Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.09.08. 23:25 mijemaja

Túrógombóc másképp kukoricadarával édes tejes puliszkából keverve Judithka és Iskolamama szerint

Címkék: édesség túró gombóc desszert kukoricadara #összes Judithkától Iskolamamától

túrógombócjudithka3.JPG


Judithka küldte és készítette ezt a receptet s ő fotózta le az elkészített gombócokat is. Idézem:

Elsősorban azért szeretném ezt a receptet Neked adni, mert tuti, hogy a lányok is el tudják majd készíteni, sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos, és mivel kukoricadarával készül, még egészségesebb is! (állítólag)

Tehát:

Hozzávalók: ½ kg túró, vagy egy egész tehén! ( Tibi szerint vasárnap délután boltot keresve, túró után járva, jobb, ha van otthon egy tehén!)

2,5dl kukoricadara, 3dl, víz, 3dl tej, 1 teáskanál olaj, egy csipet só, 3 csomag vaníliás cukor (bár ez ízlés dolga) kristálycukor 5 evőkanál.

A hempergetéshez zsemlemorzsa, olaj,

A fogyasztáshoz tejföl, porcukor, esetleg valami gyümölcs dzsem

 

Így készül:

A tejet a vízzel, a sóval, olajjal, cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, elkezdem felforralni, majd amikor forr, beleszórom lassan a kukoricadarát, és elkeverem, és a leglassabb lángon addig főzöm kevergetve, míg nem kapok jó sűrű masszát belőle. (sztem, puliszka , csak édes).

Majd ezt leveszem a tűzről, és hagyom kihűlni. addig, célszerű a szemlemorzsát megpirítani arany barnára az olajon.

Amikor kihűlt a mondjuk puliszka, akkor a túrót összetöröm, a másik két csomag vaníliás cukorral és összekeverem a puliszkával. amikor ez meg van, megkóstolom, ha hiányzik, valami, mondjuk a cukor akkor teszek hozzá, ha nem, akkor kész, és formás gombócokat készítek  és beleforgatom a zsemlemorzsába és kész is !!!

Ugye milyen egyszerű?

Íme a végeredmény a fenti képen látható!

 

Iskolamama módra hideg túrógombóc

túrógombócjudithka2.JPGIskolamama a Judith unokahúgom kolléganője a Csalogány oskolánál és alapítványnál. Voltunk náluk, megkínáltak  finom kávéval és ezzel a recepttel.

Hasonlít Édes hamis túrógombócához, csak amíg ott az aludttejből kicsapódó túróhoz a forrásban lévő tejsavóval készített, kvázi „tejbegrízt” adom, addig itt édes tejes puliszkával keverjük össze a túrót, mint Judithkánál. Az egész recept nagyon hasonlít a Judithka féle túrógombóchoz, az alapvető különbségek:  fele annyi túróból készül, feleannyi kukoricadarából, de majdnem annyi folyadékkal (tejjel-vízzel), s nem ad hozzá vaníliás cukrot, de ad bele citromhéjat, az egész elég laza lesz!!

Hozzávalók 4 személyre:

-          25 dkg túró

-          2,5 dl tej

-          2,5 dl víz

-          1 csipet só

-          5 ek cukor

-          5 ek kukoricadara

-          1 citrom

-          15 dkg zsemlemorzsa, 5 ek étolaj a forgatáshoz

-          Tejföl bőven rá

Az elkészítés folyamata (szó szerint idézem a receptet):

  1. 2,5 dl tejet és 2,5 dl vizet, csipetnyi sóval, 5 evőkanál kristálycukorral, 5 evőkanál kukoricadarával elkeverem a tejes lábasban, és a tűzhelyre rakom.
  2. Állandóan kevergetem, addig főzöm, amíg besűrűsödik.
  3. 25 dkg túrót összekeverem a reszelt citromhéjjal.
  4. A kihűlt kukoricakásába belekeverem a túrót.
  5. Nedves kézzel gombócokat formálok belőle és a tálcára rakom.
  6. 15 dkg zsemlemorzsát 5 ek olajban megpirítom.
  7. A gombócokat megforgatom a piratott zsemlemorzsában.
  8. Tálaláskor a túrógombócokra tejfölt teszek és megszórom porcukorral.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr384763848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinabubus35 2015.10.10. 20:16:39

Nagyon jó a kukoricadarás túrógombóc recept. Én annyit változtattam rajta, hogy gyümölcscukor került bele (abból fele mennyiség is elegendő, és cukorbetegek is fogyaszthatják) és gluténmentes tejjel, valamint himalaja sóval készítettem, valamint a pirított zsemlemorzsába egy kis őrölt fahéjat kevertem, és vanília sodóval tálaltam :-)

mijemaja 2015.10.11. 00:40:44

@Pinabubus35: nagyon tetszik, ahogy leírtad! bele is írom engedelmeddel majd a recepteknél az Iskolamamás alá, és szólok Juditomnak is, milyen egészséges újításaid vannak. S amint készítem, legközelebb a te változtatásaiddal próbálom ki. Köszi :)
addig is egy fotó a tiédről?
süti beállítások módosítása