Hozzávalók:
- Másfél kiló birkacomb kell hozzá. De persze nem mindegy, ki az a hentes, akitől veszed… - mondá Gyula.
- Két szép csík kolozsvári szalonna
- 3 jó fej vereshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- Egy csípős, húsos paprika
- Pár sárgarépa, 1-2 fehér répa
- Igazi fomás, nagy házi csipetke (Gyula szerint annál jobb, mennél finomabb, hozzáteszem, ez a lustaasszony féle, nagy csipetke)
- Fűszerek: só, 3 ek édesnemes őrölt paprika, 1 ek csípős őrölt paprika (krém is lehet), fél tubus gulyáskrém, jó sok őrölt kömény, kis bors.
Előkészítésképpen Gyula a húst teljesen lehártyázza, lezsírozza, és a színhúst felkockázza.
A birkapörköltet Gyula a szalonnával kezdi, kiolvasztja a zsírját, és kiveszi a szalonnát. (Jó lesz energiának a főzéshez!)
A szalonnazsírra dobja a 3 összevágott hagymát, az összenyomott fokhagymákat, megpirítja, és leveszi a tűzről.
Most jön egy fontos és pörköltnél szokatlan lépés: Gyula összeturmixolja a hagymákat.
Vissza teszi a tűzre, és beledobja a húskockákat.
Átforgatja, pörkölgeti, aztán jöhetnek a fűszerek: a lapos ek só, 3 ek édesnemes őrölt paprika, 1 ek csípős őrölt paprika (krém is lehet), fél tubus gulyáskrém, jó sok őrölt kömény, kis bors.
Jöhet a felöntés: vízzel és nagyon finom villányi portugeiserrel/kékfrankossal.
Kicsi tűznél kb. másfél órát párolja.
Akkor jön bele a kis hasábokra vágott zöldség, a paprika és a csipetke, eztán Gyula lefedve tovább párolja.
Fél óra múlva tálalható. Azon forrón kell enni!- mondta Gyula, de felmelegítve is jó ám.