Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.04. 08:12 mijemaja

Vendég köszöntő

„Kedves vendég, tiszteltessél!” avagy nemcsak a lányaim nézhetik meg, hogy főz az anyjuk

 
Azt kérem attól, aki véletlenül erre a blogra téved, hogyha „helyet foglal” képzeletbeli konyhaasztalomnál, fogadja el, hogy egy egyszerű asszonyság otthonába érkezett. Vendégül látom szívesen, de legyen jó vendég, és ne várjon tőlem, mint háziasszonytól a jó szón és házi ételek receptjein túl semmi kunsztot. A vendégeimnek bármikor szívesen átadom a főzőkanalat és a felmosó vödröt egyaránt…
Egyszerű ember vagyok, akként is élek, és nem vagyok gourmand /gourmet/ konyhaínyenc, (sem szakács, pláne nem cukrász), csak egy munka melletti háziasszony, aki főz a családjának, és élvezi, hogy hogyha elfogy, amit főzött.
 
Ennek a blognak a célja a családi értékőrzés: szeretném átadni lányaimnak azt, ahogyan elkészítem és az asztalunkra teszem az ételt, - hogyha már érdeklődni fognak iránta, akkor legyen miből megtanulniuk. Nagyon örülnék, ha Édesanyám leírta volna az általa készített ételek receptjeit, s így adhatnám tovább – nélküle csupán ízemlékből idézem fel őket, de még ezt is, gyökerük egyik hajtásaként szeretném odaadni lányaimnak ezekben az írásokban, receptekben.
 
Bizonyára mások is éltek át sorsfordító eseményeket, - kinek mi bizonyul annak-, számomra a mellrák azt villantotta fel, hogy az élet rövidebb is lehet, mint azt reméltem. Az elmúlt évek gondjai, bajai után - és legfőképpen éppen azok miatt vált fontossá minden apró öröm, ami mindennapi életünket szebbé teszi, és örömmé válik minden nap, amit megélhetek. Ilyen mindennapi öröm az étkezés is, ha azzá tesszük, ha annak fogadjuk el, ha tudjuk élvezni. Ezekkel a receptekkel mindennapjaink kulináris krónikása szeretnék lenni.
Nem tudom, meddig adatik meg, hogy éljek, - ha macska volnék, elment már egy pár a 9-ből, az biztos, - de azt tevékenyen és örömmel szeretném megélni, ezért örömajándék ez a blog, amelyben nem a számviteli beszámolókról, hanem a konyhámról próbálok a „valóságot tükröző, hű képet adni”.
 
Idetévedt kedves vendég, biztosíthatlak arról, hogy amikről írok, azt ettük-esszük. Nekünk ízlettek, ezért is szeretném megörökíteni őket. Kedves lányok, ti is figyeljetek majd ide, elmesélem, hogyan csoportosítom a recepteket!
 
Ételreceptjeim csoportosításáról
 
A csoportosítás egyszerre időbeli és térbeli topológiájú, benne vannak:
  • az otthonról hozott ízű, édesanyámtól ellesett egykorvolt aszódi ételek, (tudjátok,  ebből a gyönyörű fekvésű, Galga-parti kisvárosból, egykori mezővárosból, a „Galgavidék kapujából” származom),
  • és ismerős ifjúkori aszódiak finomságai
-          külön kiemelném pendelytől barátném édesanyjának, Csobán Marka néninek a sütiskönyvéből anno átemelt recepteket
-          Bangó Katónak és mamájának egy-két aszódi cigány ételét
-          Balla Jóska sógor örömteli ételeit
  • ismerősöknél evett, munkatársaktól kapott finomságok elkért receptjei,
  • külföldön evett és hazahozott ételek receptjei:
-          Erdélyországból ismerősöktől, rokonoktól
-          Horvátországból, mert közel van és jól főznek
-          Krétáról, Görögországból, mert az ott töltött időket visszavágyjuk
-          Grúziából, mert jártam, ettem és megszerettem
-          Örményországból egy-két étel, mert Grúzia után odavonatoztunk anno, és ott szerettem meg a gránátalmát is stb.
  • Saját ételeink
-          fűszerkeverékeim
-          egyebek
 
Szeretném, ha ABC sorrendben is lehetne keresni bennük.
 
Ja igen, ráadásul valami olyan rendszert is belevinnék, mint az ételek menüben elfoglalt helye:
-          előételek,
-          levesek,
-          húsételek (ezeken belül húsfajtánként, mint csirke, sertés, borjú, marha, stb.)
-          és a húsokon belül önálló kasztként a grillételek
-          egytálételek húsos és zöldséges
-          tészták
-          desszertek (édességek és sütemények)
-          saláták
 
Örülnék, ha jól tudnátok benne keresni, igyekezni fogok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr512055312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása