Előkészítése:
- Egy nagyobb vagy kettő kisebb édesköményt felvágok hosszú és - igyekezetem szerint- vékony metszeti szeletekre.
- Karikákra vágok egy fej hagymát
- Megmosom, csíkokra tépem a fél kilónyi laskagombát
Elkészítése pirított édesköményes gombaként (jobb oldali felső képen):
- - Egy kevés zsiradékra dobom a hagymát, átpirítom.
- - Hozzáadom a megmosott gombát – ennyi víz elég is ahhoz, hogy szépen pirulgasson, párolódjon nekem a serpenyőben.
- - Megfűszerezem: só és bors mindig, jöhet egy kis oregano, vagy majoránna, petrezselyemzöld, ilyesmi.
- - Hagyom szépen megpirulni – ha pirított édesköményes gombát akarok tálalni, akkor jól lepirítom és tálalom.
Elkészítése édesköményes gombamártásként (bal oldali felső képen):
- - Megszórom a lepirult gombákat kevés liszttel (mondjuk egy lapos evőkanálnyi mennyiséggel), elkeverem, majd felöntöm 1-1 ½ dl tejjel/tejszínnel.
- - Összeforralom – és ha van friss zöldfűszerem, akkor azt most érdemes belekevernem.
Tálalása: tésztával vagy rizzsel, ha lehet, még azon frissiben!!
A képen spenóttal színezett-ízesített zöldtésztával került az asztalra.