Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2015.05.07. 10:31 mijemaja

Borkóstolót tart a Linbrunn – és borkorcsolyás mártogatósokat készítek

Katinka megkért, kellenének borkorcsolyák.

A Wine Business rendezvényén ajánlottunk fel a sorsolásra jegyeket, vagyis egy meghívót egy „PRÉMIUM Borkóstolóra”- mondván, eljutottunk oda, hogy a Villányi Borvidékre vonatkozó törvény alapján „villányi védett eredetű prémium” borokat is készítünk, és szeretnénk ezeket megmutatni az érdeklődő borbarátoknak.

1.jpg

Helyszín: VINOPIANO BORBÁR
Időpont: 2015. május 8. 18 óra
Tervezem, milyen bor lesz és mit is készítenék melléjük a vendégeknek. Mártogatni: grossini és pirított bagett.

Chardonnay 2014
Ez egy aranybor, a pécsi Luca napi Újbor Mustra Borversenyén aranyérmet nyert, s a Magyarországi Németek Országos Borversenyén a harmadik legmagasabb pontszámot elért fehérbornak bizonyult. Friss, gyümölcsös és üde savú bor.

Mellé: olajbogyós mártogatóst gondoltam ki.
A fehérbor mellé nagy kedvencem a kecskesajt (vagy feta) olajbogyóval, kis oreganóval megszórva, de mártogatóst kértek, hát átalakítom azzá.
Elképzelésem: Korfu szigetéről hozott isteni és extraszűz, hidegen sajtolt olívaolajat teszek a tálba
Belekockázok apróra olajbogyókat
Icipici fokhagymát aprózok bele
Salotte hagymából vagy gyöngyhagymából nagyon keveset 
Sózom, durvára darálok bele abból a fekete borsból, amit India Kerala tartományából hoztam, és olyan az illata, mint semmi másnak
Már csak házi sajtot és görög fetát reszelek bele és krémesre keverem, Korfu szigetén a hegyoldalban szedett igazi vad szurokfüvet, azaz oreganot is belemorzsolok.

Rozé 2014?
A rozénk reduktív, tuttifrutti gyümölcsös bor.

Balzsamos epres sajtkrémre gondoltam

2.jpg

Epret igen apróra vágok és megfürdetem jóféle balzsamecetben
Egy tálba többféle sajtot reszelek meg (isteni házi sajtom is van!), tejszínes sajtkrémet is adok hozzá
Tejfölt és joghurtot keverek össze, hozzáteszem a sajthoz
Sózom, borsozom,
Bazsalikom levelet is belevágok és egy kis zamatos turbolyát- amit a képen lehet látni, a villány-virágosi Szent Imre templom mögött, a pincék között szedtem!
Megszórom az eperrel, bazsalikomlevéllel díszítem, és nektek adom

Syrah 2013
Ez a syrah könnyed, nem robosztus, de nagyon izgalmas, igazi összetett ízű, igazi mediterrán jellegű bor: levendulás, zöldfűszeres, pirosbogyós (piros áfonya, málna,  ribizli) és citrusos zamatokkal.
Az áfonyás –csokoládés syrah egy céklás krémet is elbírna, s akkor az asztalon ott lehetne egy kis érdekes szín is - de ezen még gondolkodom.
Ha ezt készítem el, akkor megsütöm a céklát puhára, összetöröm, kis tormával és majonézzel, netán kecskesajttal és citromlével, sóval krémesre keverem 

Kékfrankos 2013
Meggyes-szilvás kékfrankos a maga egyszerű ám mégis tökéletes ízeivel alkalmas a tepertőkrém mellé.
Libatpertőt szeretek hozzá, összetöröm a kés lapjával, aztán a mozsárban a nagyját krémesre keverem a libazsírral (kacsazsírrral, ha nincs más).
Krémesebb, ha belecsempészek egy kevéske tejfölt is.
Jó bele a snidling, nagyon jó. Pici lilahagyma, darabosan, rusztikusan, elvégre ez egy kis hazai…
S a végén az összetört tepertőt is belekeverem.

Merlot 2013
A merlot igazi GÖMBÖLYŰ bor, úgy fogalmaztam meg a hátcímkére, hogyha ez a bor macska volna, akkor dorombolna a poharunkban, olyan behízelgően kerek. Szilvás és málnás, sok gyümölccsel, csokoládéval, remek utóízzel. Mi kerüljön mellé?

Medvehagymás currys majonéz

4.jpg

A majonézt egy kevés tejföllel lazítom.
Beleaprítom a medvehagymát, amit a Villányi ördögárokban szedtünk Dorisszal, és hogy megőrizze a zamatát, lefagyasztottam nemrég. (Ha bárkit érdekel, csak a levelét és a bimbókat szedtük, a virághagymát mind otthagytuk!!!)
Indiából hoztam a curry-fűszerkeveréket, (a berlini currys virslit olyan mennyiségben készítjük idehaza, hogy curry nagyhatalom leszek lassan), abból adok egy kanálkányit a krémhez.
Sózom is, és megkóstolom, igényel-e egy kis citromlevet, és worchesteire szószt is egy cseppnyit, s kicsi ketchup-ot. (csak a berlini currys virslire emlékezve!)

Cabernet franc 2013
Az én királyfi borom. Egyszer vitatkoztam valakivel, aki szerint ez női bor, szerintem meg egy karakán pasi. Fajtajelleges, erőteljes, csupa lendület, zamat, egy Sean Connery fénykorában, mondjuk a Sziklában. Igazi jóféle villányi bor, a fűszerek a hordóból érkeztek, kicsinyke fa, de nem lóg ki, 13 feletti alkohol is épp a helyén van, ízében a meggy és szilva a domináns, de ha figyelünk, szamóca, szeder is benne bújik

Kurkumás aszalt paradicsomos mártogatóst gondoltam.
Tejfölt keverek össze egy az egyben joghurttal, kicsi backamadarasi juhtúróval.
Apróra kockázom az aszalt paradicsomot.
Az olaját is hozzákeverem.
Kurkumát teszek hozzá, és picike borsikafüvet vágok bele. Só és bors még jöhet, óvatosan a juhtúró végett.

Cabernet sauvignon 2013
Enyhére égetett újhordókban érleltük, érződik rajta de nem tolakodó a kicsi füst, viszont éppen ezért érezhetően vaníliás, csokoládés, és a gyümölcsben dominál az áfonya.

Fekete sóval és fekete szezámmaggal valamint fekete köménnyel ízesített mártogatóst készítek mellé tejfölből, sonkafoszlányokkal.

Katinka érdekességként kínálna 2010-es cabernet sauvignont is.
Ez a bor egy nagyon nehéz évjárat meglehetősen jól sikerült bora, még 2013-ban a dunaszerdahelyi MUN-DUS Nemzetközi Borversenyen, - ami az egyik legjelentősebb szlovákiai borverseny – 85 pontos ezüstéremmel díjazták. Fekete ribizlis, szilvás, melegedése során az ízeit egyre szebben kibontó bor.

Szépen illik mellé a „bazsalikomos-soksajtos mártogatós”.
Van füstölt sajtom, trappistám, házi kecskesajtom, mascarponém, és ez lenne az alap, ebbe vágnám bele a friss bazsalikom leveleket, egy kis fokhagymát, kevés olívaolajat és sóznám, borsoznám. Kis magocskás mustár mehetne bele.

Ráadásul elkészítem a legegyszerűbb mártogatósomat is, amit kár lenne kihagyni, és ez a Fokhagymás joghurt
Egy pohár joghurt kell hozzá, abba sűrítenivalóként pár evőkanál tejföl, (krémsajt vagy majonéz, netán juhtúró, vagy szétnyomható, puha sajt),  belezúzok pár gerezd fokhagymát és beledarálok borsot. Tényleg csak ennyi!!
Ha szépítem, belevágok nagyon apróra  színes paprikát (pirosat, sárgát, zöldet), zöldhagymát vagy snidlinget, kis aszalt paradicsomot, de ezekben a színük a legszebb.
Vagy megszórom kaporral, zöldpetrezselyemmel…

Ha idehaza készítem, nem pár gerezd fokhagymát, hanem egy-két fej fokhagymával alapozok, dörzsmozsárban töröm össze, és selymesre keverem olajjal = igen a román muzsdéj (mujdei) – s lazíthatom vízzel, tejföllel, ízesíthetem kaporral, stb.- isteni (Leírtam, felraktam, lehet megnézni!!)

Quacamole készítését is fontolgatom. Jó kis gránit dörzsmozsárban – vagy hagyjam a következő borkóstolóra? Szóval dolgozom a projekten… Jelentkezem a végeredménnyel!
Illetve hozom a képeket és a véleményeket 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr397436810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása