Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2014.09.10. 23:22 mijemaja

Dányi mézes szelet

Címkék: desszert sütemények krémes sütik

Dányi mézes szelet.PNGEzt a süteményt Dányban kóstoltam a Falunapon, a Bor és Kenyér Ünnepén, a IX: Egyházi és Világi Borok Versenyének eredményhirdetésén. Kolléganőm Jeremiásné Kertész Éva helybéli Beatriceként kalauzolt, és Hajni nevű, nagyon kedves, igazán tűzről pattant ismerőse (bocs, hogy csak ennyit jegyeztem meg a nevéből) készítette ezt a süteményt. Ettem és ettem – nagyon ízlett. Félre is vontam Hajnit, árulja el a receptet, mire rám nevetett, s mondta, elkérhetem Évától, aki már szintén elkérte tőle korábban. A sütemény receptje vendégeskedés és kóstolást követő receptelkéréssel került hozzá is. A bal oldali képen Hajni a fantasztikus mézesével, jobb oldalt maga a szuper süti fotója!

Még nem néztem meg a neten keringő mézeseket, mert ennél a lényeg: kicsit puha, de isteni! Szóval ez egy Dányban az asszonyok által készített, bevált recept, s a fotók beszéljenek a sütemény helyett!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál kakaó
  • 2 kávéskanál méz
  • ½ kanál szódabikarbóna
  • 5 dkg vaj

A liszt kivételével mindent egy zománcos tálba rakunk. Ezt 5 percig melegítjük gőz felett úgy, hogy szétolvadjon. Állandóan keverjük fakanállal. Ha a massza szétolvadt 25 dkg lisztet beleöntünk, és jól elkeverjük még a víz felett, majd amikor levesszük, a másik 25 dkg liszttel összegyúrjuk. 3 egyenlő részre vágjuk, majd a tepsi hátulján (lisztezett) közepes tűznél inkább csak szárítjuk. A kisült lapok nagyon kemények, majd a töltelék puhítja meg.

Krém:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 l tej

3 evőkanál lisztet jól elkeverünk egy kis hideg tejjel, hozzáadjuk a 2 csomag pudingport és a cukrot. Hagyjuk állni 10 percig. Ezután a forrásban lévő tejhez hozzáöntjük lassan, nehogy csomós legyen. Ezt sűrűre főzzük, és hűlés közben hozzáadjuk a 20 dkg vajat. (Kisebb darabokra vágom a vajat és úgy keverem hozzá egyesével a meleg masszához.) Ha egészen kihűlt megkenjük vele a lapokat. A tetejét mázzal vonjuk be.

Máz:

  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaó
  • 2 kanál víz
  • 5 dkg cukor

Ezeket összefőzzük, és a süti tetejére kenjük.

A süteményt éjszakára hűtőbe rakjuk, másnap szeleteljük.

Dányi mézes Hajnitól.PNG

Végezetül csatolok pár képet magáról a falunapról is.

dányi falunap.PNG

dányi borverseny eredmények.PNG

dányi borverseny.PNGVolt egy érdekes Borturisztikai konferencia is a Polgármesteri HivatalDísztermében:

  1. Bor a régi szakácskönyvekben (Előadó: Dr. Gundel János, a Budapesti Gazdasági Főiskola volt tanszékvezetője)
  2. A bor szerepe a gasztronómiában (Előadó: Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense)
  3. A bor helye az egészséges táplálkozásban (Dr. Lugasi Andrea, a Budapesti Gazdasági Főiskola tanszékvezetője)

 

Az előadásokon jegyzeteltem, s remélem hamarosan elmesélem az ott hallottakat!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr845650371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása