Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.07. 13:34 mijemaja

Grillázs

Címkék: dió édesség desszert cukor édestől aszódról #összes

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nagyon egyszerű elkészteni – csak olyan lusta tud lenni az ember, na meg tudom, ha készítek, nem tudom abbahagyni a rágcsálását, és kalória az van benne.
 
Előkészítem: megdarálom a diót-mandulát, mogyorót kedvem szerint: durvára/apróra, vagy egészben hagyom őket.
A serpenyőbe kevés olajat teszek, hozzáadok kristálycukrot.
Felolvasztom szép lassan – egészen aranybarnára.
 
Közben előkészítem a gyúródeszkát és a sodrófát, beolajozom mindkettőt.
Ha tányérra borítom, akkor a tányért olajozom be.
 
Az aranybarna cukorhoz szórom a magocskáimat. Kb. a cukor harmada legyen térfogatra, akkor könnyű lesz a grillázst ropogtatni, de még nem esik szét.
 
Kiöntöm az olajos üveg/porcelán/fa felületre a grillázst.
Ha langyos, akkor szét lehet simítani a gyúródeszkával vagy a kés lapjával. Lehet vágni, formázni, pl. egy rúdra sodorni, stb.
Nnnagyon finom…
 
 
Édes grillázsa
Édes is készített ugyanis nekünk grillázst.
Ha sietett, natúr használta a diót, ha belefért, akkor meg is pörkölte kicsit (ha pörkölt, akkor utána lepucolta-ledörzsölte a dióhéjat, és dörzsmozsárban valamennyire összetörte.
 
Teljes lángon, állandóan keverve felolvasztott 6 púpos ek cukrot, és ha már kezdett barnulni, belekevert 3-4 ek mézet is.
Levette a lángot, és beleöntötte a diókeveréket, és egy kevéske tejet (1-2 ek-nyit). Nem szabad túl sokat főzni, ahogy egynemű lett a keverék, Édes egyből elzárta a meleget, és a forró diós karamellt kiöntötte egy beolajozott tányérra, vagy a tepsi beolajozott/zsiradékkal bekent hátoldalára.
Mielőtt megdermedt volna, azon melegében fel is szeletelte vagy összetördelte.
Ha elég vékonyra tudta önteni (kevés volt benne a dió, akkor lehetett), akkor inkább szeletelte, és még langyosan, ahogyan a domonyi búcsúban is láttuk, a szeletkék két végét finoman felkunkorította.
 
Hűvös helyen tárolta volna, de nem tudta. Megettük.
 
Grillázsos dió
 
Ugyanígy készült, csak épp sok-sok pörkölt dió került bele, ettől a karamell csak bevonta a diókat. Könnyű volt széttördelni, ezért vastag rétegben Édes csak kiborította egy kikent tányérra, aztán szárazon már akár össze is törhette volna, mozsárban is csinálhatott volna finom grillázsdarabokat, ami mindenféle sütibe belekeverhető lett volna, piték tetejére ráolvasztható lett volna, de sose jutottunk el odáig.
Szerintem az Édes mindig keveset csinált ahhoz.
 
Néha én is csinálom, főként ha megpucolom a diót, és az rám mosolyog, és azt mondja „egyél meg”. Tudom, hogy egészséges, főleg a hölgyek számára, mert a benne lévő sok ásványi anyag, kalcium kiváló védelmet ad csontritkulás ellen, ezért próbálom is enni.
A diófogyasztás egyik legkönnyebb és legkevésbé diétás módja ez a grillázsos dió, hidegebb estéken igen élvezetes tud lenni…  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr102062835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása