Finom zsírt készítek, elvégre zsíros kenyeres borkóstolót hirdettünk. Íme a legjobb zsír, amit eszünk! Azt hiszem, a zsíros kenyér meghatározó ételként vonult végig az én gyermekkoromban is, de a tiéteken is. Amikor nagynénétek panaszolta, hogy nem tudja, mit adjon nektek enni, azt javasoltam, adjon zsíros kenyeret lila hagymával, „szalonnakatonát lilahagymacsákóval”, elvagytok rajta hetekig. - Csak éppen nem eszitek a bolti zsírt, csak a házi zsíros kenyér mehet a tányérotokba.
Nézzük, hogy készítette az édesanyám!
Édes előkészítette a húst sütni, ahogy szokta: só, nagyon sok fokhagyma. Néha őrölt kömény, néha bors...Alá öntött egy kevés hideg vizet.
Édes a disznóvágásból maradt, vagy a boltban vett mezei disznózsírt kanalazott a tetejére, ahogyan azt a sült hús készítésénél is leírtam, és amikor a hús már puha volt, a zsírt leöntötte bödönbe.
A zsírjára sütés alatt a zsírt folyamatosan leöntötte a zománcos zsírosbödönbe, (ezt én most már csak kis üvegekbe töltöm, nincs itthon zsíros bödön), amíg csak annyi maradt a lábosban, amennyi a hús
megpirítására kellett.
Attól függően, hogy mi volt a hús mellett, más lett a zsír íze:
- sima fokhagymás (egy kilónyi húshoz egy fej gerezdekre bontott, pucolt fokhagymát tett), és
- hagymás-fokhagymás volt a változata, (fél vagy egyfejnyi fokhagyma mellé egy negyedelt-vagy nyolcadolt vereshagymát tett a húshoz).
- illetve, ha nem karaj volt a hús, hanem oldalas, és az sütés előtt jellemzően be lett paprikázva, akkor „oldalas zsír” lett belőle.
A leöntögetése alatt kétféle zsír lesz.
- a tiszta zsír
- és a végére maradt az a zsír, ami a hús lepirításakor marad, ebbe belekerült a maradék szaft, a sütéshez használt hagymával, fokhagymával, ez leülepedett az aljára, bekocsonyásodott, s ezzel volt a legfinomabb a zsír. Na ez még Édesnél is a befőttes üvegbe ment, hamar megettük mi kenyéren.
Édes gazdag sülthúsos zsírja
Ehhez az Édes a sülthúst nem pirította meg, hogy teljesen puha maradjon, majd kivéve apró kockákra vágta (tulajdonképpen darálni kellett volna, de nem akart annyit mosogatni), a húst befőttes üvegbe rakta, ráöntötte a forró zsírt, így hagyta megdermedni. (Ezt láthatjátok a fenti sült oldalasos képeken.)
Nem volt érdemes egyben hagyni, mert akkor túl sok hús ment volna egy-egy adag zsíros kenyérre…