"Borzaskának" hívtuk a sózott, lisztbe majd a reszelt krumplis és sűrű palacsinta tésztába mártott, s így kisütött karajszeleteket.
A borzas csirkefalatoknál a jó kis tót krumplis borzas palacsintatésztát vékonyka csirkehús csíkokkal házasítta össze Édes. Azért csak csíkocskákat, mert így könnyebb volt a kevés húst is szétosztani a sok éhes száj között… Egyszerű, de – szerintem- kifejezetten mutatós, s én nagyon finom, ti is szeretitek. Úgy tapasztaltam, nem annyira ismert- étel sem a borzaska, sem a borzas csirke is,a zöldséges borzaskáról nem is beszélve.
Borzas csirkefalatok
Veszek legalább két csirkemellet: felvágom erős ujjnyi csíkokra. Sózom, borsozom, egy tálkába teszem. Ez az adag egyszerre elfogy – mert így, frissen az igazi!
A tésztabundát úgy készítem, mint a lepcsánkát:
- Megpucolok néhány nagy nyers krumplit, mondjuk négyet-ötöt.
- Finomra reszelem és fűszerezem: sóval és borssal, összenyomott pár gerezd fokhagymával. Kerülhet bele: kis tej, tejföl, petrezselyemzöld, majoránna vagy oregánó, őrölt kömény
- Hozzákeverek 3-4 egész tojást.
- (Egyszerűbben úgy készítem, hogy a turmixba teszem az összekockázott krumplit, a tojásokat, a fokhagymát és a fűszereket. Homogénre turmixolom az egészet.)
- Végül szép lassan beleszitálok és elkeverek benne annyi lisztet (rétes és sima liszt feles elegyéből 4-6 ek), amennyit felvesz ahhoz, hogy sűrűbb palacsinta tésztaszerűséget kapjak (inverzként híg galuskatésztát is írhatnék).
Széles lábasba olajat töltök, közepes tűznél felforrósítom. (Ha túl forró, akkor megég a borzaska, ami nem jóízű, kiönthetem az olajat is és egészségre káros hatású - ha meg nem elég forró, akkor megszívja magát a „bunda” olajjal, nehéz és zsíros lesz, ami szintén rosszízű és egészségtelen...)
A csirkemell csíkokat lisztben átforgatom, a tésztába mártom, és onnan egyből a közepesen meleg, mondjuk 150-160oC-os olajba teszem. (Azért ilyen alacsonyabb a hőmérséklet, hogy szép lassan süljön át benne a hús is!)
Fakanállal forgatom, és ha egyenletesen színt kapott, akkor kiveszem rácsra, szalvétára (papírtörlőre).
Tálalása:
- Az autentikus körete: sós tejföl. Ma már kevés reszelt sajt is jöhet mellé.
- Könnyű saláta
- Rizs tartárral,
- vagy krumplipüré kis petrezselyemzölddel illik mellé
- maradék lepcsánka kisütve
- zöldséges borzaska maradékból.
Az igazi borzaska
Színhús kell hozzá – rövidkarajból készítették, tenyérnyi darabokként. Jóskasúgor szűzpecsenyéből készítette, arra esküdött, mondván, abból a jó a hirtelensült, szaftosabb a hús.
Az elkésztése ugyanígy megy:
- Jóskasógor tenyérnyi darabokban készítette, én csíkokra vágom, sózom és borsozom,
- lisztbe forgatom
- aztán megsütöm a sós-borsoskarajt közepes hőmérsékletű olajban ropogós bundára.
Az a jó benne, hogy így szinte megvan a köret a bundával.
Borzaska pulykából
Jó a pulykamell, vagy más szép pulykahúsdarab, csíkozom, és mint fentebb, elkészítem a borzaskát. Finom pulykából is - a férfiak észre sem veszik, keresztapátok azt hiszi, karaj!!
Maradék „bunda” hasznosítása:
Borzaska készítésekor nálam mindig van maradék, nem is akarom pontosan kiszámítani, mert finom köretet tudok készíteni belőle:
1. Megsütöm a lepcsánkákat belőle, (a képen a jobbra lévő kistányéron) és az köret, reszelt sajttal, sós tejföllel könnyű vacsora.
2. Belevágok nagyon vékonyra gombát, esetleg belereszelek sárgarépát, karamellizált, párolt és teljesen lepirított káposztát, úgy sütöm meg a lepényeket (a képen balra a nagyobb a gombás!)
3 Zöldséges borzaskát készítek: előpárolt zöldségdarabokat mártok a tésztába (karfiolt, karalábét, répát, brokkolit), és a borzaska után azt is kisütöm – szinte pakora…
4. Tepsiben sütöm meg a maradékot sok zöldséggel.
Zöldséges borzaska tepsiben maradékból
A maradék borzaska tésztát egy magasabb peremű tepsibe öntöm (legfeljebb ujjnyi vastagon, ne legyen vastagabb, mert nem sül át, és akkor olyan rossz, hogy a kutyák se szívesen eszik meg….
Ebbe a palacsintaféle alapba beleszórok mindenféle maradék főtt zöldségdarabkát, ami csak van otthon, (akkor jó, ha tele van vele a tepsi, aztán még jól telereszelem krumplival (nagyobb lyukú reszelőn). Az egészet sózom, borsozom.
Mindenféle maradék hús is mehet bele.
A tepsit a sütőbe teszem, és megpirítom erős fél óra alatt. (A lényeg a tűpróba itt is!!)
Finom köretet kapok, csak fel kell szeletelni a tányérokra. Addigra a borzaska elfogy, kell egy kis saláta, és a zöldséges borzaska komplett második fogás a salátával.