Itt a kelkáposzta töltésre készen… itt már meg is sütöttem, …. s tálalom nektek!
Szeretjük a töltött kelkáposztát, egyben töltve, ezt nevezték mifelénk kelkáposzta rózsának.
"Káposztarózsa" meg az egyben megfőzött, s úgy megtöltött káposztafej neve volt, és volt "savanyú képosztarózsa"is, mert a savanyúkáposztafej is tölthető volt, (már ha nem vágták ki a torzsát savanyításkor).
Akkor jó készíteni, ha van maradék pörkölt, esetleg maradék rizs – mert vagy rizses darált húsos (netán rizses-darált húsos pörköltes) vagy gazdagon sima darált húsos – fasírt masszás. Ezért jó maradék-elhasználásra. Persze, ha nincs, akkor el kell készíteni, de a darált húsos pörköltből nagyon megéri egyszerre többet készíteni. Jó tésztával, főzelékkel, gombóchoz, töltött zöldségekhez, és még le is fagyasztható. A brokkoli becsempészéséről már meséltem nektek, nos, az egyik módja, hogy a töltött kel közé is dugdosok brokkolidarabkákat, - s jelentem, lassan simán, zölden, magában is esszük, apátok az elmúlt évek során lassan hozzászokott az ízéhez.
Elkészítése:
1. A zöldeket előfőzöm, pár percig forralom sós vízben a kelfejet a brokkoli rózsácskákkal együtt. Leszűröm őket, a brokkolit félre rakom, és egy jénaiba teszem tölteni a kelt.
2.
3. A levelek széthajtom, és belülről kifelé az egyes levelek közé rakom a főtt rizzsel elkevert darált húsos pörköltet. Minden levelet felhajtok, összenyomogatom s jöhet a következő, végül az utolsó külső leveleket felhajtom töltés nélkül, hogy tartása legyen majd a kelrózsának.
4. A jénaiban a kelt körberakom brokkolival és bármi zöldséggel (kelbimbóval, cukkini kockákkal... stb., ami van).
5. A pörköltszaftot tejföllel és némi főzőlével elkeverek, s ezzel leöntöm az egészet.
Szoktam besamellel is készíteni, tej helyett a főzőlével hígítva, s abba keverem a pörköltszaftot, illetve reszelt sajtot is belekeverek ebbe az öntetbe, különösen a füstölt karaván vált be erre a célra.
A füstölt sajt arra is jó, hogy a tejfölt elvarázsolja apátok számára, aki nem szereti a tejfölt sütve sem, de így csak egy kis szaftos olvadt sajtnak is lehet ízlelni az öntetet.
6. Berakom a sütőbe, és egy órácskát közepes tűznél sütöm. A lényeg, hogy 35-40 perc legalább legyen, de ne égjen meg a teteje.
Tálaláskor felszeletelem, mint a tortát:
EGYBEN VAN A HÚS ÉS A KÖRET. A brokkoli kis zöldje csak üde színfolt az egészben, de finom!
Hozzávalók:
- Egy nagyobb szép fej, friss (harsogó) zöldes kelkáposzta
- Egy pohárnyi rizs (de lehet zsemle, beáztatva, kifacsarva vagy zsemlemorzsa is),
- 30-35 dkg darált hús (vagy pörköltféle maradék)
- Egy tojás összefogni az egészet
- Fűszerek. só, bors, kis őrölt kömény, piros paprika
- Lehet brokkoli, kelbimbó is köré köretnek
- Tejföl (vagy vaj, tej, liszt = besamel) és reszelt sajt