Már elmeséltem, hogyan készítem páromnak a villányi módon besózott hagymát, ami azért villányi, mert az ott élő sógornőm készítette így a hagymát.
Az elkészítése egyébként pofonegyszerű, mutatós lesz tálaláskor:
Arra gondoltam, miért ne lehetne akkor így készíteni a paradicsomot is?
1. Veszem a paradicsomokat és ejtek rajtuk néhány bevágást felülről lefelé úgy, hogy a paradicsom egyben maradjon.
2. Bevágásokat óvatosan szétnyitva besózom.
3. Pici állni hagyom, amíg elkészülök a fokhagymapéppel.
4. Fokhagymapép készítése: (Egyébként is ezt adom a paradicsomsalátához): só, bors, fokhagyma, olaj jól összekeverve pépesre.
5. Fokhagymapéppel bekenem a paradicsomot körbe, kívül-bévül, ahol érem.
6. Ráfacsarom a citromot és OK, mehet az asztalra.
1. Elkészítem a paradicsomokat az előzőek szerint bevágva, besózva, befokhagymázva.
2. Jól záródó edénybe teszem, és vagy magában hagyom, vagy olívaolajba teszem.
3. Adok neki legalább néhány órát, de egy nap után még jobb az így elkészített paradicsom.
4. Tálalás előtt közvetlenül kiveszem az edényből, tálra teszem és ráfacsarok egy kis friss citromlevet.
1. Elkészítem a paradicsomokat az előzőek szerint bevágva, besózva, befokhagymázva.
2. Jól záródó edénybe teszem, és elkészítem az öntetet:
- ecetet, vizet összekeverek olyan erősségűre, amilyennek elképzelem a savanyúságot
- teszek hozzá egy kis egész borsot, szegfűborsot, fokhagymagerezdet, borókát, mustármagot, koriandert, vagyis a szokásos befőzési savanyúság-fűszereimet..
- felforralom ipegcsak, majd a tűzről lehúzva leszűröm
- hozzáadok 1-2 ek olajat,
- és végül ezt ráöntöm a paradicsomra.
3. 1-2 nap után kész a savanyú fokhagymás paradicsom, de akár egy hétig is érlelhetem.
4. kiveszem, a levét újra felhasználhatom savanyítani, húspácoláshoz, salátaöntethez.
5. Tálalom bármihez, és higgyétek el, különleges, nagyon finom paradicsomsalátát kapunk így! (Nem is láttam másutt készíteni, szóval ez a mi salátánk…Édes gyors savanyítását házasítottam össze Ibi villányi hagymakészítésével, és az eredmény ezeken a képeken is önmagáért beszél.)