Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2014.11.21. 11:48 mijemaja

Currywurst azaz Currys virsli

Címkék: berlin curry virsli #összes

c3.jpg

Amikor készültünk Berlinbe, kérdeztem Fannit, mi a jellegzetes berlini étel, amit érdemes lesz kóstolnunk. Hát, a legeslegberlinibb a currys virsli - mondta komoly kutatómunka után. Nem hittem a fülemnek, ne mááár, egy ilyen mezei étel?! Berlin fűszeres klasszikusa, berlini kulináris ikon egy currywurst?! Biztos borzalmas!
Megkóstoltuk, és szinte minden nap ettük. Berlin multikulti és kozmopolita népe azonban a világháború utáni hússzegény időben staek-et pótolt ezzel az étellel, megszerette, megtartotta, és eszi.

c1.jpg


Fannival utolsó nap egymásra néztünk: mit együnk ma?! Hát muszáj megint currys virslit, ki tudja mikor eszünk még egyszer! – de aztán voltunk a Currywurst Múzeumban, beszélgettünk az eladóval, és felkészültünk az itthoni készítésre is. Íme a kapott recept:


A paradicsomos CHILLUP szósz titkos, (levédték vagy mi), pedig ez a curry szósz a kozmopolita berlini konyha egyik legnépszerűbb szósza, amelyet lehet magyarosra tuningolni ropogósra sütött hagymakarikával és friss petrezselyemmel, de nem szükséges.
A jó kolbász viszont igen, ehhez az ételhez igazi, még nem elrontott, 60% feletti húsból készített német kolbász szükségeltetik. (Aldi, Lidl nekem a beszerzési forrásom egy ideje – nagyítóval, hogy azokat a nyamvadt törpe betűket el tudjam olvasni!)
A berlini kolbászt  nem magyarosan átlósan vágom be, hanem keresztben karikákra előkészítve, mindkét oldalán bevagdosom, és megsütöm grillezve is lehet (egyben) egy embernek legalább kettőt számítva.

A szószhoz javasolt összetétel:
Egy közepes fehér (!!!) hagyma 4 főre
2 ek olívaolaj
Paradicsompüré 250 dkg (vagy egy doboz sűrített paradicsom kevés langyos vízben elkeverve)
egy kicsivel több ketchup 300-350 dkg (vagy egy az egyben egy 750 dl-es ketchup, paradicsom nélkül)
Savanyítás: 3 ek balzsamecet (vagy ecet, ami van)
Édesítés: Egy ek méz vagy 1-2 ek narancslé belefacsarva, de az igazi au apfelmus (ami citromos és nem édes almapép: kevés citromos vízben főzött alma pépesítve – palacsintákhoz is ezt kínálják), esetleg ha van almaszósz, almalekvár, abból egy evőkanálnyi (de ha lekvár, nem kell méz!)
1 ek szójaszósz
1 tk worcestershire szósz
1 ek pirospaprika őrölt
1 tk-ek csípős paprika, cayanne bors, de tabasco is lehet, ha azt szeretjük
1 kk őrölt kömény
Só, bors
Esetleg egy pici erős mustár
S a legfontosabb: két púpos evőkanál curry por (és kell curry a szóráshoz is!)
 
Serpenyőben megsütöm a forró olívaolajon a kolbászokat, fontos, hogy legyen elegendő a zsiradék! 2-3 perc az egyik oldal, aztán fordítás. Kapjanak ropogós, pörkös színt!


tányérra teszem, langyosan tartom, tálaláskor cirka ujjnyi vastagságú darabra vágom. Fontos, egyben hagyva! Mintha csak mélyebb bevágással sütöttem volna! Ezután szórom rá a curry-port, majd köré-részben ráöntöm a meleg szószt. Volt olyan stand, ahol a curry-port a szószra is rászórták!


A visszamaradó zsiradékon az apróra vágott hagymát üvegesre sütöm, jöhet a paprika, a curry, összeforgatom, a paradicsompürével pirítgatom pár percet, jön a ketchup, balzsamecet, méz (narancslé), és összeforralom, a sűrűségét, ha kell, kis langyos vízzel beállítom, ha híg, beforralom
a sült kolbászt egyben hagyva (szóval a karikákat egymás után hagyva) szeletekre, vágom, nyakon öntöm a forró mártással, és ekkor kell meghinteni további curryval.


Adnak mellé sült krumplit, néhol kenyeret, Fanni eszi magában is.
A  bockwurst nevű berlini virsli egyébként onnan kapta a nevét, hogy passzol a barna sörhöz, amit bock biernek mondanak.


A Kaiser-Friedrich-Straße sarkán álló büfé tulajdonosa, Herta Heuwer 1949-ben a főtt kolbászt paradicsompüréből, curryporból, Worcestershire-szószból és egyéb összetevőkből készült mártással kínálta. (Ez a Chillup” szósz!)


Fontos, nem értettem a standokon a kiírást, de kiderült, Fanni jól fordította, hogy „héjjal” vagy „héj nélkül” lehet kérni a virslit!

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr406920929

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.11.21. 13:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása