Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.27. 23:45 mijemaja

Ízek és borok avagy borkóstolásnál milyen ételeket kóstolgassunk a borokhoz

Címkék: borok #összes Villányból

ízek és borok borkóstoló.JPGA hétvégén volt a Hungexpon az Ízek és borok 2012 fesztivál. Nagyon őszi, nagyon langyos, novemberi szomorkás hangulat lengte be, lődörögtek, lézengtek az emberek, alig volt kóstolgató ember. Talán a gazdasági helyzet? pedig olyan finom kis kóstoló falatkákkal is készültem, mint itt a képen, mondván: a sajtok íze és a borok zamata igencsak jól egészítik ki egymást.

Sokan tudják, sokan még nem, hogy a borozás nem egyenlő az alkoholizálással, és hogy némi bor melletti beszélgetés a baráti társaságok mennyire élvezetes időtöltése is lehet. Nem kell hozzá vörös borban párolt szarvas szedres almamártással és burgonyafánkkal, sőt! A bor mellé olyan kis rágcsálnivalók kellenek, amik a borok ízét tisztán kihozzák.

borkóstolás 1.JPGAhogy most a borainkhoz passzolgattam a sajtjainkat, rájöttem, még nem is meséltem nektek borkóstolgatásainkról.

Elválasztanám a borkóstolást, ha munka: egy bor ízét, illatát, aromáit, jellemzőit próbáljuk meghatározni. A legrosszabb munka, ha borhibát kell figyelni…Ilyenkor a legjobb kisérő: a tiszta víz, a sima kenyérkocka.

Bort kóstolunk ismerkedés, tanulás végett is: általában kisebb társasággal több bort viszünk végig vagy valami apropóból vagy valami tematikával. Apropó lehet pl., ha alakul a munkakapcsolatunk egy pincészettel, és megkóstoljuk boraikat bemutatás előtt. Koncepció pl. kóstoljunk merlot borokat! Vagy kóstoljunk egy borból villányi évjáratot. Ilyenkor ez élvezet, ismerkedés, s a borkísérők is változatosabbak.

A borkóstolás kísérő falatinak egyszerre kell harmonizálni a borral, alkalmazkodni hozzá, nem elnyomni, hanem kihozni annak ízeit, és persze nem árt, ha finom is….

borkóstolás 2.JPGA borkóstolót magunknak így szervezzük (hogyan ízleljünk  ízeket és borokat - avagy mit együnk borkóstoláskor):

  • 1-2  alma (akár mindkettő másféle – és nagyon fontos, hogy ne legyen karakteres íze, kellemes semleges alma a jó a bor mellé!!)
  • dió és vagy mandula szokás – bár van, aki azt mondja, hogy az olajos ízek nem is jók
  • sajtok, minél többféle, nem baj, ha csak egy-két csík van belőle a hűtőben, lehet kockasajt, kenhető, feta, de még a juhtúró is jó mellé, ha karakteresebb ízeket szeretünk
  • semleges kenyérkockák, én picikét (halvány alkonypírra) megpirítva szeretem, de jó a rusztikus barna, a rozskenyér, ebből is mutatós a többféle kocka egymás mellett
  • s finom bor fejenként 1-4 dl
  • poharak
  • tányérkák vagy szalvéták
  •  boronként 2-4 dl-enként egy-egy kedves ismerős, akivel szívesen beszélgetünk.

Az asztalra tesszük a fatálon a rágnivalókat. Pár üveg bor, poharak – és ahogy megnyitjuk az üveget, csak élvezni kell a bor ízét, a kísérő finomságokat, ahogyan elválasztják a kortyokat, élvezni, ahogy pereg a szó, vagy egyszerűen csak érezni, ahogy megáll az idő, amikor a poharakban megtáncoltatjuk a fényt…

A francia paradoxon egyfajta értelmezése szerint nem is csak a bor számít (és nem az olívaolaj, a halak vagy a mediterrán zöldségek és gyümölcsök bőséges fogyasztása), hanem az a francia életigenlő életmód, ahogyan megadják a módját: kevesebbet esznek több idő alatt (élvezettel, állítólag falatonként letéve a villát), és a bort jellemzően az étel mellé fogyasztják…

Végül pár szó arról is essék, mit ne együnk borkóstoláshoz. Hagymát, fokhagymát, póréhagymát, lilahagymát … szóval erős aromájú ételeket, még főtt ételekben sem, mert elnyomják a szánkban a bornak nemcsak az ízét, de az illatát is.

Az intenzív szagok, illatok is elnyomhatják az ízlelésünket. Egy orrtörés után jöttem rá, addig a noni gyógyitalt nem bírtam rendesen inni, olyan borzalmasnak éreztem az ízét, aztán eltört orral, zéró szaglással simán ittam, s rájöttem: nem az ízével volt a bajom, hanem a szagával, az ment át valahogyan a nyelésnél az ízlelésembe. Tehát a szagok sokkal jobban befolyásolják az ízlelésünket, mint hinnénk!

Gondolhatjátok, ugyanez az érett sajtokra is vonatkozik, képzeljétek csak el a pálpusztait: milyen magas illatküszöbnél éreznénk bármi mást utána? A parmezán se piskóta ilyen szempontból, és nem is sorolom: ne legyen túl szagos, túl aromás, túl erős, erőteljes a sajt sem.

Nem az illata, hanem az ereje az, amivel a fűszeres kolbász, a csípős szalámi vagy a csípős paprika olyan erővel hat a szánkban, hogy a borban csak azt érezzük: elég hideg-e ahhoz, hogy csitítsa a csípősséget.

Aztán ahogy a tejfélék és a gyümölcs hatnak ránk, az édes gyümölcsök és a bor sem jó kísérő: egyrészt mert az édes íz után a savasat savanyúbbnak érezzük, másrészt a gyümölcssavak hatnak a fogzománcon túl az ízlelőbimbóinkra, nem jó a két aktiválás egymás után…

Kóstoláskor nem is teszek ezekből ki a tányérokra!!!!

villányi sváb finomságok.JPGEgészen más, ha rendesen eszünk: bográcsozáskor, grillezéskor, vagy csak simán valami finom sváb füstöltet. Fejérdi Gyula szinte utolérhetetlen benne- azt hiszem, lassan ideje a róla és készítményeiről begyűjtött képeket, ismerteket megosztani veletek. 

Villányban a svábok utolérhetetlenül finom húskészítményeit kínálják a helybeliek: persze másutt is lehet begyűjteni finom kolbászt, szalámit, stifoldert (édesnemes, vagyis nem csípős változatban, ahogyan erről már beszélgettünk!), hajszálvékonyra szelt levegőn szárított füstölt sonkát és egyéb füstölt húskészítményt. – Ezek mellé érdemes finom kenyérféléket kínálni, és mindenféle sajtot, inni a jóféle villányi borokat és hallgatni a diófa csendjét, a pincék zaját, a pincejárás hangjait, a közös nótázást, beszélgetéseket... Ízletes, húsos, roppanós paprika, jóízű, szaftos helybéli paradicsom jól kíséri a füstölteket a szájunkba - de az persze étkezés és nem borkóstolás, ne feledjétek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr334919173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása