Békebeli rántott hús borjúcombból
- borjúcomb, borjúkaraj felszeletelve, kiveregetve
- panírhoz: liszt, tojás, prézli
- pácoláshoz: tej, fokhagyma
A fokhagymás tejbe beáztatom a kivert hússzeleteket.
Pár óra múlva kiveszem, letörlöm, panírozom: lisztbe forgatom, sózott felvert tojásba mártom, végül a prézlibe hempergetem.
Forró olajban kisütöm: az első oldalát lefedve, a másikat fedő nélkül.
Disznókarajból Laci által elkészítve
Az előkészítése, elkészítése ugyanaz:
- felszeleteli a húst (nem túl vastag, nem túl vékony, kb. fél centis vastagra)
- panírozza: liszt, tojás, prézli.
- Azért vett extra hőmérőt, hogy megmérhesse az olaj hőmérsékletét a hússzeletek olajban való sütéséhez… (Mérnökember)
Keresztapátok rántott húsa csirkemellből
Természetesen minden ugyanaz mint a sertéskarajnál:
- csirkemell filé felvágva vékony szeletekre,
- panírozva
- és kisütve.
Jóska sógorom párizsi szelete
Jóska nagyon jól készítette így a rántott húst! A hússzeleteket a lisztezés után már csak tojásba mártotta, s ha a kedvemért kicsit vastagabb „ruhát” szeretett volna, akkor még egyszer lisztbe-tojásba mártotta.
Utána rögtön tette a közepesen forró olajba. Nagyon szerettem!
Borzas rántott hús
A rántott hús előkészítését a fentiek szerint végzem.
A bundája:
- lisztbe forgatom
- reszelt nyers krumplit keverek a tojásba – sózom, erősebben borsozom, és ebbe a masszába forgatom a lisztes húst
- rögtön kisütöm.
Sajtos rántott hús
Az előkészített, lisztbe forgatott húst tojásba mártom, és utána reszelt sajtba hempergetem.
Így sütöm meg óvatosan, bő olajban, mert ha megég a sajt, keserű, füstöl, stb.
Judithka által kidolgozott kínai bundás rántott hús
Tudjátok: a kínai ropogós csirkemell hazai utánzata. Addig járt Judith a kínai büfébe, mígnem megpróbálta otthon is elkészíteni. Ezt a receptet telefonon diktálta le nekem.
A hús előkészítése egyezik, de a fokhagymás tejbe mártott húst Judithka utána nagyobb csíkokra vágja.
A húscsíkokat lisztbe forgatja.
Elkészíti a panírt:
- egy-két tojáshoz 3 ek lisztet kever (csomómentesre!)
- hozzá ad 1 ek étkezési keményítőt, (állítólag ettől lesz ropogós!)
- és annyi szójaszószt önt bele, hogy a massza közepes rántás színű legyen. (Világos mustárbarna?)
- annyi vízzel hígítja, hogy sűrűbb palacsintatésztát kapjon.
Ha szeretne csípős panírt, (finom ám!), akkor belekever 1 tk őrölt csípős paprikát.
Ebbe forgatja bele a lisztes húscsíkokat.
Forró zsiradékban kisüti aranyszínűre, átforgatva, minden oldalát átsütve.
Vastagbundás rántotthús Kukicáék szerint
Kukica édesanyja a rántanivaló húst a lisztbe forgatás után a következő tojásmasszába forgatta:
- tojás sárgáját elkeverte egy kevés liszttel, sóval, borssal
- tojásfehérjéket kemény habbá verte
- a habot beleforgatta a tojásos masszába.
Ebbe a tojásmasszás habba forgatta a húst, és rögtön sülni tette az előmelegített, közepesen forró zsiradékba.