Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2015.01.03. 22:22 mijemaja

Márti fasírtja Szegedről

Címkék: disznó főétel vagdalt fasírt húsok disznócomb #összes olajban sült

fasirt_martitol.PNGMárti Szegeden az unokabátyátok felsége, és igen ügyes a konyhában. Fasírtja nagyon finom, és más, mint Édesanyámé, más, mint Ibié, a sógornőmé. Rá is kérdeztem Mártira, ő hogyan csinálja. Erősen zsemlés, borsos fasírt prézliben sütve. Paprika nélküli, nincs köménymag, nincs petrezselyemzöld, sem szalonna.

Nincs igazi receptje, - mondja- , csak úgy „összedobja” a fasírtot. Aztán átgondolta, megcsinálta otthon, és megírta a pontos adagokat:

  1. 80dkg disznócombot daráltat le a fasírthoz a hentesnél.
  2. Megpucol és lereszel 3-4 fokhagymagerezdet.
  3. Összevág apróra egy nagyobb vereshagymát.
  4. 3 zsemlét vízbe áztat, jól kifacsar.
  5. Mindezt összerakja, s együtt átdarálja a húst, a fokhagymát, hagymát és a beáztatott zsemlét. Fontos! A darálástól lesz a massza igazán homogén!
  6. Só, bors kerül bele, egy tojással összefogja a masszát.
  7. Hagyja együtt a hűtőben pihenni egy-két órát.
  8. Ezalatt összeérik, finomabb lesz, ráadásul hidegen könnyebben tudja formázni.
  9. Kicsi golyókat formáz, prézlibe hempergeti, és bő, meleg olajban kisüti őket.

Papírszalvétára teszi.Melegen is, hidegen is jó!

fasirt_marti_szeged.PNGMárti fasírtját Szegeden ettük. A kép, amit csatolok, ott készült, a baloldalin Mama látható rajta Apátokkal, és éppen Márti fasírtját eszik Ilon néni kertjében… A jobb oldali indulás előtt készült. Látjátok, ami a képen van, az már csak a szívünkben, emlékeinkben létezik. Mama nem él márt, a kert sincs meg, Apátok elköltözött tőlem – s mit őriztem meg kézzelfoghatót? Megmaradt számomra Márti fasírtjának receptje. Ha elkészítem, az íze mindig visszavisz ebbe a szép kertbe, s valami fontosat érzek meg a múlékony szeretetből, a törékeny életről… Hát, lányok, valami ilyesmi emlék az, ami miatt fontosnak tartom továbbadni nektek a megőrzött recepteket, ízeket.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr467039165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pippi Harisnyás 2015.01.21. 19:45:31

De szép az ui. nagyon szépen fogalmaztál. De biztos finom a fasírt is. Éva

mijemaja 2015.01.23. 21:05:27

@Pippi Harisnyás: Köszönöm! Bocs, ha kicsit mélabús voltam, de mostanság több rossz is, jó is történik velem, s annyira törékenynek érzem a szépet, az életet, magunkat, a kapcsolatokat. Annyira vágyok lassulni, hogy észrevegyem a pillanatok szépségét, örömeit, a mikrocsodákat, amikkel valóban megajándékoz az élet. S még az ételeket is addig kell élveznünk, amíg egészségünk, emésztésünk engedi... S Márti fasírtja tényleg nagyon finom. Bár a családi legendárium szerint a legeslegjobb Ancsi néni csirkemelle, Satya gombája, Édes fasírtja és az édesanyám módszerével készített sült hús az konyhámban.
süti beállítások módosítása