Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.08.03. 13:31 mijemaja

Jóska sógor sült oldalasa vagy füstölt oldalasa fokhagymával sütve

Címkék: sült fokhagyma főétel oldalas húsok aszódról #összes jóskasógortól

Elismerem, az oldalason nem túl sok minden ehető van, ami ehető, az is zsíros, és még az is lehet, hogy valahol mindvégig sír a koleszterin, de az oldalas akkor is finom.

Sima oldalas elkészítése:
 
Jóska a liszttel elkeverte a sót, borsot, paprikát, őrölt
köményt - aztán beleforgatta egy kis olajjal a tenyérnyire-féltenyérnyire vágott oldalas darabokat.
 
Az így előkészített oldalas akár rögtön mehetett egy tepsibe, de az sem ártott neki, ha pár órát pácolódott a fűszeres olajban.
 
Sütés előtt Jóska körberakta a húsdarabokat a tepsiben fokhagymagerezdekkel, aztán leöntötte egy kis zsírral, mellé öntött egy kevés vizet, vagy valami levesfélét, berakta a tepsit a sütőben sülni.
 
Meg kell várni, amíg ropogós nem lesz. Finom, ízletes, egyszerű étel. Önmagában, feltétként egyaránt finom.
 
Füstölt oldalas sütése
 
Jóska az oldalasok besózását, füstölését maga is elvégezte, ettől csak még finomabb lett a füstölt oldalas, de erről nem tudok mit mondani, mert csak emlékképeim vannak: a füstölő felépítése Aszódon, Gödöllőn, akáccal tüzelés, hideg füst, stb.
 
Jóska a füstölt oldalast sütés előtt megfőzte. Ebből a főzőléből lett aztán valami asszonyétek (főzzék meg az asszonyok, általában: korhely, bab vagy lencse lett belőle, akár leves, akár főzelék).
A főtt oldalast berakta egy tepsibe, sózta, borsozta, általában őrölt köménnyel is bedörzsölte, körberakta jó sok fokhagymagerezddel, aztán leöntötte egy kis zsírral, mellé öntött a főző levéből, és berakta a tepsiben a sütőben sülni.
 
Felnőttként kipróbáltam füstölt marhabordával is – hát az rátett még egy lapáttal. Amilyen egyszerű, semmi babra az elkészítése, olyan tiszta ízek jönnek elő belőle: csak semmi földi, már éteri ízek: gőzölgő, omlós, na jó, zsíros, és isteni…
Nagyon szereti a sima krumplipürét, a sós vízben főtt krumplit, egy kis mezei lencsét, amit a főzővize megdob rendesen, szóval a köretben ehhez semmi hacacáré – csak a puritán egyszerűség!!

komment

2010.08.03. 13:28 mijemaja

Ancsi néni csirkemelle töltötten elkészítve

Címkék: fokhagyma főétel csirkemell szalonna #összes

Tessék csak megnézni a képen: omlós, ízletes, illatos, finom így is. 

Érsekújvári nagynénémet kell érte dicsérni, elsóhajtani egy „Isten nyugosztalját” érte, mert megérdemli a nehéz életéért, az általa megismert felvidéki finomságokért, csupaszív lényéért.
 
 Szóval ez Ancsi néni csirkemellje, de annyi a különbség, hogy a csirkemellet nem szedem szét filére, hanem a bőrénél egyben hagyva szétnyitom, és a közepére teszek
 
       -          jó sok fokhagymát
       -          néminemű szalonnacsíkot is
 
Aztán összetekerem, szalonnával borítom (legalább részben), és össze is kötöm, hogy biztosra menjek, nem esik szét sütés közben.
 
Mélyebb jénaiba teszem, kevés vízzel felöntöm, lefedem és sütöm alacsony tűznél kb. 2 órát, amíg a hús puha, a szalonna ropogós nem lesz.
 
Utána csak tálalni kell és bezsebelni az elismeréseket…
 
Szalonnával töltött és göngyölt   Tálalva kocsonyázott zöldborsóval       Tálalva salátaágyon

komment

2010.08.03. 13:25 mijemaja

Káposztasaláta sózva Édes szerint

Címkék: saláta káposzta édestől aszódról #összes

Ehhez a káposztát éles késsel, kézzel kell szeletelni.

Nekiállok és apró szeletekben nagyon vékonyra felvágok egy fej káposztát (lila is, fehér is, vegyes is lehet).
Közben, ahogy egy-egy adaggal elkészülök, azonnal beszórom sóval, és kézzel jól elmorzsolom.
A káposztacsíkokat a végén jól elkeverem, ha nem elég sós, még besózom, aztán állni hagyom. Minimum fél órát, maximum egy napot.
Jól kinyomkodom, és befűszerezem: bors, borsikafű és  esetleg köménymag megy hozzá.
Öntete:
-          Elsősorban cukros és ecetes öntet (ecetes víz, oldott cukorral édesítve), ha lehet, tárkonyecettel
-          Mostanság Apátok kedvére olajos citromlével
-          szokatlan, de finom majonézzel is, tartárral vagy más ízesített majonézes mártással
-          és sós, borsikafűvel elkevert tejföllel is jó
 
Jól elkeverem, és jó pár napig fogyasztható, egyre jobb lesz.

komment

2010.08.03. 13:21 mijemaja

Vadmalac gerinc comb vagy tarja aludttejben pácolva és sütve

Címkék: sült vadhús vadmalac aludttej #összes

Amikor nagy ritkán olyan nemes apróság kerül a konyhámba, mint a vadmalac gerincvége, akkor nem szabad túlkomplikálni sem a pácolást, sem a sütést.

Higgyétek el, érdemes csak egyszerűen elkészíteni, és hagyni az aromákat önmagukban érvényesülni.
Ilyen ez a recept is.
 
Hozzávalók:
      -          aludttej
      -          vadmalac hús (szerintem bármilyen része süthető így) 
      -          fokhagyma
      -          kicsi só, kevés olaj
 
Előkészítése:
 
Az aludttejet fokhagymával ízesítem, egy fél fejnyi összenyomott gerezdet belekeverek.
A húst egyben beleteszem, pácolom benne 1-2 napig a hűtőben.
 
Elkészítése:
 
  1. Egy mélyebb tepsibe, jénaiba vagy cserépedénybe teszem a pácból a húst.
  1. Picit besózom, ráöntöm az aludttejes pácot, beszórom fokhagymával, és egy pici olajjal azért meglocsolom, aztán lefedem. 
  1. Az aludttejes edényt beteszem a hideg sütőbe. 
  1. Bekapcsolom és sokáig ámde alacsony tűzön megsütöm.

A vége finom, omlós, ízes hús, és egy ízletes, sűrű mártás. Ki nem találnátok, hogy aludttejből alakult!!

Ha összeturmixolom, akkor szép selymes lesz – a képen a sült fokhagymák benne vannak egészben.

komment

2010.08.03. 12:30 mijemaja

Töpörtyűs krumpli

Címkék: krumpli köret háj #összes

Na, ne gondoljatok nagy dologra.

Amikor veszek kacsa, liba vagy disznóhájat, néha tepsiben sütöm ki. A még nem ropogós töpörtyűkezdemények mellé beteszem az előre elkészített krumplikockákat.

Visszateszem a sütőbe, aztán csak megnézem 40 perc múlva, hogyan áll, s mikor lesz végre ropogós a krumpli is, a töpörtyű is.
Fogyasztás előtt sózom, a krumplihoz így csak saláta kell – és kész egy ízletes vacsora!.
 
A tepsis sütés előnye:
-          nem ég oda olyan könnyen akkor sem, ha nem ülök rajta, és keverem, ha akarom, ha nem.
-          bármit tudok vele sütni, húst, májat (nagyon finom lesz a bő zsiradékban!!!!! Só sem kell, fűszer sem kell, ízletes, finom lesz a máj is, hús is ezzel a módszerrel (persze, ha besózom, befokhagymázom, úgy sem rossz…) – ilyenkor a hús elkészülte után teszem a félig kész töpörtyűk mellé a krumplit.

 

komment

süti beállítások módosítása
Mobil