Sarkantyúka a konyhámban

Sarkantyúka a konyhámban

konyhai füveskert

mijemaja 0

Azt hiszem az egyik legfinomabb ehető virág – és mindenképpen az egyik legdekoratívabb (borágó kék csillagával nálam dobogósok!) a tányérjainkon. A virága citrusos, kellemes ízű, kicsit borsos, kicsit csípős, picinykét édes, tényleg finom! nagyon szép, kis karcsú,…

Palóc paprikás krumpli

Palóc paprikás krumpli

Galgamente hagyományos palóc konyhája

mijemaja 0

Azt hiszem tudjátok a választ: tejföl és zöldbab kerül bele, és egyből palóc lesz a tótból… Előkészítésként: 6-8 db közepes krumplit megpucolok, felkockázom, vízbe teszem. Pár marék zöldbabot is előkészítek 1-2 csík szalonnát felkockázok vékony kis darabokra, ha…

TŐTIKE avagy darált hússal töltött szőlőlevél

TŐTIKE avagy darált hússal töltött szőlőlevél

Galgamente hagyományos palóc konyhája

mijemaja 0

A tőtike eredetileg növényi levélfélébe göngyölt töltött tölteléket jelentett, amit jellemzően savanykásan, saját szaftjában tálaltak a szegényemberek. Aszódon a  „levélféle” a karalábé leveleit, a szőlő zsengébb leveleit, a kertben növő karfiol külső…

Tamarind avagy tamarindusz a konyhámban mártás csatni ivólé

Tamarind avagy tamarindusz a konyhámban mártás csatni ivólé

mijemaja 0

Erről a hüvelyes növényről az indiai éttermekben hallottam először (mártás, ízesítés, ilyesmik kapcsán). Gondoltam: nekünk is meg kell idehaza próbálkoznunk, elvégre egy rendes anyuka tud idehaza tamarind pürét éppúgy összerittyenteni, mint tamarind mártást, igaz? Voltam…

Friss datolya a datolya pálmákról

Friss datolya a datolya pálmákról

mijemaja 0

Tudom, hogy datolyát lehet kapni nálunk is: ámde milyet? Töppedt édes aszalványt. Friss és ehető datolyával Egyiptomban ismerkedtem meg. Amikor olyan szerencsém van, hogy eljutok Egyiptomba, akkor mindig igyekszem ottani ételeket enni. Találkoztam egy érdekes gyümölccsel, amiről…

torokfájásra zsálya tea

torokfájásra zsálya tea

konyhai füveskert

mijemaja 0

Albániában jártunk, Sarandától Vlore felé tartva megálltunk Porto Palermosnál, hisz Ali pasa Tepelana kis erődjét, titkos szerelmi fészkét néztük meg. (A kulcsot elég nehéz volt megszerezni…) A félszigetre keskeny ösvény vezetett, s elmentünk a kis kápolna előtt,…

Rizottó vagy árpakása tyúkpörkölttel ízesen készítve

Rizottó vagy árpakása tyúkpörkölttel ízesen készítve

Bejegyzés alcíme...

mijemaja 0

Először nekivágok a tyúkpörkölt elkészítésének, ez a tyúk becsülhető életkorára való tekintettel hosszú idő. A tyúkpörköltről már meséltem, most csak röviden mondom el: a tyúkot feldarabolom, (szárny, comb kettőbe, hát, mell kettőbe, nyak), 2-3 nagyobb fej…

libanyakba göngyölt marhacomb salátaágyon

libanyakba göngyölt marhacomb salátaágyon

mijemaja 0

A libanyak bőrét nagyon szeretem felhasználni más húsokhoz, olyan az együtthatása, mint a disznó recehájának, annak a finom, csipkés szerkezetű fátyolos finomságnak, ami minden húskészítménít el tud varázsolni még finomabbá - csak ez persze még kisebb…

Libaaprólék leves Szent Márton ünnepi levese

Libaaprólék leves Szent Márton ünnepi levese

Galgamente hagyományos palóc konyhája

mijemaja 0

A libaaprólék leves egyszerű húsleves: attól van önállóan nevesítve, mert a belekerülő hús a liba aprólékja, vagyis a liba feje, szárnya, háta, lába, nyaka, szíve és zúza, libatojás, ha volt a libában. Ebből ma már persze picinyt mást használok, libafarhát, libanyak,…

süti beállítások módosítása
Mobil | Teljes