Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.04. 14:16 mijemaja

Édes piszkés szószai

Címkék: gyümölcs édesség mártás desszert piszke köszméte édestől #összes

Édesnél kétféle piszkeszósz létezett, az egyik igazi savanykás szósz, a másik édeskés mártás.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Piszkeszósz igazán édesen édességként
 
Édes a tej-víz elegyében puhára főtt piszkét nem berántotta, hanem tojássárgájával elkevert liszttel, amit tejjel felhígított, besűrítette.
Az elkészült tűzforró édes szószba a keményre felvert tojáshabot Édes kétféleképpen adta hozzá: a gyakoribb változatban (ezzel nem volt annyi munka) egyszerűen belekeverte szép finoman és elkeverte benne.
A munkásabb változatnál szépen, kanalanként adagolta bele, jól kiforralta, és amolyan savanya, piszkés madártej lett belőle habgaluskákkal. Ez nagyon szép, mutatós volt, főleg, ha volt benne pirosra érett piszke is: a sárgás mártás, benne a pirosas piszke, fehér habgaluskák között…
 
Amikor a párom először evett nála, pont ez volt otthon, és az én párom megette. Azóta soha többé. Pedig lehetett szeretni, de ő az édes-savanyú elegyét nem szereti!
 
Piszkeszósz sült almával
 
A sült alma édeskés savanyúságát csak finomabbá teszi a köré öntött piszkeszósz – keresztapátoknak nagyon ízlett.
 
Jégkrémmel is finom volt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr132056212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása