Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2015.07.14. 03:03 mijemaja

Gyomorfekély nyombélfekély enyhítő gyógyteakeverék

Címkék: ital tea cickafark csalán gyógytea gyógynövények körömvirág papsajt kálmosgyökér fodormenta galgamenti népszokások porcfű

nyombel_fekely_tea_1.PNGDon Gó nevű kommentelő írta a „rettenetes ízű ámde szépszínű és gyógyító hagymatea” készítésénél, hogy: „Ez jó! :) Ám valóban nem árthat egy akutabb nyombél (gyomor) fekélyes gyulladás gyógyítására szánva, elfogyasztva? Nem sokat ad ki a Google evvel: "Gyomorfekély, hagymatea" (Ezzel jöttem ide.) :-P”

Neki válaszoltam, de aztán rájöttem, ez is egy olyan tea, amit érdemes leírnom nektek is. Szia, a hagymateát nálunk arra ittuk, amit írtam. Gyomorfekély, nyombélfekély gyógyítására kéféle teát is javasolnék, és rád bízom, kipróbálod-e. Az egyik forrázat, a másik áztatás.

Emésztésre, gyomor és bélbántalmakra való jóízű tea:

nyombelfekely_tea_2.PNGHozzávalói:

  • A körömvirág most nyílik, teli vele a kert (jobb oldalon alsó és felső képen is) - én is szárítom nagy ütemben = lecsippentem az éppen nyíló virágfejeket, kifejtem őket, és zörgősre szárítva elteszem, mert teának, krémekbe, gyógyító fűszernek, fűszerkeverékbe egyaránt jó!
  • A cickafark (balra az alsó képen) most nyílik, gyomként az utak mentén is, a virágát szedem, némi zsenge levél még megy bele, de max pár centis szárral csippentem le – és ebből nagyon de nagyon keveset adj a keverékhez, különben a jóíz helyett epekeserű lesz a tea, megiható, de förtelmes
  • A csalán (bal felső képen, teli vele a Rákospatak partja, abból a lényeg, hogy ne legyen virágos, és minél zsengébb, annál jobb az íze), a vízhajtó teámnak is része, hólyaghurut gyógyítóm, örömtea (mert finom, és alkalmas tavaszi tisztítókúraként, jobb oldalt alul szárítva látszik az üvegben)
  • Papsajt (felül középső képen, ugyancsak utak mentén és virágzik, a kis lila virágát szedem öröm- és fogyasztóteának, s a zsenge levélhajtásokat csippentem le, rövid szárral gyógyteának )
  • Ha van fodormenta a környéken (bár igaz, bizonyára kapható is herbáriákban, középen alul, mellette borsmenta is látszik, de ide fodormentát javasoltak), akkor az jó ízt is ad neki, és szintén bélnyugtató hatású.
  • Esetleg kis porcfüvet javasoltak még bele a Galgamentén az öregasszonyok. (Aki nem hisz nekem, hallgassa meg Vankóné Dudás Juló nénit…)

Elkészítése:

Egy csésze (szűk 2 dl) vízhez egy teáskanálnyi keveréket teszek, leforrázom, 7-8 percig állni hagyom, és kortyolható. Tényleg könnyedén kortyolható, mert az íze kellemes, Fanni, szerinted nagyon átjön a mályva (a papsajt révén, na meg virágzó papsajt ágaim voltak), és finom.

Nyombélfekény esetére áztatott kálmostea

A kálmosgyökér (Arocus calamus) viszont az én környékemen nem szedhető, védett is, nincsen róla saját fotóm. Igen illatos vízparti sásféle (orvosi kálmosnak is mondták az öregek, merthogy gyógyító ereje van, gyomorvidítónak is tartották, s gyomorkeserűk alkotóeleme volt az illata, fűszeres zamata és gyógyhatása végett).

Direkt nyombélfekélyre javasolták a hatása végett.

Egy teáskanálnyi gyökért (herbáriákban kapható porítva) este be kell áztatni (mint a vérnyomásra is javasolt fagyöngyöt, vagy a májra nővéremnél igen bevált tárnics gyökeret).

Egész éjjel ázik. Reggel felkelsz, épp csak meglangyosítod, felkevered, leszűröd és apró kortyokban megiszod. Ennyi a napi adagja! Kúraszerűen, legalább 2 hétig javasolt, egy hónapnál több már nem javasolt.

Én nem gyógyszer és orvos helyett mondom, hanem kipróbálásra. Hiszek a szülőföldem, a galgamenti öregek évszázadok alatti megfigyeléseiben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr247626602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása