Nagyon egyszerű elkészteni – csak olyan lusta tud lenni az ember, na meg tudom, ha készítek, nem tudom abbahagyni a rágcsálását, és kalória az van benne.
Előkészítem:
megdarálom a diót-mandulát, mogyorót kedvem szerint: durvára/apróra, vagy egészben hagyom őket.
A serpenyőbe kevés olajat teszek, hozzáadok kristálycukrot.
Felolvasztom szép lassan – egészen aranybarnára.
Közben előkészítem a gyúródeszkát és a sodrófát, beolajozom mindkettőt.
Ha tányérra borítom, akkor a tányért olajozom be.
Az aranybarna cukorhoz szórom a magocskáimat. Kb. a cukor harmada legyen térfogatra, akkor könnyű lesz a grillázst ropogtatni, de még nem esik szét.
Kiöntöm az olajos üveg/porcelán/fa felületre a grillázst.
Ha langyos, akkor szét lehet simítani a gyúródeszkával vagy a kés lapjával. Lehet vágni, formázni, pl. egy rúdra sodorni, stb.
Nnnagyon finom…
Édes grillázsa
Édes is készített ugyanis nekünk grillázst.
Ha sietett, natúr használta a diót, ha belefért, akkor meg is pörkölte kicsit (ha pörkölt, akkor utána lepucolta-ledörzsölte a dióhéjat, és dörzsmozsárban valamennyire összetörte.
Teljes lángon, állandóan keverve felolvasztott 6 púpos ek cukrot, és ha már kezdett barnulni, belekevert 3-4 ek mézet is.
Levette a lángot, és beleöntötte a diókeveréket, és egy kevéske tejet (1-2 ek-nyit). Nem szabad túl sokat főzni, ahogy egynemű lett a keverék, Édes egyből elzárta a meleget, és a forró diós karamellt kiöntötte egy beolajozott tányérra, vagy a tepsi beolajozott/zsiradékkal bekent hátoldalára.
Mielőtt megdermedt volna, azon melegében fel is szeletelte vagy összetördelte.
Ha elég vékonyra tudta önteni (kevés volt benne a dió, akkor lehetett), akkor inkább szeletelte, és még langyosan, ahogyan a domonyi búcsúban is láttuk, a szeletkék két végét finoman felkunkorította.
Hűvös helyen tárolta volna, de nem tudta. Megettük.
Grillázsos dió
Szerintem az Édes mindig keveset csinált ahhoz.
Néha én is csinálom, főként ha megpucolom a diót, és az rám mosolyog, és azt mondja „egyél meg”. Tudom, hogy egészséges, főleg a hölgyek számára, mert a benne lévő sok ásványi anyag, kalcium kiváló védelmet ad csontritkulás ellen, ezért próbálom is enni.
A diófogyasztás egyik legkönnyebb és legkevésbé diétás módja ez a grillázsos dió, hidegebb estéken igen élvezetes tud lenni…