Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Ajánlat

linbrunn.JPG

               www.linbrunn.hu

vinoron.JPG

                www.vinoron.hu

 

osszesrecept.hu

Legjobb receptes blogok

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2016.05.01. 08:39 mijemaja

Anyák napján Édesnek, édesanyámnak

Címkék: Édestől

Áldott legyen a szíved, mely hordozott,

És tested, mert élettel áldott meg engemet,

És áldott legyen a kezed, mely felnevelt,

S a szemed, mely oly sokszor könnyezett

Értünk.

Mely bölcsőtől sírodig vezetett,

Ezerszer legyen áldott sorsod és utad!

S mert nehéz, de áldott volt életed,

Legyen hát áldott a föld, mely befogad…

Édesanyám kedvenc virága a kék nefelejcs volt, olyan kék, mint a szeme… az év vizében oldja már ő is a kékítőt.

Ezen a képen édesanyám Doriszt és Tomit, Klári nővérem gyermekeit öleli magához, nézzétek Doriszt és Édest, a két kékszeműt…

ba2.jpg

ba1.jpg

Boldog anyáknapját minden családnak

1 komment

2015.07.14. 03:03 mijemaja

Gyomorfekély nyombélfekély enyhítő gyógyteakeverék

Címkék: ital tea cickafark csalán gyógytea gyógynövények körömvirág papsajt kálmosgyökér fodormenta galgamenti népszokások porcfű

nyombel_fekely_tea_1.PNGDon Gó nevű kommentelő írta a „rettenetes ízű ámde szépszínű és gyógyító hagymatea” készítésénél, hogy: „Ez jó! :) Ám valóban nem árthat egy akutabb nyombél (gyomor) fekélyes gyulladás gyógyítására szánva, elfogyasztva? Nem sokat ad ki a Google evvel: "Gyomorfekély, hagymatea" (Ezzel jöttem ide.) :-P”

Neki válaszoltam, de aztán rájöttem, ez is egy olyan tea, amit érdemes leírnom nektek is. Szia, a hagymateát nálunk arra ittuk, amit írtam. Gyomorfekély, nyombélfekély gyógyítására kéféle teát is javasolnék, és rád bízom, kipróbálod-e. Az egyik forrázat, a másik áztatás.

Emésztésre, gyomor és bélbántalmakra való jóízű tea:

nyombelfekely_tea_2.PNGHozzávalói:

 • A körömvirág most nyílik, teli vele a kert (jobb oldalon alsó és felső képen is) - én is szárítom nagy ütemben = lecsippentem az éppen nyíló virágfejeket, kifejtem őket, és zörgősre szárítva elteszem, mert teának, krémekbe, gyógyító fűszernek, fűszerkeverékbe egyaránt jó!
 • A cickafark (balra az alsó képen) most nyílik, gyomként az utak mentén is, a virágát szedem, némi zsenge levél még megy bele, de max pár centis szárral csippentem le – és ebből nagyon de nagyon keveset adj a keverékhez, különben a jóíz helyett epekeserű lesz a tea, megiható, de förtelmes
 • A csalán (bal felső képen, teli vele a Rákospatak partja, abból a lényeg, hogy ne legyen virágos, és minél zsengébb, annál jobb az íze), a vízhajtó teámnak is része, hólyaghurut gyógyítóm, örömtea (mert finom, és alkalmas tavaszi tisztítókúraként, jobb oldalt alul szárítva látszik az üvegben)
 • Papsajt (felül középső képen, ugyancsak utak mentén és virágzik, a kis lila virágát szedem öröm- és fogyasztóteának, s a zsenge levélhajtásokat csippentem le, rövid szárral gyógyteának )
 • Ha van fodormenta a környéken (bár igaz, bizonyára kapható is herbáriákban, középen alul, mellette borsmenta is látszik, de ide fodormentát javasoltak), akkor az jó ízt is ad neki, és szintén bélnyugtató hatású.
 • Esetleg kis porcfüvet javasoltak még bele a Galgamentén az öregasszonyok. (Aki nem hisz nekem, hallgassa meg Vankóné Dudás Juló nénit…)

Elkészítése:

Egy csésze (szűk 2 dl) vízhez egy teáskanálnyi keveréket teszek, leforrázom, 7-8 percig állni hagyom, és kortyolható. Tényleg könnyedén kortyolható, mert az íze kellemes, Fanni, szerinted nagyon átjön a mályva (a papsajt révén, na meg virágzó papsajt ágaim voltak), és finom.

Nyombélfekény esetére áztatott kálmostea

A kálmosgyökér (Arocus calamus) viszont az én környékemen nem szedhető, védett is, nincsen róla saját fotóm. Igen illatos vízparti sásféle (orvosi kálmosnak is mondták az öregek, merthogy gyógyító ereje van, gyomorvidítónak is tartották, s gyomorkeserűk alkotóeleme volt az illata, fűszeres zamata és gyógyhatása végett).

Direkt nyombélfekélyre javasolták a hatása végett.

Egy teáskanálnyi gyökért (herbáriákban kapható porítva) este be kell áztatni (mint a vérnyomásra is javasolt fagyöngyöt, vagy a májra nővéremnél igen bevált tárnics gyökeret).

Egész éjjel ázik. Reggel felkelsz, épp csak meglangyosítod, felkevered, leszűröd és apró kortyokban megiszod. Ennyi a napi adagja! Kúraszerűen, legalább 2 hétig javasolt, egy hónapnál több már nem javasolt.

Én nem gyógyszer és orvos helyett mondom, hanem kipróbálásra. Hiszek a szülőföldem, a galgamenti öregek évszázadok alatti megfigyeléseiben.

Szólj hozzá!

2015.05.23. 23:43 mijemaja

Pünkösd ünnepéről a népszokásokról és a Galgamentén evett pünkösdi ételekről

Címkék: népszokások birka pünkösd birkapörkölt galgamenti népszokások üstöny

punkosdi_rozsa.PNGMentünk kiskutyát nézni és a holnapi pünkösd vasárnapról beszélgettünk, és rájöttem, kezdjük elfeledni, miről is szól ez az ünnep. mesélek most a pünkösdről, az általam megélt régi népszokásokról és arról, miket is ettünk a Galgamentén ilyenkor. Igyekszem majd ételrecepteket is írni még ide.

Pünkösdről

A pünkösd a keresztény egyház alapításának ünnepe, a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amely a kereszténység, a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg.

Érdekes módon zsidó gyökerei vannak, éppúgy, mint a húsvétnak. Húsvétkor a Pészach ünnepére érkezett Jézus tanítványaival Jeruzsálembe, és a Pészach utáni ötvenedik napon ünnepelték a zsidók sinai szövetséget Savout ünnepén, a Tóra adására emlékeztek és hálát adtak az új kenyérért. Az aratás, az első gyümölcsök, a Tízparancsolat adományozásának ünnepén mutatták be az új gabonából készült kovászos kenyeret, és gyümölcsöket ajánlottak fel Izráel istenének. Ez volt a Tízparancsolat ünnepe, melyet Mózes kapott meg az Úrtól, és az égő csipkebokor, az isteni kegyelem kiáramlásának jelképe volt már akkor a szélzúgás és a tűz.

A sineai szövetség ünnepén történt, hogy a Szentlélek leszállt az apostolokra.

Krisztus áldozócsütörtöki mennybemenetele után az apostolok, Mária és a legközelebbi tanítványok közösen ünnepelték a Tízparancsolat ünnepét. Hirtelen hatalmas szél támadt, amely bejárta az egész házat, ahol összegyűltek. Majd lángnyelvek jelentek meg, amelyek később szétoszlottak és leszálltak mindegyikükre: megteltek Szentlélekkel. A „tüzesnyelvű Szentlélek” szimbóluma volt az isteni kegyelem áramlásának. Ezután az apostolok hirdetni kezdték az igét, különféle nyelveken kezdtek el beszélni, ahogy a Lélek adta nekik, hogy szóljanak. A Jeruzsálemben tartózkodók meglepve tapasztalták, hogy amit az apostolok mondanak, ki-ki a maga nyelvén megérti. (Apostolok cselekedetei)

Ekkor Szent Péter és prédikálni kezdett. Sokan megértették beszédét, és többek azonnal megtértek, belőlük alakultak az első keresztény gyülekezetek. Ez a csoda olyan erőt adott az apostoloknak az elinduláshoz, hogy innentől számítjuk a térítést, elindultak hirdetni Jézus igéit, terjeszteni tanait. Így lett Pünkösd az egyház születésnapja is.

A Pünkösdöt már az ókeresztények, Mária és az apostolok is ünnepelték – akik ezt az ünnepet a Húsvét és a húsvéti idő megkoronázásának tekintették. Ünnepként már a II. században említik ókori keresztény írók, 305-ben pedig püspöki szinódus rendelte el a Szentlélek eljövetelének megünneplését.

punkosdi_rozsaeso.PNGA középkorban a Szentlélek eljövetelét megelőző szél zúgását kürtökkel, harsonákkal utánozták. A lángnyelveket égő kócok jelképezték, melyeket a templom padlásáról eresztettek alá a hívek közé. Ezen a képen a római Pantheonban az ünnepélyes pünkösdi szentmisén esik a kupolából a lángokat szimbolizáló vörös rózsasziromeső

 

Pünkösd a húsvéthoz kötődő pontos napok száma miatt szintén vándorünnep, és neve a görög „pentekosztész” (ötvenedik, πεντηκοστή, pentékoszté),) szóból eredeztethető. Két ünnepnapja május 10-e és június 13-a közé esik, a húsvét ünnepnapjának függvényében: idén 2015.május 24-e pünkösdvasárnap, 25-e pünkösdhétfő.

A bérmálás szentségét hagyományosan pünkösd ünnepétől kezdve szokás kiszolgáltatni a római katolikus egyházban. Sok búcsút is tartottak Pünkösdkor, és szokás volt ekkor bérmálkozni, pl. idén is a máriabesnyői kegytemplomban. A pünkösdi búcsúk leghíresebbje számunkra a romániai Csíksomlyón rendezett búcsú. A XVI. századtól (1567 óta, mert ekkor győzték le a székelyek János Zsigmond seregeit a Hargitánál, és ennek emlékezetére) jártak a hívek a kegyhelyre, hogy Pünkösd napján együtt várják a Szentlélek eljövetelét. Manapság 500-600 ezer zarándok és érdeklődő jön el ide a világból.

Pünkösdi népszokások

Nagyon régi pünkösdi szokás volt a pünkösdi király választás, erről a legszebben tán Jókai írt az Egy magyar nábob c. regényében. Mondták, először újságban, részletekben jelent meg a regény, és a szerkezete is erről olyan egy-egy kerek szakasz, hát így volt ez a pünkösdi ünnep leírása is benne. Amolyan legényvirtus volt, lovas versennyel, tűzugrással, tekézéssel. Aki a legderekabbnak bizonyult, egy évig egy évig "uralkodott", azaz ő parancsolt a többi legénynek, ingyen ihatott – nem a kocsmáros, hanem állítólag a falu kontójára és minden mulatságra hivatalos volt. A XVI. század óta ismert már a mondás: rövid, mint a pünkösdi királyság. Meglepő, hogy ezt a népszokást, és az ezzel járó táncot, játékokat még a 16., sőt, a 17. században is akár zsinati tiltó rendelkezésekkel próbálták megszüntetni. Talán azért, mert régi hagyományai lehettek, hiszen a Pünkösdben a pogány, a római és a keresztény hagyományok keverednek.

A nagy nyári munkák beköszönte előtt kicsit pihenni és ünnepelni kell. Köszönteni az új életet, imádkozni a bő termésért, gyermekáldásért. Pogány ünnep volt az új termés, a termékenység, a nász ünnepe, és ezek szimbolikus megjelenítése. Római hagyomány volt májusban a Florália ünnepe, amikor Flórát, a növények, virágok istennőjét ünnepelték. Talán nem véletlen, hogy a pünkösd ünneplésében ma is fontos szerepet játszanak a virágok, elsősorban a pünkösdi rózsa, a rózsa, a jázmin és a bodza, és a zöld ágak, a gyümölcsfák már zöldellő ágai, nyírfaág vagy a bodzaág pl. (A pünkösd idején virágzó bodza gyógynövény, ezt mindenki tudta, s ezidőben szedett virágot szárították, teájával gyógyítottak.)

A pünkösd pl. a népéletben az udvarlás, párválasztás ideje, a tavaszi bálok, az ún. „zöldfarsang” ideje! Ilyenkor enyhültek a szigorú szabályok, a leányok bátran mutatkozhattak választottjukkal. Felénk még gyermekkoromban is élő szokás volt a legénynek virágkosarat küldeni a lány ablaka alá, régebben csak pünkösdi rózsával telerakva, (aztán jött más is), s ha tetszett a lánynak a kosár vagy a legény, bevitte a virágot az első tiszta szobába, s az utcai ablakba tette, vagy felakasztotta úgy a gangon, hogy az utcáról lássék, ott díszít.

Viszont pünkösdi király választás már nem volt szokás még aprópulya koromban sem., de szokásban maradt a pünkösdi királyné választás. A Galgamentén a legkisebb, legszebb, legformásabb kislányt választották meg a kislányok egymás közül, fehérbe öltöztették, körbekísérték a faluban, énekeltek a házaknál, ajándékokért kántáltak:

"Elhozta az Isten piros pünkösd napját, Mink is meghoztuk a királykisasszonykát, Nem anyától lettem, rózsafán termettem, Piros pünkösd napján hajnalban születtem.”

Pünkösdkor díszítették a templomot is, az otthonokat is pünkösdi rózsával. A rózsa a lelket jelképezte, annak tisztaságát, megújulását. Az ablakba zöld ágat, pünkösdi rózsát tettünk, s nyitva hagytuk az első (tiszta) szoba ablakát, bejöhessen hozzánk is a szentlélek. Ha szél volt, ha eső, nem volt szabad szidni.

Ilyenkor nyílt, néha a rózsák is nyíltak már, de inkább úrnapjára hagyták a rózsákat, azokat akkor szedték le az összeset, mert belefonták a körmenet színterén készített lugasok lombjába. Azok fontosak voltak, mert a,mikor megáldotta őket a pap, azokat áldott virágként kapkodták szét a népek, s vitték haza védelemnek.

A szentlélek eljövetelét anno a legendák szerint szélzúgás előzte meg, ezt ilyenkor valami kürtöt fújtak meg, s a tüzes nyelvű szentlélek jelképeként papírból vágott szalagokat raktunk mi a botra, azzal szaladgáltunk, a templomban a pünkösdi rózsa szirmait szórták szét. Nagyon királynői érzés volt rózsaszirmokon lépkedni, csak mondom.

Ha a lavórban a mosdóvízbe pünkösdi rózsaszirmot szórtunk, s úgy mosdottunk, azt mondták, szépek leszünk egész évben. A pünkösdi rózsa gyógynövény ám!

azt csak érdekességként mesélem el, hogy a pünkösdöt követte egy héttel későbbi vasárnapon a Szentháromság ünnepe, ami a pestisjárványok után maradt meg ünnepként, majd a pünkösd utáni második hét csütörtöke szép ünnep: Az Úrnapja. Ekkor nem dolgoztak a népek, zöld ágakból, virágokból, az ezidőtájt bőven virágzó rózsákból sátrakat állítottunk, s a körmenet után lebontottuk, az innen hazavitt ágakat szentelt növényeknek tartották, védelmet adott a háznak, a padláson a főgerendára függesztettük fel. (népi villámvédelmi céllal...:))

Pünkösdi ételekről

Pünkösd jellemzően májusra esik, ez már jóidő, a birkák megellettek, a báránykák nem tejesek már annyira, lehet kiválasztani levágandó birkákat is. A szegény ember ritkán esik húst, az ünnepek azonban húsosak, ilyen nagy ünnep a pünkösd is. Nem a majális (májusfa állítás, szerenád a leánynak, asszonynak), hanem a tüzesnyelvű szentlélek ünnepe. Egyrészt vallási, liturgikus ünnep – templomba elmentek ilyenkor azok is, akik máskor otthon ülnek, másrészt szabadban megélt örömünnep. Itt az ideje az üstben főzésnek, a nagy család összejövésének, a szentlélek áradásának, s ugye az a kertekben, isten arany napsütésében is árad ilyenkor. Pünkösdkor hát igazán húsos, hagyományosan vasárnapi ételeket fogyasztottak.

Olvastam, hogy másutt idei libákat sütöttek ilyenkor. Felénk a liba érték volt, ideit nem vágtak ilyentájt. Vagy errefelé később kotlódott a tojó, de a kislibák épphogy tollasodtak erre az időre. S amikor tollasodik, akkor nem hízik, (mint a kamasz, vagy hosszabbodik, vagy szélesedik, etapban, a liba sem egyszerre hízik is tollúsodik is). linbrunn_rose.PNG

Maradjunk annyiban, kár lett volna még ekkor levágni, szinte ingyen eszik a réten,később több rajta a hús, ilyenkor még kopasztva sem volt, nincs is még zsírja stb. A liba haszonállat, és ilyenkor levágni nem célszerű.) is és soványkák még, értelmetlen lett volna levágni őket. Ám ha libát ennék: rozét innék mellé!pl. Linbrunn Pinot Noir Roset, ami ebben a pohárban látható.

Ellenben ott a tyúk, amelyik áttelelt, már magához tért, de öregecske, és épp mostanra nagyobbak, vágnivalók a friss jércék, amik hamarosan tojni kezdenek. Az öreg tojót kotlósnak érdemes csak hagyni – szóval lehet vágni tyúkot. Kakast is, ha beérett a fiatalabbja tavalyról.

linbrunn_chardonnay.PNGPünkösd a tyúkhúsleves, a kakaspörkölt ideje volt! A rántanivaló jércéknél nem gond, hogy kevés a húsa, éppen attól finom, mert zsenge még, és édesanyám csak ezeket rántotta, később nem volt szokás már öregebb tikokat rántani. = Tehát a pünkösd a rántott csirke örömünnepe volt. - S persze a tartalmas húsos levesek ünnepe is – a tyúkhúsleves, kakasleves ugye ünnep az asztalon – de ha arról volt szó, ez a Galgamentén a „becsináltlevesek” ideje is volt: csirkéből készült, és liszttel, galuskával, savanyítva – nagyon finomra készítették mifelénk! Ezt még Vankómé Dudás Juló asszony is megírta.Mellé finom Linbrunn Chardonnayt javaslok – vajon valaki megkóstolja majd, mennyire illik össze a becsinált leves ezzel a száraz fehér borral?

 

S ha sokan voltak a háznál, akkor volt ideje az üstben készített birkapörköltnek.

Pünkösd a tavaszi ún. "zöldfarsang", a bálok ideje – kezdődik a munka a határban, a földeken, most idő volt szétnézni, kit nézeget majd még a legény, szóval tánc és bál volt akár vasárnap is és hétfőn is. S mi kell a bálhoz? Pünkösdi sütemények.

 • Ha a legfontosabb pünkösdi süteményeket nézem, legelsőnek emelem ki a pampuskát, a fánkot, de annak aztán több változata is volt. A szalagos, a csöröge, az ipolysági (elvégre a Galga onnan jött lefelé) stb.
 • Aztán vele egyenértékű a rétes, pünkösd nagy „rétesidő” volt, lehetett a gangon nyújtani, göngyölni a tésztát, beüzemeltük a nyári konyhát, sparhelt sütőjében sültek a rétesrudak… ilyenkor a cseresznyés-grízes, s a túrós volt a leggyakoribb, a meggyes, az epres, szóval a friss gyümölcsös.
 • A pitéket, lepényeket mondom harmadiknak: cseresznyés lepény, pite volt a leggyakoribb, hiszen érett, fogyasztani kellett.
 • ki ne hagyjam a kelt kalácsokat, sok tojással készítve!!

Családunkban evett pünkösdi ételek Galgamentén

Leves:

 • hagyományos tyúkhúsleves, vagy jérceleves
 • Becsinált leves vagy más tejfölös, savanyú húsleves
 • Tárkonyos ragulevesek

Húsok:

 • Rántott csirke
 • KAKAS paprikás, tyúkpörkölt
 • Birkapaprikás májusi pünkösdre
 • Bárány bográcsban vagy parázson

Sütemények:

 • Pampuska
 • Herőce
 • Krumplisfánk
 • Ipolysági fánk
 • soktojásos, édes fonott kalács
 • túrós rétes
 • túrós, meggyes, cseresznyés pite
 • lepények

 

Pünkösdi birkapörkölt receptje

linbrunn_kekfrankos.PNGAkkor volt érdemes készíteni, ha sokan voltak a háznál, - ez máig igaz! - mert a disznóölésnél is használt kinti nagy üst adta az edényt hozzá. Kezdem ott: a birkapörkölt is pörkölt, semmi nagy titkot ne várjatok. Ám ha elkészül a bográcsolóm a kertben, elkészítem nektek és lefotózom ide!! 

S rögtön hozzáteszem: Linbrunn Portugieser vagy a Kékfrankos az a bor, amit javaslok mellé. A teltebb, testesebb borok is jók, de a tiszta, egyszerű ízek passzolnak igazán össze: a legjobb asztali borunk és az egyik legjobb pörköltje szép hazánknak!  Fontos!! Érdemes olyan borral készíteni a pörköltet, amivel aztán kínáljuk is vendégeinknek!  Mindkét bor előnye az, hogy nagyon jók az áraik, és ha főzéskor elhasználok belőle, nagy társaság a vendég, nem mindegy, mennyibe kerül.

Az üst igényelte a szalonnát, azzal kell mindig körbekenni, s ez meg is adja az alaphangulatot. Bográcsos ételeknél szinte nem is érdemes kihagyni az indító szalonnás bedörzsölést!

Ilyenkor érdemes a fiatal állatból készíteni, a boltban ha nézem, az öreg birkahúsa setétebb, a faggyúja sárgább – tudom, nem egyszerű, de ha lehet minél világosabb színű húst minél fehérebb faggyúval érdemes választani.

A birkapörkölthöz alkalmas hús a lapocka, lábszár, nyak, gerinc, oldalas – felsorolhatom a birka részeit, a lényeg, ha lehetséges, minél több részét rakjam bele a bográcsba (lábasba, ha nincs bogrács). Ez a pörkölt annál jobb ugyanis, mennél többféle része kerül bele az állatnak, vagyis ha lehet, legyen a nyaka, szegye, a lapockája, a combja… Felénk azt tartották, főzzük bele az orrától a farkáig, akkor a legjobb a birkapörkölt, de ilyet még sosem ettem, általában a beosztás és az ésszerűség jegyében sosem készült túl sok.

Kihagyhatatlan a csont, ha lehet, minél több csonttal együtt készítem. Különösen kell a bogrács aljára, alulra, nem is ég le, s jobb is az íze, a csontok szeretnek pirulgatni.

A régiek a belsőséget simán belefőzték, attól lett igazán kocsonyás (mája, szíve, nyelve jön szóba), de pl. ha volt feje, a fejhús igen jónak mondták, és ha volt, az került az üst aljára rögvest.

A csontok alapján nehéz mennyiséget saccolnom, de egy kilónyi hús kell négy főre, amit öregebb jószágnál lehet leforrázni, ecettel áztatni, stb. Én mindig leszedem a faggyút és lehártyázom a húst. Ez benne a legtöbb munka.

Az arányok egy kilónyi húshoz: diónyi zsír, kettő nagyobb vöröshagyma, egy-két gerezd fokhagyma, bele vagy a télire eltett lecsóból 3-4 evőkanál, vagy két-két paradicsom, paprika. Egy erős paprika is jó bele. Fűszerek: só, bors, őrölt édes pirospaprika, s csípős is, ha nincsen bele más csípős paprika. Kis kömény kihagyhatatlan, de őrölten, nem egyben.

Szóval ez így pörkölt.

Lehet borral is készíteni, de az ráér a közepén majd még belekerülni. A borról azt tartották, elveszi a birkaízt. Ha ment bele bor, akkor abba be is pácolták a birkahúst, s a pácborral öntözgették fel, mindig keveset, mert úgy mondták, „a birka nem úszik”.

Ami viszont fontos tudni a fűszerezésről: a piros paprikát és fokhagymát mindig két részre osztom, az elején a felével szórom meg a megpirított hagymát, a vége felé adom bele a többit (színesebb és jobb ízű lesz), s a fokhagymával is, az eleje szétfő, sűrít, a végén belenyomott fokhagymától üdébb lesz a pörkölt.

Elkészítése a szokásos. A szalonnás, zsíros alapon hagyma, fokhagyma fonnyasztva, fűszerek bele, elkeverve, paprika is. Jön a csont, az apróra vágott hús, pirítom. A birka vizes, sok levet ereszt, lehet nyugodtan – néha felkeverve, rázogatva pörkölni.

Jöhet a paprika és paradicsom (én ekkor is adok bele paradicsompürét és egy kanálnyi erősmaját (erős pista a boltból, erősmaja ha én készítem a paprikapépet), télen meg persze a már említett néhány kanál lecsót). Majoránna – csak a birkapörkölthöz adom, de ahhoz szerintem kifejezetten érdemes! Vigyázni vele, erős az íze.

A végén már nem kell bele a bor, alkoholos, s tán még savanykás is lesz az íze, az elején sem jó, nehezebben puhul a hús, elvész a bor zamata, nem is érezni a bort, tapasztalatom alapján a közepén az igazi hozzáönteni apródonként.

A cigányok ezt is (akárcsak a kakaspörköltet, harcsapörköltet) túróscsuszával ették, a szokásos köret a haluska, a nagyobb szemű, deszkáról szaggatott nokedli, sztapacska, aprószemű nokedli, sós-köménymagos vízben főtt krumpli, és a csárdagazda körete (brassói szabadon), szalonnazsíron sült hagymás krumpli, s ha ezzel össze rázom a pörköltet…

Pásztorpörkölt 

Csitári Gabi, gyermekkori szomszédom, későbbi juhász mesélte, hogy kint a juhászok az akloknál nem pepecseltek ilyesmivel, úgy főzték a birkát pásztorosan, ahogyan Pakson láttam a halászlevet.

Egy réteg birkahús, darabokban, csontosan, egy réteg hagyma, megszórva sóval, borssal, köménnyel, megint és megint, végül felöntik hideg vízzel (úszik a birka, csak mondom). Ha forr a víz, akkor beleszórnak piros paprikát, és hagyják parázson lassan készre főződni.

Ha krumplit tesznek bele a végén, akkor birkagulyás. Mehet bele tészta is, vagy csak tészta, de csak a végén. Laktató, finom egytálétel.

Szólj hozzá!

2015.05.07. 10:31 mijemaja

Borkóstolót tart a Linbrunn – és borkorcsolyás mártogatósokat készítek

Katinka megkért, kellenének borkorcsolyák.

A Wine Business rendezvényén ajánlottunk fel a sorsolásra jegyeket, vagyis egy meghívót egy „PRÉMIUM Borkóstolóra”- mondván, eljutottunk oda, hogy a Villányi Borvidékre vonatkozó törvény alapján „villányi védett eredetű prémium” borokat is készítünk, és szeretnénk ezeket megmutatni az érdeklődő borbarátoknak.

1.jpg

Helyszín: VINOPIANO BORBÁR
Időpont: 2015. május 8. 18 óra
Tervezem, milyen bor lesz és mit is készítenék melléjük a vendégeknek. Mártogatni: grossini és pirított bagett.

Chardonnay 2014
Ez egy aranybor, a pécsi Luca napi Újbor Mustra Borversenyén aranyérmet nyert, s a Magyarországi Németek Országos Borversenyén a harmadik legmagasabb pontszámot elért fehérbornak bizonyult. Friss, gyümölcsös és üde savú bor.

Mellé: olajbogyós mártogatóst gondoltam ki.
A fehérbor mellé nagy kedvencem a kecskesajt (vagy feta) olajbogyóval, kis oreganóval megszórva, de mártogatóst kértek, hát átalakítom azzá.
Elképzelésem: Korfu szigetéről hozott isteni és extraszűz, hidegen sajtolt olívaolajat teszek a tálba
Belekockázok apróra olajbogyókat
Icipici fokhagymát aprózok bele
Salotte hagymából vagy gyöngyhagymából nagyon keveset 
Sózom, durvára darálok bele abból a fekete borsból, amit India Kerala tartományából hoztam, és olyan az illata, mint semmi másnak
Már csak házi sajtot és görög fetát reszelek bele és krémesre keverem, Korfu szigetén a hegyoldalban szedett igazi vad szurokfüvet, azaz oreganot is belemorzsolok.

Rozé 2014?
A rozénk reduktív, tuttifrutti gyümölcsös bor.

Balzsamos epres sajtkrémre gondoltam

2.jpg

Epret igen apróra vágok és megfürdetem jóféle balzsamecetben
Egy tálba többféle sajtot reszelek meg (isteni házi sajtom is van!), tejszínes sajtkrémet is adok hozzá
Tejfölt és joghurtot keverek össze, hozzáteszem a sajthoz
Sózom, borsozom,
Bazsalikom levelet is belevágok és egy kis zamatos turbolyát- amit a képen lehet látni, a villány-virágosi Szent Imre templom mögött, a pincék között szedtem!
Megszórom az eperrel, bazsalikomlevéllel díszítem, és nektek adom

Syrah 2013
Ez a syrah könnyed, nem robosztus, de nagyon izgalmas, igazi összetett ízű, igazi mediterrán jellegű bor: levendulás, zöldfűszeres, pirosbogyós (piros áfonya, málna,  ribizli) és citrusos zamatokkal.
Az áfonyás –csokoládés syrah egy céklás krémet is elbírna, s akkor az asztalon ott lehetne egy kis érdekes szín is - de ezen még gondolkodom.
Ha ezt készítem el, akkor megsütöm a céklát puhára, összetöröm, kis tormával és majonézzel, netán kecskesajttal és citromlével, sóval krémesre keverem 

Kékfrankos 2013
Meggyes-szilvás kékfrankos a maga egyszerű ám mégis tökéletes ízeivel alkalmas a tepertőkrém mellé.
Libatpertőt szeretek hozzá, összetöröm a kés lapjával, aztán a mozsárban a nagyját krémesre keverem a libazsírral (kacsazsírrral, ha nincs más).
Krémesebb, ha belecsempészek egy kevéske tejfölt is.
Jó bele a snidling, nagyon jó. Pici lilahagyma, darabosan, rusztikusan, elvégre ez egy kis hazai…
S a végén az összetört tepertőt is belekeverem.

Merlot 2013
A merlot igazi GÖMBÖLYŰ bor, úgy fogalmaztam meg a hátcímkére, hogyha ez a bor macska volna, akkor dorombolna a poharunkban, olyan behízelgően kerek. Szilvás és málnás, sok gyümölccsel, csokoládéval, remek utóízzel. Mi kerüljön mellé?

Medvehagymás currys majonéz

4.jpg

A majonézt egy kevés tejföllel lazítom.
Beleaprítom a medvehagymát, amit a Villányi ördögárokban szedtünk Dorisszal, és hogy megőrizze a zamatát, lefagyasztottam nemrég. (Ha bárkit érdekel, csak a levelét és a bimbókat szedtük, a virághagymát mind otthagytuk!!!)
Indiából hoztam a curry-fűszerkeveréket, (a berlini currys virslit olyan mennyiségben készítjük idehaza, hogy curry nagyhatalom leszek lassan), abból adok egy kanálkányit a krémhez.
Sózom is, és megkóstolom, igényel-e egy kis citromlevet, és worchesteire szószt is egy cseppnyit, s kicsi ketchup-ot. (csak a berlini currys virslire emlékezve!)

Cabernet franc 2013
Az én királyfi borom. Egyszer vitatkoztam valakivel, aki szerint ez női bor, szerintem meg egy karakán pasi. Fajtajelleges, erőteljes, csupa lendület, zamat, egy Sean Connery fénykorában, mondjuk a Sziklában. Igazi jóféle villányi bor, a fűszerek a hordóból érkeztek, kicsinyke fa, de nem lóg ki, 13 feletti alkohol is épp a helyén van, ízében a meggy és szilva a domináns, de ha figyelünk, szamóca, szeder is benne bújik

Kurkumás aszalt paradicsomos mártogatóst gondoltam.
Tejfölt keverek össze egy az egyben joghurttal, kicsi backamadarasi juhtúróval.
Apróra kockázom az aszalt paradicsomot.
Az olaját is hozzákeverem.
Kurkumát teszek hozzá, és picike borsikafüvet vágok bele. Só és bors még jöhet, óvatosan a juhtúró végett.

Cabernet sauvignon 2013
Enyhére égetett újhordókban érleltük, érződik rajta de nem tolakodó a kicsi füst, viszont éppen ezért érezhetően vaníliás, csokoládés, és a gyümölcsben dominál az áfonya.

Fekete sóval és fekete szezámmaggal valamint fekete köménnyel ízesített mártogatóst készítek mellé tejfölből, sonkafoszlányokkal.

Katinka érdekességként kínálna 2010-es cabernet sauvignont is.
Ez a bor egy nagyon nehéz évjárat meglehetősen jól sikerült bora, még 2013-ban a dunaszerdahelyi MUN-DUS Nemzetközi Borversenyen, - ami az egyik legjelentősebb szlovákiai borverseny – 85 pontos ezüstéremmel díjazták. Fekete ribizlis, szilvás, melegedése során az ízeit egyre szebben kibontó bor.

Szépen illik mellé a „bazsalikomos-soksajtos mártogatós”.
Van füstölt sajtom, trappistám, házi kecskesajtom, mascarponém, és ez lenne az alap, ebbe vágnám bele a friss bazsalikom leveleket, egy kis fokhagymát, kevés olívaolajat és sóznám, borsoznám. Kis magocskás mustár mehetne bele.

Ráadásul elkészítem a legegyszerűbb mártogatósomat is, amit kár lenne kihagyni, és ez a Fokhagymás joghurt
Egy pohár joghurt kell hozzá, abba sűrítenivalóként pár evőkanál tejföl, (krémsajt vagy majonéz, netán juhtúró, vagy szétnyomható, puha sajt),  belezúzok pár gerezd fokhagymát és beledarálok borsot. Tényleg csak ennyi!!
Ha szépítem, belevágok nagyon apróra  színes paprikát (pirosat, sárgát, zöldet), zöldhagymát vagy snidlinget, kis aszalt paradicsomot, de ezekben a színük a legszebb.
Vagy megszórom kaporral, zöldpetrezselyemmel…

Ha idehaza készítem, nem pár gerezd fokhagymát, hanem egy-két fej fokhagymával alapozok, dörzsmozsárban töröm össze, és selymesre keverem olajjal = igen a román muzsdéj (mujdei) – s lazíthatom vízzel, tejföllel, ízesíthetem kaporral, stb.- isteni (Leírtam, felraktam, lehet megnézni!!)

Quacamole készítését is fontolgatom. Jó kis gránit dörzsmozsárban – vagy hagyjam a következő borkóstolóra? Szóval dolgozom a projekten… Jelentkezem a végeredménnyel!
Illetve hozom a képeket és a véleményeket 

 

Szólj hozzá!

2015.02.15. 21:35 mijemaja

Narancsos méz készítése avagy méz narancs csíkokkal gasztroajándékba

Címkék: méz narancs narancshéj akácméz gasztroajándék selyemfű egyedi virágméz

narancsos_mez_1.PNGEz nem narancsméz! Csak narancs csíkocskákkal ízesített, gazdagított akácméz (selyemfűméz, hársméz). Ezt írtam a narancsméz ismertetése alá (idézem). Narancsos méz házilag (karácsonyi gasztroajándékba?!) Ez persze nem az olasz narancsméz, hiszen mezei magyar akácból, ámorból vagy selyemfűmézből készítem: leheletvékonyra szelt narancshéjakat keverek bele: több napig –cserélgetve a vizet!- beáztatom, cukorszirupban átfőzöm, megszárítom, cukormentes, de tartósított (szinte kandírozott) narancshéjat. Adok neki időt, 1-2 hét elég is ahhoz, hogy a méz tényleg finom narancsos legyen. Teába isteni!! – Szép üvegcsében készítve látványos, mutatós darab annak, aki értékeli a szépet és a finomat.

Kaptam egy kérdést: Anikó Kovács írta (2015. február 11. 22:58): Szia azt szeretném meg kérdezni hogy a mézbe menyi narancs csíkokat teszel bele és hogy a leve is kell és meddig kell ezt így hagyni, hogy hatása legyen. Köszike

narancsos_mez_keszitese_1.PNG

A válaszommal voltaképpen kompletté tettem a narancsos méz készítésének leírását, íme: Szia, Anikó!

Egy kis üvegecskébe (tán 250g méz) szerintem legalább egy nagy narancs héja kell, hogy látszódjék, de kettőt is elbír. (Szeretem megenni a mézes narancshéjat, ezért teszek bőven, de a vásáron először vett ilyen mézben talán ½ narancs háját rakta az eladó, de ettől több már kukachalmaznak látszik.)

1. A narancs héját úgy hámozom, hogy nagyon-nagyon vékony legyen, csak maga a sárga héja, a fehérjéből minél kevesebb legyen, attól tud keserű lenni. Utána vágom annyira kis vékonyka csíkokra, amennyire csak tudom.

2. Régebben áztattam pár napot főzés előtt, de kísérleteztem, és elég ha cukros vízben főzöm fél órányit. Ehhez egy narancs héjához mondjuk egy pohárnyi vízhez 1-2 ek cukrot adok, felforralom és beleszórom a narancshéjat. Legalább fél órát főzöm nagyon kis lángon, ennyi idő után már nem annyira keserű. Ha még ez is zavarna, akkor először (10 percig mondjuk) sima vízben főzöm, leöntöm a levét és utána teszem cukros vízbe fődögélni.

3. Leszűröm. (A főzőlé pl. édes rizs főzéséhez tökéletes, már csak azért is, hisz aztán ott narancs belseje is, és a narancsos tejberizs isteni finom, ). A leszűrt narancscsíkokat megszárítom, szépen kiteregetem, hagyom teljesen megszáradni. Ez nagyon fontos! Semmi nem áll el jól, ha nedves! Még a tartósító mézben sem, tehát a főzőlé, a narancs leve nem kell bele. (Az nagyon jó a narancsos rizshez.)

narancsos_mez_keszitese_2.PNG4. Ha száraz,már a narancs héja (de nem száradt ki pergamenre) – akkor beleszórom a kis üvegbe és felöntöm a mézzel. utána rögvest ehető, minden nap jobb. egy hét után már narancsos a méz íze. Pikáns, különleges.

Anikó! ugyanezt cukorszirupba főzött citromhéjjal is csinálhatod. Ha abba netán belereszelsz kis gyömbért is, akkor azt nem is kell sokáig hagynod, azonnal lehet és kell is enni – és ez egyrészt egészséges, másrészt – a legendák szerint – fogyaszt. Érdemes kipróbálni! De az nem áll el sokáig, én a hűtőben tartom addig is, míg elkanalazom. Napi 1-2 ek elég és segít az influenzás időken.

S a grapefruit levét is rendszeresen isszuk, kifacsarom, és a magokat mindig (!!) elrágcsálom. Keserű de nagyon egészséges. Ha rendszeresen iszom-rágom, nem leszek influenzás még ilyen fertőző időkben, országos járvány idején sem.

Szia! Maja

 

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása