Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.08. 09:14 mijemaja

Édes marhahúslevese

Címkék: leves marhahús húsleves leveszöldség édestől #összes

Jellemzően lábszárból vagy oldalasból készült. Ritka, de szívesen látott vendég volt ám ez szegényes kis konyhánkban!

 
Hozzávalók:
-          marhahús (lábszár, oldalas, nyak)
-          esetleg levescsontok
-          egy hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma
-          paprika (csuma is lehet), paradicsom
-          kelkáposztalevél
-          leveszöldség: répa, fehérrépa, zeller, karalábé, 1-2 krumpli
-         
 
Elkészítése:
 
  1. Édes a húst már előre, hideg vízben felrakta a tűzre, s hogy ne legyen egyedül, mellé pakolt egy fej vöröshagymát megpucolva, egészben, pár gerezd fokhagymát, néhány paprika csumát, 1-2 kis paradicsomot, és ha volt, akkor mindig került bele kelkáposzta levél is.
  2. Ha kaptunk marhacsontot, az is idekerült, a velős csont két vége mindig akkurátusan besózva, ki ne folyjék a levesbe (egyrészt csúnya, másrészt kár érte).
  3. Anyám közben megpucolta a zöldségeket.
  4. Egy-másfél óra múlva kiszedte a szétfőtt zöldségeket (hagymát, fokhagymát, kellevelet, paprikát, paradicsomot) a hús mellől, az ment a moslékba.
  5. A levest átszűrte, visszatette a húst, és ekkor került a hús mellé az igazi levesben evett zöldség: a sárga és fehér répa, krumpli, és egyéb zöldség, mindig ami éppen termett a kertben.
  6. Innentől csak szépen lassan gyöngyözgette a levest, mígnem hús vajpuha lett benne.
Tálalás:
 
-          Igazi előétel a marhahúsleves levescsontjaiból a velő (már annak, aki szereti). Mellé pirítóskenyér, kis lilahagyma – szegény Balla sógorom ette könyékig, és most Tamás unokabátyátok eszi helyette.
 
-          első étel a húsleves, hús nélkül, valamilyen tésztával,
 
Második fogás:
-          a főtt marhahús a tál közepére,
-          egyik oldalon köré a zöldségek,
-          másik oldalon a főtt krumpli,
-          mellé az egyik tálkában ecetes torma,
-          a másikban paradicsomszósz,
-          ne adj’ Isten fokhagymaszósz.
 
 
 
 
 
Édes a marhahúslevest cérnametélttel kínálta.
Tudjátok, ti szerettétek szinte kizárólagosan a cérnametéltet: más levesbetét, különféle alakú tésztikákról szó sem lehetett. „Tésztikás leves” = cérnametéltes leves volt nálunk, s csak azon volt vita, ki kapja a több tésztát a leveses tányérjába…
 
Gyakran csinált grízgaluskát is:
Egy tojást felütött, összekevert bele annyi grízt, amennyit felvesz, belekevert egy kis sütőport, sózta, borsozta ízlés szerint, pár percig állni hagyta, majd kiskanállal kiszaggatta zubogó sós-vegetás vízben. Ha feljött a felszínre, akkor a gázt elzárta, az edényt lefedte pár percig, aztán a puha, omlós galuskát tálkába szedte, ne szívja meg jobban magát, lefedte, hogy ne száradjon, ne színeződjön el, így került a tálkában a leves mellé az asztalra, és mindenki annyit tett a levesbe, amennyit akart.
Ha petrezselyemzöldet beleaprított a masszába- cirmos galuska lett belőle…
 
Húsleves friss zöldfűszerrel tálalva
Ezen a képen látható marhahúslevest Rózsika néni által házilag gyúrt kiskocka tésztával tálaltam, - de a lényeg az összeaprított friss lestyán rajta: Édes szerette ezzel megszórva tálalni a húsleveseket!!
 
Úgy tálalom nektek, hogy mindig felkínálom a zöldet is rá (már ha van itthon), és hosszú éveken át mondtátok, hogy nem, nem kéritek. 15-20 év, és kéritek. Vagy én vagyok elég kitartó, vagy változik az ízlésetek…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr492064914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása