Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.12. 22:22 mijemaja

Bundás burgonya avagy a sörtésztában sütött krumpli

Címkék: krumpli köret bundázott előétel rántott #összes krumplis köret maradék felhasználás

bundás burgonya.JPGSimán, magában (só és fűszerek nélkül csak egy kis kovászolt lével felöntött és azzal teljesen lepirított) sült Márton napi libamájhoz készítettem ezt az egyszerű – ám mégis extra bundás krumplit. A címben a „bundás burgonyát” csak az alliteráció miatt írtam. De bármikor készíthetem, ráadásul nyers, főtt, sült, héjában sült maradék krumpliból egyaránt finom  különleges köretet. Ennyi az egész:

  1. A készítésekor a sima krumplit (nagyobb kocka, kicsi egész krumplit) lisztben meghempergetem,
  2. aztán beleforgatom egy tésztamasszába, és ez lesz a „bunda”,
  3. amivel forró olajban ropogósra sütöm.

Gyakorló háziasszonynak ennyi elég is, de ne mondjátok, hogy nem adom meg a hozzávalókat, azt is leírom, de szeretném hangsúlyozni, hogy az alább felsorolt sokféle változatnál ez módosulhat.

Hozzávalók:

  • 8-10 ek liszt (fele rétes, fele sima)
  • 1-2 tojás (a tojástól jobban ragad, puhább is)
  • Fűszerek (erőteljesen fűszerezve: só, bors, fokhagyma, csípős paprika), az tapasztaltam, hogy az ilyen bundákból a fűszerek valahogy sütéskor kisülnek, ezért sóból nem is, de borsból, fokhagymából nem sajnálok bőven adni bele
  • Hígításhoz: tej, szódavíz (palacsintatésztás bundához), sör (sörtésztához), fehér bor (a jóféle  bortésztához), annyi, amennyivel épp elég sűrűn folyó marad még a bunda. Ezt nyugodtan próbáljátok meg, inkább kevesebb kerüljön bele, mint több.
  • Ízesítés: cukkini, krumpli, tök, zöldfűszer, stb.

FONTOS! Ezt ugyan köretként írom le, de apátokkal elég mellé egy jó savanyú, vagy egy saláta, és számunkra így komplett vacsora. Azért jó, mert "szaporít", vagyis kevesebb krumpliból több ember is jóllakik!

Azért is jó, mert maradék felhasználást tesz lehetővé. Pár szem héjában sült krumpli így elég nekünk vacsorára.

A „bunda” többféle is lehet, a lényege, hogy egy sűrű, fűszeres (erősen sós, borsos és feltétlenül fokhagymás (!!!!!), netán csípős paprikával ízesített) tésztamassza:

Sima palacsintatészta

  • 10-12 ek fele rétes, fele simaliszthez beleütök 1-2 tojást,
  • fűszerezem, (só, bors 4-5 gerezd szétnyomott fokhagyma, és ha csípősen szeretem, akkor csípős paprika, cayanne bors, ilyesmi is kerül bele)
  • simára keverem és szódavízzel a kívánt sűrűségűre hígítom

lepcsánkás, vagyis nyers krumplis tésztamassza

  • 2-3 nyers, reszelt burgonyához adok 1-2 tojást,
  • kikeverem, fűszerezem (mint az előbb)
  • ahhoz adok annyi lisztet, amennyit felvesz, (8-10 ek szintén felesen a sima és a réteslisztet),
  • és lehet 1-2 ek búzadarát is hozzákeverni, lazítja, könnyebbé teszi,
  • végül ezt is szódával hígítom készre

„cukcsánkás” (ezt Judith mondta arra, ha a lepcsánkát cukkiniból készítjük) tésztamassza:

  • egy kisebb cukkinit meghámozok, lereszelem, besózom, jól kinyomkodom,
  • jöhet az 1-2 tojás bele, elkeverem,
  • fűszerezem, mint fent
  • aztán a lisztet szitálva hozzákeverem, 8-10 ek sima és réteslisztet vegyesen adok bele,
  • és feltétlenül kell hozzá 2-3 ek búzadara, (a lepcsánkánál ez csak javasolt opció, itt szükségesség), mert a cukkini sokkal több levet enged, mint a krumpli, valaminek fel kell innia, és ez a dara, ami szépen duzzad csak tőle, nem folyik úgy el, mint a liszt
  • s persze itt is szódavíz hozzákeverésével hígítom sűrű masszává

Sörtészta (sörös palacsintatészta):

  • 10-12 ek fele rétes, fele simaliszthez beleütök 1-2 tojást,
  • fűszerezem, (só, bors és ha csípősen szeretem, akkor csípős paprika, cayanne bors, ilyesmi is kerül bele)
  • simára keverem és sörrel (!) a kívánt sűrűségűre hígítom
  • ha sör helyett fehér bort adok hozzá, akkor lesz bortészta belőle.

További variációk:

A tésztamasszákba többletízesítésként lehet beleforgatni nyers, a nagylyukú reszelőn szálkásra reszelt krumplit – akkor BORZASKA lesz belőle.

Lehet reszelt sajtot is belekeverni, akkor SAJTOS BUNDÁS krumpli lesz belőle.

Ha sok összevágott friss zöldfűszert keverek a tésztába, akkor „ILLATOS FŰSZERES BUNDÁS krumplit” kapok.

MAGOCSKÁS bundás krumpli: ha egy serpenyőben megpirított szezámmagot keverek a tésztamasszába.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr715629960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása