„Zágon felé mutat egy halovány csillag,
Hol a bércek fején hókorona csillog,
S a bércek aljában
Tavaszi pompában
Virágok feselnek”. (Lévay József: Mikes)
Hol a bércek fején hókorona csillog,
S a bércek aljában
Tavaszi pompában
Virágok feselnek”. (Lévay József: Mikes)
A képen a zágoni szülőház az ottani dédunokákkal...
A csomboros, kapros, szalonnás töltött káposzta hozzávalói:
- 1 kg darált hús, legjobb dagadóból
- 2 dkg só
- Sok bors
- Reszelt szerecsendió
- Egy csík szalonna
- Egy fej hagyma
- Fél fej fokhagyma
- 2 tojás
- 1 ek piros paprika
- Annyi tk rizs, ahány gombócot csinálni akar
Egyéb hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- Fél fej leveles káposzta
- Borsikafű (Csombor), kapor
- Szalonnabőr
- Paradicsomlé
- Még egy fél fej hagyma
Elkészítése:
- Ibi nagy tálba teszi az 1 kg darált húst, (dagadóból), sózza 2 dkg sót, jó sok borsot, kevés reszelt szerecsendiót, 1 ek piros paprikát tesz hozzá. Egy csík szalonnát is hozzádarál, egy fej aprózott, pirított hagymát, fél fej fokhagymát összedolgoz két egész tojással.
- Hozzátesz annyi tk rizst, ahány gombócot csinálni akar, és az egészet jól elkeveri.
- A káposztalevélbe göngyöli a húsgombócokat.
- Végül egy nagy zománcos fazékba kezdi el tölteni:
- Alulra tesz egy réteg kimosott savanyú káposztát
- Arra teszi a káposztalevelekbe göngyölt gombócokat
- Borsikafüvet, kaprot tesz közéjük, szalonnabőrt is tesz bele
- Addig folytatja, amíg el nem fogy a hozzávaló. A végére is káposzta kerül.
- Feltölti 2/3 magasságig vízzel, hozzáönt ½ liter paradicsomlevet, belevág fél fej hagymát igen apró kockákra.
- Végül 2 óra alatt szép lassan összepárolja az egészet.