Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2014.03.26. 21:38 mijemaja

Diós palacsinta simán almával vagy dióval és borsodóval – ahogyan én készítem idehaza

Címkék: alma dió desszert sütemények palacsinták #összes

diós palacsinta.JPGAz egyszerű diótöltelék

A diótöltelékhez a legegyszerűbben darált diót tejszínnel (ha nincs, akkor tejjel), porcukorral elkeverek. Ez az alaptöltelék.

Ízesítéseim:

  • Keverhetek bele gyümölcsöt: meggyet, ananászt, kivit, rumba áztatott mazsolát (magamnak), stb.
  • Ízesíthetem rummal, diólikőrrel, egy ek felforralt baracklekvárral is.
  • Én nagyon szeretem felfőzni, akkor sokkal selymesebb az íze. Ám ha kézzel felvert tejszínhabbal keverem el - hát az is egy varázslat vele.
  • Ha pedig a diót megpirítom, utána töröm össze mozsárban, úgy készül a diótöltelék, az fantasztikus ízeket eredményez!

A diós töltelékkel megkent palacsintákat lehet összesodorni, háromszögletűre is hajtani. Tálaláskor nagyon szép hozzá a csokiöntet és arra a tejszínhab. Csak megjegyzem: ezekkel a töltelékekkel szeretem talán a legjobban a sült almáimat tölteni, s amég a bormártás is illik hozzájuk. 

Bormártás a diós palacsintához:

  • Kevés vajon és gyenge tűzön az édes tokaji bort addig forralom, amíg be nem sűrűsödik. Ha lusta vagyok sokáig sűrítgetni, akkor kevés étkezési keményítővel elkeverek egy kevés bort, azzal összeforralom – és kész is az egyszerű bormártás, mert ez már így magában is finom.
  • Ekkor hozzákeverhetek valami pikáns lekvárt, pl. ribizlit, áfonyát, szedret, és összeforralom. - Igazság szerint a dzsem még jobb, mert az darabos, illetve ha van befőtt otthon, összeaprózva azt is hozzákeverhetjük a bormártáshoz.
  • Végül ezt a mártást öntöm a háromszögletűre hajtott diós palacsintára.

A diós töltelék viszont szereti az egy egyszerű bormártáson túl a

  • meggymártást,
  • szilvarösztit,
  • a tállyai borsodót is, stb. 

Diós palacsinta almakompóttal:

diós almás palacsinta.JPGFahéjas-mézes citromos almakompótot készítek rövid lével.

A palacsintát megkenem a diós töltelékkel.

Ráhalmozok a kompótból kivett almákból egy keveset, és négyrét hajtom a palacsintát.

Megporcukrozom, és tálalom is.

A többi almakompótot aztán összeturmixolom, körbeöntöm vele ezt a palacsintát, és akkor mind a 10 ujjatokat megnyaljátok utána! 

A másik kedvenc almatöltelékem dióval:

diós almás mézes palacsinta.JPGKészítek egy kis citromos vizet (vagy citromsósat). Ha citrom, facsarás előtt lereszelem a héját, majd rászórom az almákra a serpenyőben.

Az almák magházát kiszúrom, s rögvest a vízbe rakom őket, még a belsejük is megbarnul, mire felszeletelem őket. Általában félbe vágom, s felkarikázom nagyon vékonyra, talán 1-2 mm vastag szeletekre az almákat.

Közben a szélesszájú serpenyőben egy-két ek kristálycukrot (vagy figyelem: MÉZET! Pl. napraforgót) öntök középre, és jó tűznél hagyom, hogy megolvadjon. Nem szabad kevergetni közben! A karamellizálódó cukor olvad, alul kialakul valami kis folyékony réteg, mint a légpárna a hajóknál, azon suhan a cukor az olvadás felé, szétfolyik valamennyire, és amikor elkezd aranyosodni, akkor megnézem, legyen elől az alma, a dió és a fahéj is. Rádobom diót, picit pörkölődik, de dobom is az almát, fröccs és köp-köp közepette. Az alma elég vizes, a karamellizált cukrot feloldja, nem gond, ha kikristályosodik az almákon, de itt az ideje, erre a forró izére rászórni a fahéjat. Hangos és illatos szöveg kéne ide most, csak úgy árad ilyenkor a konyhámban a fahéj isteni illata...

Icipici citromos vizet öntök alá, épp csak felforralom – kész a diós alma töltelék.

Belelapátolok belőle a palacsinták közepébe kis halomnak, s mehet mellé fagylalt, még egy kis darált dió, kis vaníliás puding, meggyszem, finom minddel.

Diós palacsinta kimagozott meggyszemekkel

diós meggyes palacsinta.JPGTudjátok, ez a csopaki csárda palacsinta! Már leírtam külön, nézzétek meg. Na jó, röviden: durvára tört dió és kimagozott meggy, összetekerve, porcukorral (luxus: vaníliás porcukorral) megszórva.

Még luxusabb: a dió közé pirított mogyorót, vagy pirított diót szórok, csak pár szemet, de amikor eszitek, csak azt érzitek, nagyon jó, szinte nem is tudni, mitől…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr375880395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása