Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.18. 09:04 mijemaja

klasszikus BORSCS avagy az orosz céklaleves Lénától marhahússal

Címkék: marhahús káposzta egytálétel főétel cékla orosz konyha #összes Lénától

borscs céklás marhából1.JPG

Egy utazás során ismertem meg a hófehér bőrű, hihetetlenül kék szemű, szőke, oroszosan telt és szlávosan kedves, nyíltszívű, nagylelkű Lénát.Ó- mondtam neki, akkor te biztosan tudsz jó borscsot főzni… Elmondta, hogy a munkahelyén (ahol egyébként sérült, értelmi fogyatékos állami gondozottakkal foglalkozik, mint gyógypedagógus), volt főzőverseny, és az ő borscsa, kolléganője varenikije (túróval illetve hússal töltött tésztája) együttes menüként az „idegen konyhák” kategóriájában országosan első helyezett lett.

Szóval nem akármilyen borscs leírása következik!!!!

Amikor vendégeim először látják ezt a levest, mondják, hogy fúúj, van, aki meg sem akarja kóstolni aztán ha megkóstolják, elfogy mindig, és újra kérik…- mondta el szégyenlős büszkeséggel Léna.

Megpróbálom visszaadni, miket is mondott, mert ott csak egy sudoku szűkös oldalára firkantottam fel a számomra legfontosabbakat, s abból ugyancsak hiányzik Léna lénye, a mondanivaló és a recept lényege.…

Idézem a jegyzetemet: „No1.Húsleves! 2 hagyma, 4 répa 1-2 cékla, pir., rá a leves, marha, kr.kcka, fejes káp I, minél ifj, só bors”

borscs céklás marhából2.JPG

Minden borscs főzése azzal kezdődik, hogy főzöl egy igen finom húslevest. Lehet csirke, disznó, de én azt mondom, a legjobb marhahúsból, nem is készítem másból.

Amikor kész a leves, kiveszem belőle a zöldséget, abból készítek salátát, a húst összevágom kis kockákra.

A levét odateszem a borscshoz valók mellé.

Léna elővette a kezét és az ujjain számolta össze:

- Kell hozzá hagyma, répa, cékla. Krumpli és káposzta! Megvan az öt belevaló!

Hagymából két közepes darab, répa talán négy darab. Cékla kettő, de tudod, ha nagyon pici, akkor több, ha meg egy óriási, akkor elég egy is.

Mindent összeaprítasz hozzá.

borscs céklás marhából3.JPG

Először a hagymát dinszteled meg egy kevés olajon, jó puhára.

Hozzáadod a répát, a céklát és átforgatod. (Én az előkészített céklát citromlével locsoltam meg – ettől is savanykás lett a végére a leves.)

Ha kicsit pirult (pár perc elég hozzá), akkor felöntöd egy kevés, 1-2 dl paradicsomlével.

Sokan sűrített paradicsomot tesznek bele, de én paradicsomlével szeretem.

Ezután hozzáadod a húslevest tisztán, leszűrve.

Egy fél óra múlva jöhet bele a krumpli. 2-3 szem elég.

Azt is meghámozod, összeaprítod formás kis kockákra.

borscs céklás marhából5.JPG

Fejes fehér káposzta kell hozzá, minél fiatalabb, annál finomabb a leves. Összevágod vékonyra.

Ha a káposzta fiatal, akkor egyszerre teszem a levesbe a krumplival, ha már öreg (ilyenkor ősszel, télen), akkor előbb rakom a krumplit és 10 perc múlva a káposztát a levesbe.

(Itt utólag elgondolkodtam ezen, hiszen fordítva a logikus, hátha elértettem valamit – Léna telefonszámát nem tudom, hogy rákérdezzek, vagyis marad, hogy egyszerre rakom a krumplival, úgy sincs errefelé Pesten annyira friss káposzta…)

Akkor már csak jól összeforralom az egészet.

Akkor hozzáteszem a felkockázott húst is.

A legvégén sózom és borsozom: kóstolgatom, érzésre, hogy jó legyen.

Megjegyzem, a céklás borscs nem is nagyon céklás. Na jó, apátok majdnem kiköpte, mikor megkóstolta, nagy jólneveltsége folytán csak fújozott egyet, lenyelte, de többet nem kért. Azt mondta, ez bizony céklaízű… Nekünk, akik szeretjük a céklát, kevésbé az, kesernyés-édeskés-savanykás, vagyis i g e n   ö s s z e t e t t  íz jön létre, és egyik zöldség sem a saját ízét hozza, mindnek ez az íze, csak másabb a lilasága, formája, de a répa, a krumpli, a káposzta vagy a céklacsíkok mind ilyen borscsízűek.

Ezt a borscsot tényleg csak az eszi, aki szereti a céklát. Léna viszont elmesélte hogyan készíti édesanyja  paradicsomosan és cékla nélkül a borscsot (mert ő sem szereti a céklát), ő hogyan főzi gombásan a férjének, és a végén szó esett a zöld borscs mikéntjéről is. S ezeket aztán idehaza végigettük... 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr564855677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása