Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.04. 10:55 mijemaja

Aszódi néni majomkenyere Hóvirág kétszersült híján babapiskótával avagy a majomszósz

Címkék: édesség desszert babapiskóta aszódról majomkenyér #összes

Aszódi néni majomkenyere Hóvirág kétszersült híján babapiskótával

Nagyon szerettem.
 
Aszódi néni a szomszédunk volt. Az aszódi általános iskola konyháján szakácsnőként dolgozott.
Szomszéd ismerős gyerekként nem volt felém részrehajló, sosem kaptam szebbet, többet, finomabbat, mint bárki más, pedig elviseltem volna a menzakoszt mellett - ez irányban semmi szép emlékem sincs róla.
Ellenben a majomkenyerét azt szerettem.
 
 
 
Hozzávalók:
-          Édes kétszersült kell hozzá, anno „Hóvirág” néven lehetett kapni.
-          Tej, rum és erős fekete kávé a kétszersült leöntéséhez
-          Végül vaníliáskrém kell a tetejére.
 
Vaníliáskrém elkészítése (utánérzet alapján):
-          Egy vaníliapudingot elkeverek egy tojássárgájával, és 3 dl tejjel teljesen simára.
-          Felteszem főni, és folyamatosan, egyenletesen keverem, megvárom, amíg össze-vissza pufogja magát az a krém.
-          Azon forrón hozzáadok 2-3 ek cukrot és egy-két vaníliáscukrot (nem merem korábban, cukrosan könnyebben odakap) – a cukor mennyiségét az egyéni ízlés határozza meg, mi nem túl édesen sütünk. Reszelt citromhéjat is adok hozzá!!!!!!!
-          A forró krémhez adok egy zselatinlapot, had legyen egy kis tartása – de ez opcionális, tényleg jó nélküle is. (Ha adok: beáztatom langyos vízbe, kinyomkodom, kevés vízzel felforralom, a forró krémből hozzákeverek, és szép lassan, kis adagokban, folyamatosan elkeverve beleteszem a többi krémbe.
 
Majomkenyér elkészítése:
 
  1. Aszódi néni az édes kétszersültet szétdarabolva egy jénai aljára rakta le. (Általában egy-egy adagos jénaiba készítette, és úgy osztotta ki a gyerekeknek uzsonnára: egy gyerek, egy kis jénai, benne a majomkenyér.)
  2. Leöntötte forró tejes-cukros-rumos kávéval a kétszersültet
  3. Az elkészült vaníliáskrémmel borította be az egészet.
  4. Hidegre tette, úgy tálalta elénk.
 
 
 
Aszódi néni majomkenyere gyümölccsel
 
Odahaza Aszódi néni már kedvesebb volt, és adott a gyümölcsös majomkenyérből is.
Három félét használt hozzá:
-          párolt almát (kompótot, vagy befőttet)
-          párolt őszibarackot (vagy befőttet)
-          darabokra vágott narancshúst.
 
Aszódi néni a kávés kétszersültre vékony rétegben lerakta a gyümölcsöt.
A pudingos krém főzésénél a tej egy részét a gyümölcs levével helyettesítette (almalé, barack leve, narancs kifacsart leve).
A krém tetejét gyümölcskarikákkal díszítette, úgy hűtötte le.
 
Tálaláskor lehet díszíteni, cukrozott tejszínhabbal, és köré vagy csíkokban egy kis málnaszörpöt önteni.
 
a facebookra érkezett egy szívemnek nagyon kedves komment:
"Mindig nosztalgiával gondoltam az aszódi iskola menzáján kapott "majomszósz"-ra. Imádtuk. Itt most rátaláltam a receptre, és tegnap elkészítettük. Köszönjük.
Sárközi Katalin, egy volt aszódi általános iskolás."
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr302055651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása