Villányban Lajos felesége, Marika lepett meg minket isteni krumplilevessel.
Édes krumplilevesének a babér, a bors, a kömény a fűszere, zeller, sárga és fehér répa nélkül nem is szívesen vágott bele, mert nagyon szerette zöldségesen, (ám ha a kertben termett, zöldborsót, zöldbabot, karalábét is vágott bele).
Hozzávalók úgy sejtésből:
- fejenként egy krumpli (de dupla adagot kell készíteni, mert mindenki két tányérral szed magának!!)
- 4 főre egy nagy fej hagyma
-
- Só, bors, őrölt piros paprika és kömény fűszernek
- Egy tojás, annyi liszt,, amennyit felvesz, 1 ek tejföllel galuska tésztának, sóval és borssal
Elkészítése:
1.Az apróra vágott hagymát a zsíron Marika feltette dinsztelni
3.Felengedte vízzel, 4 főre egy erős literrel (de
4. Belerakta az előkészített, hámozott krumpli kockákat.
Vékony csípős paprikát és ecetes paprikát is kínál Marika a leveshez!!
Aztán idehaza nekiálltam én is elkészíteni így, nagy galuskával a krumplilevest..
Azért nem hagytam ki belőle a zellercsomagocskát…
Megpirítottam a hagymát, meg is paprikáztam.
Arra került a krumplikocka. Átforgattam.
Parikacsumát is tettem bele, szárított zöldségből egy kanállal.
Tészta főzőlevével öntöttem fel.
Nekikezdtem a galuskának, de én mindig teszek bele sót, borsot, petrezselyemzöldet, és egy ek búzadarát is teszek bele, hogy pörgősebb, könnyedebb legyen a galuska.
Elkeverem és pihentetem negyedórát-félórát, szóval, amíg a krumpli puhul.
Belekanalazom, azaz kanállal beleszaggatom a levesbe. Összeforralom pár percet, aztán elzárom a tüzet, lefedve egy újabb negyedórát áll, utána már tálalhatom is, biztosan puha a galuska!