Azt hiszem az egyik legfinomabb ehető virág – és mindenképpen az egyik legdekoratívabb (borágó kék csillagával nálam dobogósok!) a tányérjainkon.
A virága citrusos, kellemes ízű, kicsit borsos, kicsit csípős, picinykét édes, tényleg finom! nagyon szép, kis karcsú, törékeny, saláták ékszere.
A levele (minél frissebb, zsengébb – és hamar fonnyad, hamarébb, mint a virága, az pohár vízben elél pár napot üdén a konyhaablakomban is, szóval a levele finom és szintén nagyon mutatós a setétzöld, esetleg erekkel átszőtt szívformájával..
Főzelékek, levesek, gyümölcslevesek, kifejezetten krémlevesek (pl. fehér karfiol vagy zöld brokkoli krémleves) ehető, szép és pikáns díszítésére ideális. Vajat vagy krémsajtokat is ízesíthetünk vele! Képzeljétek csak el, sötét spenótfőzelékkel, főtt tojás cikkekkel…
Saláták alkotórészeként kifejezetten ajánlom. (A felső jobb oldali képen csorbóka és más zöldsaláták részeként tálaltam.)
Virágbimbóit és még zsenge (teljesen zöld!) termése (olyan a bogyó, mintha három kis bordázott bogyó lenne összeragasztva) lecsipkedhető, és ecetben érlelve olyan finom, mint a kapri. A kertben a törpe fajtáját érdemes ültetni, dúsabb és tömöttebben virágzik, így könnyebb „kopasztani”. Hihetetlenül gyorsan csírázik (úgy is finom!), a nyarat szinte végigvirágozza és magozza!!!
A virág és a levél tehát szép, ízletres és nagyon egészséges. Magas C-vitamin tartalmának is köszönhetően igazi természetes antibiotikum. Hólyaghurutnál javasolták már a régiek is, úgy tudom az UROGIL nevű, természetes anyagokból készíttett, a patikában recept nélkül kapható, és enyhe tünetek estén - tapasztalataink alapján mondhatom- hatásos készítmény egyik alapanyaga a sarkantyúka. (Bár ha hólyaghurut, el ne feledjétek: kakukkfű teakúra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!- nekünk bevált.)
Jegyezzétek meg jól a latin nevét: Tropaeolum majus nanum- ha láttok ilyet, kertek szélére érdemes ültetni. Létezik a sárga változata is „kanári sarkantyúka” (Tropaeolum peregrinum), kerti prospektusokban is látni rengeteg félét belőle, de azokból még nem ettem.