Tyúkpörkölt Édes szerint levesből kiugrott tyúkból

Tyúkpörkölt Édes szerint levesből kiugrott tyúkból

Gyermekkorom galgamenti palóc konyhája

mijemaja 0

Édes húslevesekor már elmeséltem nektek, hogy a húslevesben nálunk – szinte- sosem volt hús, abból lett pörkölt, rizses hús, fokhagymás sült hús – szóval második fogásra is futotta az egy adag húsból. Anyám tyúkja  kihúzta magát a levesből, és nagyon ízes, jó…

Tyúk vagy csirke bontása lépésről lépésre

Tyúk vagy csirke bontása lépésről lépésre

Kezdőknek való

mijemaja 0

Ez egy kedvcsináló kép, tyúkpörkölt látható rajta tyúkpörköltes rizottóval. (végcél.) Számomra ez csábítóan, hívogatóan „nyami”, szinte megszólít: tunkolj belém egészségtelen puha fehér kenyeret, élvezd a cuppogós rizottómat, harapj a puha, ízes, sok tyúkszerelem…

Kínai éttermekben evett mézes és szezámmagos csirke idehaza

Kínai éttermekben evett mézes és szezámmagos csirke idehaza

mijemaja 0

Igazi kínaias étel, az édes és a csípős egyszerre kerülnek vele a szánkba, s ott bujkál ellette a paradicsom íze, a méz emléke, a paprika csípős aromája, egyszerre ropog a bunda és a pirított szezámmag, omlós a csirkehús, édes és puha a mártás. Apátok egy kis darabot vett…

Csirkezúza pörkölt apátoknak

Csirkezúza pörkölt apátoknak

Gyermekkorom galgamenti palóc konyhája

mijemaja 0

A csirkezúzát Édes a levesbe szokta belefőzni a szívvel együtt, de ha kettőt vágtunk, akkor máris „zuzapörköltet” készített belőle. Aszódi (tót) szokás volt 1/3-1/2 arányban májat is tenni bele, szerintem ennek alapja az ésszerűség volt: a zúza önmagában nem sok, ha a…

Narancshéj és citrusok a konyhámban

Narancshéj és citrusok a konyhámban

Bejegyzés alcíme...

mijemaja 0

Először azt írtam, „Narancshéj a konyhámban”, de annak nem írhattam alcímként, hogy „Füveskert a konyhámban”, mert narancsfám nincs, rájöttem,  ha „citrusok a konyhámban” címmel beszélünk, akkor az már OK, mert van citromfám. Annyira irigyeltem érte Ibi…

Borzas csirkefalatok avagy a palóc „borzaska” karajból többféleképpen

Borzas csirkefalatok avagy a palóc „borzaska” karajból többféleképpen

Gyermekkorom galgamenti palóc konyhája

mijemaja 0

"Borzaskának" hívtuk a sózott, lisztbe majd a reszelt krumplis és sűrű palacsinta tésztába mártott, s így kisütött karajszeleteket. A borzas csirkefalatoknál a jó kis tót krumplis borzas palacsintatésztát vékonyka csirkehús csíkokkal házasítta össze Édes. Azért csak…

Zsázsa a konyhaablakomban

Zsázsa a konyhaablakomban

mijemaja 0

Ha ősz idején hosszabbodnak az esték, csökken a friss zöld, aszódik a kert, akkor éppen itt van az ideje a kerti zsázsa vetésének! A zsálya = üde téli zöld a konyhaablakból…Ha hiszitek, ha nem, eddigi tapasztalataim alapján mondhatom, szinte a leggyorsabban növő fűszerzöld –…

Hegyi méz a hangák és fenyvesek világából a havasokból

Hegyi méz a hangák és fenyvesek világából a havasokból

mijemaja 0

A képeket Albániában készítettem az ezüstnászútunkon, Elbasan, Gjirokaster, Mesopotam környékén, valahol a hegyekben: nézzétek csak meg, hol vannak a kaptárak, ekkor mondtam apátoknak, itt vennünk kell mézet… Több helyütt vásároltunk, ahol méhészet volt, általában az út…

süti beállítások módosítása
Mobil | Teljes