Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.08. 14:54 mijemaja

Édes túrógombóca

Címkék: édesség túró tejföl gombóc desszert túrógombóc búzadara édestől #összes

Édes szeretett a piacon vásárolni, és a legzsírosabb túrót választotta mindíg, hiszen attól tartalmas.  Ilyen zsíros félkilónyi túróból készítette a túrógombócot. Ennek menete:

  1. Krumplinyomóval jól átnyomkodta a túrót.
  2. Minimum egy, maximum három tojássárgáját beleütött, (3 kellett, de ez attól függött, mennyi tojás volt a háznál), - a tojások fehérjét bögrébe tette, letakarta és berakta a hűtőbe, hogy jó hidegen legyen.
  3. Hozzácsapott 5 púpos ek búzadarát, csipet sót,
  4. és egy fél citrom lereszelt héjával, 1-2 ek cukorral, kevés (talán fél kk) fahéjjal ízesítette. Most jött a trükk: belepakolt egy késhegynyi szódabikarbónát is, ugyanis Édes azt szerette, ha a túrógombóca „repül”, olyan könnyű, - és ezzel besegített a „repülésbe”.
  5. a masszát berakta a hűtőbe, és szaladt a dolga után. Egy órától másnapig pihenhetett a túró a feldolgozás következő szakaszáig.
------------------------------------------------------------------------------------------------
  1. Ekkor feltett egy nagy fazék vizet melegedni a gázra, megsózta, ahogy mindig tésztafőzéshez, (vagyis csak egy csipetnyit),
  2. elővette a túrómasszát és a tojásfehérjét is. A tojásfehérjét jó kemény habbá verte, szép finoman belekeverte a túróba, és egy vajlingba hideg vizet készített a tűzhelyhez
  3. Kevés zsiradékon (aprókoromban zsíron, később olajon) megpirított zsemlemorzsát egy széles szájú lábasban, és benne is hagyta hűlni.
  4. Mire végzett, addigra már biztosan forrt a víz. Édes minden egyes gombóckát újra bevizezett kézzel megformázott, bele a lassan gyöngyöző vízbe, és az utolsó utántól számítva 5 percig főzte. Utána egy gombóc felezésével ellenőrizte, átfőtt-e a közepe, ha igen, egyesével kiszedte őket, áthempergette a morzsában, és rakhatta is az asztalra.
  5. A tejfölt összekeverte cukorral, hogy kicsit édes legyen, aki édesebbre szerette, az külön cukrozta meg a gombócon.
 
A közel fél kiló túró előállításának volt egy babrásabb módja is. Gyerekkoromban háztól hoztuk a tejet, ilyenkor egy literrel többet kértünk, és a tejből túrót készített Édes.
 
Gyors házi tehéntúró készítése:
 
 
Ez a mennyiség egy nagyobb család etetésére elegendő, én ma már 4-5 személyre kisebb adagban csinálom:
-          ¼ kg túróhoz
-          3 lapos ek dara, 1 tojássárga, 2 tojásfehérje (ha már hab, repüljön, és így kihagyom a szódabikarbónát)
-          Ízesítésnek: ½-ed citrom reszelt héja, 1 lapos ek cukor, mert teszek bele 1 vaníliás cukrot, (mit csináljak, ez a gyengém, szerintem a citrom és a vanília szeretik egymást), pici fahéjat.
-          Főzés előtt elkészítem, így általában két órányit pihen a massza. Így is könnyű, repül, és másnap sem nyögvenyelős.
 
Édes a főzőlevet felhasználta idénygyümölcsleves  készítésére, vagy eltett belőle egy üveggel a hűtőbe, és rakottasnál hígította vele a tejfölt. (Rakott krumpli, rakott karfiol, stb)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr602065788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása