Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.05.30. 20:10 mijemaja

Sülthúsos zsír édesanyámtól avagy a legjobb sült zsír a gyermekkoromból

Címkék: reggeli zsír fokhagyma disznóhús húsok #összes dip Édestől Aszódról tót konyha palóc étel

sült húszsír édesanyám szerint.JPGFinom zsírt készítek, elvégre zsíros kenyeres borkóstolót hirdettünk. Íme a legjobb zsír, amit eszünk! Azt hiszem, a zsíros kenyér meghatározó ételként vonult végig az én gyermekkoromban is, de a tiéteken is. Amikor nagynénétek panaszolta, hogy nem tudja, mit adjon nektek enni, azt javasoltam, adjon zsíros kenyeret lila hagymával, „szalonnakatonát lilahagymacsákóval”, elvagytok rajta hetekig. - Csak éppen nem eszitek a bolti zsírt, csak a házi zsíros kenyér mehet a tányérotokba.

Nézzük, hogy készítette az édesanyám!

Édes előkészítette a húst sütni, ahogy szokta: só, nagyon sok fokhagyma. Néha őrölt kömény, néha bors...Alá öntött egy kevés hideg vizet.

Édes a disznóvágásból maradt, vagy a boltban vett mezei disznózsírt kanalazott a tetejére, ahogyan azt a sült hús készítésénél is leírtam, és amikor a hús már puha volt, a zsírt leöntötte bödönbe. 

A zsírjára sütés alatt a zsírt folyamatosan leöntötte a zománcos zsírosbödönbe, (ezt én most már csak kis üvegekbe töltöm, nincs itthon zsíros bödön), amíg csak annyi maradt a lábosban, amennyi a hús
megpirítására kellett.

Attól függően, hogy mi volt a hús mellett, más lett a zsír íze:

  • sima fokhagymás (egy kilónyi húshoz egy fej gerezdekre bontott, pucolt fokhagymát tett), és
  • hagymás-fokhagymás  volt a változata, (fél vagy egyfejnyi fokhagyma mellé egy negyedelt-vagy nyolcadolt vereshagymát tett a húshoz).
  • illetve, ha nem karaj volt a hús, hanem oldalas, és az sütés előtt jellemzően be lett paprikázva, akkor „oldalas zsír” lett belőle.

sült oldalas sültzsír.JPG A leöntögetése alatt kétféle zsír lesz.

  • a tiszta zsír
  • és a végére maradt az a zsír, ami a hús lepirításakor marad, ebbe belekerült a maradék szaft, a sütéshez használt hagymával, fokhagymával, ez leülepedett az aljára, bekocsonyásodott, s ezzel volt a legfinomabb a zsír. Na ez még Édesnél is a befőttes üvegbe ment, hamar megettük mi kenyéren.

sült hús zsír édesanyámtól.JPGÉdes gazdag sülthúsos zsírja

Ehhez az Édes a sülthúst nem pirította meg, hogy teljesen puha maradjon, majd kivéve apró kockákra vágta (tulajdonképpen darálni kellett volna, de nem akart annyit mosogatni), a húst befőttes üvegbe rakta, ráöntötte a forró zsírt, így hagyta megdermedni. (Ezt láthatjátok a fenti sült oldalasos képeken.)

Nem volt érdemes egyben hagyni, mert akkor túl sok hús ment volna egy-egy adag zsíros kenyérre… 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr765335896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása