Egyben hagyva a krumplit:
a.) Fűszeres olajba hempergetve sütve
- előtte fűszeres (só, bors és esetleg még paprika, őrölt köménymag, netán zöldfűszerek közül oregánó, majoránna, snidling) olajban átforgatom a krumpli szemeket (nylonzacskót használok itt is, így kell a legkevesebb olaj hozzá).
- Úgy sütöm meg.
b.) baconszalonnába tekerve (legalább egy kicsit)
c.) fóliában sütve:
Ekkor lehet mellé tenni zöldféléket (pl. paprika csíkokat, paradicsom karikákat vagy kockát, hagyma karikákat.
Kerülhet mellé szalonna, de igazi szalonna, vagy
igazi parasztsonka.
Azért jó a szalonna vagy parasztsonka, mert a kisülő zsírjuk átlényegíti ám a krumplijainkat!
Persze nemcsak a krumplira, hanem a krumpliba is tehetem ezeket az zesítőket! A fólia segít az egészet egyben tartani.
Krumpli a vége felé kicsit erősebben bevágva és a bevágásba tehető:
- szalonnakocka (kicsi kocka, hogy még jól átsüljön a végéig)
- tejföl egy kis sóval
- tejföl ízesítve: pirospaprika, erős paprikakrém, mustár, snidling, kapor, stb. (Ugyanez joghurttal is finom!!)
- vajdarabkák, esetleg ízesített vajdarabkák (zöldfűszeres, főtt tojásos, zöldpaprikás, kalifornia jellegű pirospaprikás, paradicsomos, stb)
- paradicsomszósz (magyaros zelleres, vergínai, tacos, salsás, bármelyik)
- zöldszósz (spenót, sóska, rucola, pesto, avokádókrém, stb, bármelyik savanykás finomság)
- ráadásul mindez még variálható is, mert szalonna, tejföl bármelyik mellé, fölé rakható,
- és bármihez keverhető, a végén a krumplira rakható a sajt, szeletben vagy reszelve, krémben vagy simán, sok-sokféle ízben…
Krumpli félbevágva, erősen bekockázva, és a kockákba dörzsölve:
- mustár
- mustáros vagy bárminemű egyéb krém, pl. füstölt sajtkrém
- ajvár
Négyrét vágva (farm krumpli jelleggel) megsütve- itt vigyázni kell, ki ne száradjon!!
Ilyenkor fontos, hogy fűszerezzük előtte, pl. borsos-sós- netán paprikás liszttel összeforgatva!
A borsos-paprikás olajos sütés képekben:
Maradék héjában sült krumpliból köret:
- meghámozom, felkockázom, és bármilyen salátához felhasználom (majonézes, ecetes, citromos, vagy csak más salátához, pl. a majonézes gombasalátához töltelékanyagként adom.
- Meghámozom, felaprítom a kívánt formára, és megsütöm olajban
- Vagy megsütöm tepsiben – nagyon finom lisztes állagú lesz!!!!!!!!!! Kívül ropogós, belül omlós!
A „tepsiben sült krumpli” címszó alatt részletezem nektek, túl sok lenne ide a kép, jó-e?