
Őszinte leszek: ezt a salátát a kínai pirított tészta ihlette, valamint a maradék gomba és maradék kel felhasználásának ésszerűsége - aztán rájöttünk, milyen jó így vegavacsinak.
Kell hozzá:
- kínai kelből 1/3-1/4-ednyi
- szárított fafülgombából egy maroknyi
- egy répa, egy kis zeller
- egy citrom
- Egy csípős és húsos zöldpaprika
- zöldfűszer: kapor vagy petrezselyemzöld
- kevés olaj
Előkészületek:
A gombát beáztatom 20 percre langyos vízbe.
A répát, a zellert lereszelem.
Paprikát csíkokra vágom (ereit rajta hagyom, had legyen csípős), és kockázom.
A kínai kelt laskára vágom.
Elkészítése:
Felteszek sós vizet forrni, mert abban fogom 5 percig inkább blansírozni, mint főzni a kelből vágott laskákatt.
Olajat hevítek serpenyőben, és azon pirítom meg a reszelt zöldségeket.
(Néha kis barnacukrot is szórok, az a kis karamell nem kínai - de finom...)

Rádobom a leszűrt gombát, jól átpirítom, aztán felöntöm egy kis jóféle villányi vörös borral.
Megpárolom 10-15 percig
Hozzáadom a frissiben leszűrt kínai kel csíkokat.
Átforgatom, és mehet az asztalra, ha melegen esszük, de hidegen is tökéletes körtnek, salátának, reggelinek, vega vacsorának...
Készítek egy mártást: 2 dl joghurtba teszek 1-2 ek olívaolajat, egy citrom levét, egy marék apróra vágott kaporzöldet, egy kis őrölt fekete borsot, esetleg szerecsendiót, összekeverem.
A alátát ezzel mártással kínálom.
Ha hidegen adom az asztalra, akár el is keverem a mártásával, úgy tálalom, megszórva valami magocskával: szezámmaggal, fekete szezámmaggal, fekete hagymamaggal, lenmaggal, ilyesmivel.
(Ha a maradékot kis liszttel megszórom, tejjel felforralom = gombás kelfőzeléket eszünk...)
