Facebook

Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Ajánlat

linbrunn.JPG

               www.linbrunn.hu

vinoron.JPG

                www.vinoron.hu

 

osszesrecept.hu

Legjobb receptes blogok

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.08. 09:58 mijemaja

Gombakrémleves

Címkék: leves gomba leveszöldség #összes

Először azt döntöm el, milyen színű krémlevest akarok:

-          ha fehéret, akkor nem paprikázom a levest, és ha bele is főzök sárgarépát, akkor azt turmixolás előtt ki kell vennem
-          ha lehet piros, akkor is kérdés: beleturmixolom a répát, vagy bele se főzöm, illetve a belefőzöm, akkor kiveszem-e. (Ízhatása és színhatása egyaránt van a répának, tessék csak kipróbálni!!)
 
Elkészítem a gombalevest akár paprikásan, akár anélkül, akár szárított, akár friss gombából, a krémlevesnél érdemes hozzá tennetek – én mindenképpen teszek hozzá krumplit, mert azzal érdemes a krémlevest sűríteni, sokkal egészségesebb, mint bármi más, és ekkor el is hagyom a lisztes sűrítést.
Eljutok a levessel a sűrítés előtti készültségi fokig.
 
Ekkor langyosra hűtöm és összeturmixolom.
Megnézem, milyen a sűrűsége:
-          Ha a leves állaga megfelelő, akkor jó, jöhet a tejszín.
-          Ha túl sűrű, akkor húslevessel hígítom a tejszínes összeforralás előtt!!!!
-          Ha túl híg, akkor elrontottam, nincs más választásom, friss meleg főtt krumplival sűríthetem, amit összeturmixolok gyorsan.
 
Utánfűszerezem, ha szükséges: bors, szerecsendió (vagy szerecsendió virág), elkeverem, és az egy liternyi (4 főre) levest 1-2 dl tejszínnel összeforralom.
Friss zöld fűszert használok hozzá, és azt csak a végére, a tálalásra tartogatom!!!
 
Tálaláskor a csészében megszórhatom a tetejét sok mindennel, tényleg csak példákat írok:
-          pirított, szépen felvágott gombákkal
-          pirított bacon szalonna csíkokkal
-          pirított zsemlekockákkal (ha olajban, ha vajban pirítom, ha fokhagymával – mind más)
-          pirított magocskákkal, fenyőmag, lenmag, dió, mandula
-          friss zöldfűszerekkel: kapor, tárkony, koriander, petrezselyemzölddel
-          csípős paradicsom vagy paprika szósszal rácsurgathatok
-          erős és húsos zöld paprikából hajszálvékony szálacskákat tehetek rá
 
Láttam, hogy kivájt rozscipóban tálalják étteremben, de ott vigyázni kell a tálalás és a fogyasztás gyorsaságára, szóval abban el tud ázni, és élvezhetetlen lesz, ha nem sietünk mind tálalni, mind elkanalazni. Tény, nagyon mutatós így!!!! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr912065031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.