aztán negyedbe, és ebben a „szárnyacska” stílusban tálalja.

túrós palacsinta narancsos.JPG 

Narancsos cukor:

Szoktam cukrozott narancshéjat, citromhéjat, vagy kandírozott narancs-vagy citromhéjat készíteni, esetleg karamellizált cukros narancshéjat – no, ebből adódik, hogy marad plusz cukor, ami narancsos-citromos és ragacsos, így teába alkalmas, de csak magunknak, vendég előtt snasszos. Ezt a cukrot megszárítom, plusz kristályukorral összetöröm turmixban (mozsárban), és üvegben tartom, mint narancsos cukrot. Jó piskótába, muffinokba, rétesbe, szóval bármilyen sütibe, jó megszórni vele a túrós gombócot stb.

Ezzel ízesítem aztán a túrót – hát nagyon jó hozzá! A ha ezzel, érdemes ráerősíteni az ízére egy kis narancslével, s azzal krémesre keverni a túrótölteléket!

 

Túrós palacsinta sütve

Tejföllel, borsodóval vagy vaníliakrémmel leöntve sütöm így a palacsintákat! 

túrós palacsinta sütőben sütve.JPGAmikor marad túrós palacsinta, Édes szokta így elkészíteni másnap (nem volt mikro melegíteni!!, hát a sütőben sütöttük át őket). 

Egymás mellé fektetem egy jénai tálba a palacsintákat, tojássárgájával elkevert tejföllel leöntöm a tetejét (igyekszem egyenletesen), megporcukrozom az egészet, így megy a sütőbe 10-15 percre.

Borsodóval is le lehet önteni a jénaiba rakott túrós palacsintákat, vagy csak sima vaníliás mártással.

Esetleg 5 dl tejjel felfőzött vaníliapudinggal. Nagyon jó hozzá! (Megjegyzem, Hajnalka nagyon gyakran süt palacsintákat – szép vékony áttetszőket, finomakat, s gyakran készíti túrósan, mégis meglepődött a mi tepsis variációnkon, nem ismerte. Pedig nagyon jó így, mi szeretjük!)

Tojáshabosan

A túrót villával áttöröm, tejföllel lazítom, cukorral édesítem, reszelt citromhéjjal ízesítem.

Ezzel a töltelékkel töltöm a palacsintákat.

Négyrét hajtva kivajazott jénaiba teszem őket, tejfölös-tojáshabos öntettel megsütöm.

Az öntethez egy kevés tejfölbe belekeverek még cukrot, kevés citromlevet, ha maradt, még egy kis reszelt citromhéjat. Hozzáadok egy-két tojássárgát, és teljesen krémesre kikeverem. Nekiállok a tojások fehérjét habbá verni, és azt is belekeverem a tojássárgás tejfölbe,

Ezzel a tojáshabos édes tejföllel nyakon öntöm a palacsintákat, ha még ettől is finomabbat akarok, vajdarabkákkal hintem meg a tetejét.

Így tolom be a közepesen meleg , mondjuk 160 fokos sütőbe. Figyelem a tetejét, mikor színeződik el, ehhez kb. 10 perc általában elég, de tényleg a lényeg, hogy szép világosbarna legyen a hab.

Azon melegében esszük, úgy a legfinomabb.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr835880340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása