Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.04. 10:30 mijemaja

Édes bablevese

Címkék: leves zeller bab füstölt csipetke lestyán leveszöldség édestől aszódról #összes

Babot pedig enni kell – ez volt a szentencia Édesnél. A háborúban (vagyis a második világháborúban) valahol nővérként dolgozott az édesanyám, és onnan jött a bab, mint fehérje forrás, csonterősítő, porcépítő csodaétel mítosza, a fokhagyma egyetemlegességével együtt, így aztán a babot mindig jó sok fokhagymával ettük…

 

Gyermekkorom bablevese (hetente egyszer, leginkább csütörtökönként): szalonnabőrrel készült. Édes ragaszkodott a füstölt ízhez, akkoriban pedig másra nemigen telt.

A szalonnát a babfőzelékhez sütötte „kakastaréjnak”, a bőrét a leveshez használta ízesítőnek. (A főtt szalonnabőrt egyébként csak a kutyák szerették nálunk.)

 

A bablevest leggyakrabban édes fejeskáposztával vagy kelkáposztával ízesítette: beleszecskázta, belefőzte, és úgy ettük, még tartalmasabban.

Füstölt húsból csülök, oldalas, kolbász, szalonna, szalonnabőr került bele, a gyakoriságról már szó esett.

A kelkáposztát azért hangsúlyozom, mert igen jó együtt, és másutt nem nagyon ettem így, ez tót módi lehet, gondolom, vagyis része a ti családi örökségeteknek.

 

Még egyet ki kell emelnem: CSIPETKE - Édes igyekezett pótolni a hús hiányosságait, és laktató ételeket az asztalra tenni, gondolom, ezért is volt a bablevesében szinte mindig csipetke. Ő még a paprikás krumplit is csipetkével készítette…

 

Hozzávalók a bableveshez:

-          fél kilónyi bab (4 embernek), fehér aprószemű, tarkabab, menyecskebab, májbab, ezeket használtuk leggyakrabban

-          egy darabka füstölt

-          kicsi zsiradék, jellemzően libazsír

-          leveszöldség: 2-3 répa, 1-2 fehér répa és sok zeller, (na jó, egy kisebb fej)  zöldjével együtt, lestyán, ha nem volt zellerzöld

-          1-2 gerezd fokhagyma, egy kisebb fej hagyma

-          fűszerek: só, bors, piros paprika, 1-2 babérlevél, sőt, egy icipici kis csípős paprika is belefért néha

 

Elkészítése:

 

  1. Édes a babot előző este beáztatta.
  2. Másnap az áztatóvizet leöntötte, a füstöltet és a babot tiszta sós vízzel feltette főni – annyi vízzel, ami alighogy ellepi. (A többi víz majd a rántásból jön hozzá!)
  3. Nekiállt megpucolni a zöldségeket, és mellé dobálta a babnak: répa, zeller és fehér répa került oda. Ha nem volt zeller, akkor Édes néha lestyángyökérből vágott bele – nagyon finom ám az íze!!
  4. Édes készített egy hagymás rántást – elég barna rántást, amibe 1-2 összenyomott fokhagymát is beletett, aztán a rántást félrehúzva megpaprikázta, felöntötte hideg vízzel (vagy ha hagyta kihűlni, akkor a hideg rántást a bab meleg főzővizével öntötte fel).
  5. A rántást hozzáöntötte a bableveshez, és amikor már a leves újra felforrt, beleszórta a csipetkét. Mikorra a csipetke megfőtt, a rántás is eléggé kiforrta magát, akkor beletette a friss zellerzöldet. (Ha csak száraz volt, akkor azt már korábban belekeverte a leveshez, annak több idő kell az ízesítéshez.)
  6. A szalonnabőr kikerült a kutyákhoz, a többi füstölt, ha puha volt, az asztalra, vagy tovább sülni a tepsiben a sütőbe, mellé rakott krumpli karikákkal – és megvolt a második fogás is!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr952055581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása