Aszódi néni majomkenyere Hóvirág kétszersült híján babapiskótával
Aszódi néni a szomszédunk volt. Az aszódi általános iskola konyháján szakácsnőként dolgozott.
Szomszéd ismerős gyerekként nem volt felém részrehajló, sosem kaptam szebbet, többet, finomabbat, mint bárki más, pedig elviseltem volna a menzakoszt mellett - ez irányban semmi szép emlékem sincs róla.
Ellenben a majomkenyerét azt szerettem.
- Édes kétszersült kell hozzá, anno „Hóvirág” néven lehetett kapni.
- Tej, rum és erős fekete kávé a kétszersült leöntéséhez
- Végül vaníliáskrém kell a tetejére.
Vaníliáskrém elkészítése (utánérzet alapján):
- Egy vaníliapudingot elkeverek egy tojássárgájával, és 3 dl tejjel teljesen simára.
- Felteszem főni, és folyamatosan, egyenletesen keverem, megvárom, amíg össze-vissza pufogja magát az a krém.
- Azon forrón hozzáadok 2-3 ek cukrot és egy-két vaníliáscukrot (nem merem korábban, cukrosan könnyebben odakap) – a cukor mennyiségét az egyéni ízlés határozza meg, mi nem túl édesen sütünk. Reszelt citromhéjat is adok hozzá!!!!!!!
- A forró krémhez adok egy zselatinlapot, had legyen egy kis tartása – de ez opcionális, tényleg jó nélküle is. (Ha adok: beáztatom langyos vízbe, kinyomkodom, kevés vízzel felforralom, a forró krémből hozzákeverek, és szép lassan, kis adagokban, folyamatosan elkeverve beleteszem a többi krémbe.
Majomkenyér elkészítése:
- Aszódi néni az édes kétszersültet szétdarabolva egy jénai aljára rakta le. (Általában egy-egy adagos jénaiba készítette, és úgy osztotta ki a gyerekeknek uzsonnára: egy gyerek, egy kis jénai, benne a majomkenyér.)
- Leöntötte forró tejes-cukros-rumos kávéval a kétszersültet
- Az elkészült vaníliáskrémmel borította be az egészet.
- Hidegre tette, úgy tálalta elénk.
Odahaza Aszódi néni már kedvesebb volt, és adott a gyümölcsös majomkenyérből is.
Három félét használt hozzá:
- párolt almát (kompótot, vagy befőttet)
- párolt őszibarackot (vagy befőttet)
- darabokra vágott narancshúst.
Aszódi néni a kávés kétszersültre vékony rétegben lerakta a gyümölcsöt.
A pudingos krém főzésénél a tej egy részét a gyümölcs levével helyettesítette (almalé, barack leve, narancs kifacsart leve).
A krém tetejét gyümölcskarikákkal díszítette, úgy hűtötte le.
Tálaláskor lehet díszíteni, cukrozott tejszínhabbal, és köré vagy csíkokban egy kis málnaszörpöt önteni.
a facebookra érkezett egy szívemnek nagyon kedves komment:
"Mindig nosztalgiával gondoltam az aszódi iskola menzáján kapott "majomszósz"-ra. Imádtuk. Itt most rátaláltam a receptre, és tegnap elkészítettük. Köszönjük.
Sárközi Katalin, egy volt aszódi általános iskolás."
Sárközi Katalin, egy volt aszódi általános iskolás."